Makrocefalija i makroencefalija


Makrocefalija podrazumeva veliki obim glave. U osnovi makrocefalije mogu biti makroencefalija, hidrocefalus i pericerebralne efuzije. U pacijenata s makrocefalijom i normalnim razvojem najčešće se radi o benignoj familijarnoj makrocefaliji, i obično je potrebno samo pažljivo neurorazvojno praćenje i praćenje porasta obima glave.

Makroencefalija nastaje zbog ekcesivne proliferacije neurona (produžena proliferacija, prekomerna proliferacija). U većini slučajeva je prisutna mentalna subnormalnost. Etiologija je različita: familijarna pojava sa autosomno dominantnim  ili recesivnim nasleđivanjem, u sklopu određenih simptoma sindroma (cerebralni gigantizam, Becwith -Wiedeman), ahondroplazija, kod neurokutanih sindroma, kao sporadična ili unilateralna makrocefalija, ali ne kao posledica primarnog poremećaja neuronalne proliferacije (hidrocefalus, makrocefalija kod Canava i Alexander oboljenja, subduralni hematom, hemolitičke anemije i neke forme kranioskeletnih displazija).

Megalencefalija označava povećanu težinu mozga, na račun porasta neuronalnih elemenata, kako neurona tako i glije, što je obično posledica poremećaja migracije i diferencijacije s divovskim abnormalnim ćelijama kao npr. u tuberoznoj sklerozi.

Hemimegalencefalija je posledica poremećaja proliferacije i označava ekscesivan rast jedne hemisfere mozga, a može zahvatiti i veliki i mali mozak. Giracija je abnormalna. Klinički je prisutan različit nivo mentalne retardacije, tvrdokorna epilepsija, kontralateralna somatska hemihipertrofija i hemipareza koja može biti progresivna. Hemimegalencefalija može biti izolovana ali češće je sindromska u sklopu neurokutanih bolesti: sindroma epidermalnog nevusa, neurofibromatoze, hipomelanoze, tuberozne skleroze, sindroma Klippel - Trenaunay - Weber i Proteus.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. inzenjer 22.06.2014

    Ja da sam studirao medicinu ne bi mi trebao vas savet a ne znam kako bez med fakulteta da razumem sve ove vase strucne nazive. Napisite da i mi koji smo zavrsili nesti drugo razumemo.


  2. Rajko 05.06.2014

    Lekari, mislim da latinski jezik nije deo opšte kulture i molio bih vas da naučite srpski jezik. Korišćenje stranih izraza da bi se popunile rupe u srpskom je sasvim u redu ali vi menjate već postojeće savršeno razumne reči i time samo stvarate zabunu. To je najobičnije ku*čenje, iskreno rečeno. Ako ništa drugo, čuvajte takav govor za svoje kolege jer ste ovaj tekst namenili svakojakom narodu valjda.


  3. eli 10.10.2009

    Moeto dete e ima ova diagnoza i e sosema normalno


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde