Nekoliko korisnih saveta za one koji su na dijeti


Ovde je nekoliko korisnih saveta za one koji su na dijeti. Sve su ove savete proverili provererili stručnjaci i pacijenti u zdravstvenim ustanovama za redukciju telesne težine. Za početak, preporučuju da za vreme dijete vodite dnevnik, da  zapištete sve što pojedete, što se radili u vreme kad ste krenuli sa jelom, kakvo vam je raspoloženje.

Realni ciljevi

Ti vam podaci govore o situacijama koje vas dovode u iskušenje za jelom, emotivnim stanjima koja vas podstiču da jedete - i mogu vam pomoći da ih se lišite jednom kad vidite koliko mnogo hrane konzumirate. Kad glad napadne, pričekajte 10 minuta pre nego što počnete sa jelom, postoji mogućnost da će vas glad proći.

Postavite ostvarive ciljeve. Nemojte reći: želim skinuti 20 kilograma, nego: ovog meseca želim smršati 2 kilograma. Unos hrane zamenite nekom aktivnošću. Kad se pojavi glad, pođite u šetnju  po svom naselju ili počnite pospremati stan. Ako ste od onih osoba koje kasno ležu, pre spavanja pojedite krišku hleba kako biste smanjili nagon za jelom. Ako poželite slatko, pojedite malo voća ili popijte sok - pomoći će vam da izdržite krizu.

Jedite hranu iz sivih, zelenih ili smeđih tanjira. Studije pokazuju da te boje pomažu da se manje jede. Plava i zelena manje stimulišu oči nego narančasta ili žuta. Neka vam uvek pri ruci bude dovoljno sirovog povrća i kokica. Oni imaju visok sadržaj vlaknastih komponenata koje daju osjećaj sitosti.

Počastite se ponekad

Uvek ostavite na tanjuru nešto hrane. To je dobar znak da se možete zaustaviti kad želite, a ne tek kad je tanjir potpuno prazan. Nemojte potpuno uskratiti namirnice koje volite. Ako nikada ne jedete svoju omiljenu hranu, loše ćete se osećati i to vas može naterati da se vratite navikama prežderavanja. Možete slobodno jesti sladoled, ali malo. Budite zadovoljni sporijim gubitkom težine - ako je gubite polako i postupno, manja je verovatnost da ćete je dobiti natrag.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde