Makrocefalija i makroencefalija

Makrocefalija podrazumeva veliki obim glave. U osnovi makrocefalije mogu biti makroencefalija, hidrocefalus i pericerebralne efuzije. U pacijenata s makrocefalijom i normalnim razvojem najčešće se radi o benignoj familijarnoj makrocefaliji, i obično je potrebno samo pažljivo neurorazvojno praćenje i praćenje porasta obima glave.

Makroencefalija nastaje zbog ekcesivne proliferacije neurona (produžena proliferacija, prekomerna proliferacija). U većini slučajeva je prisutna mentalna subnormalnost. Etiologija je različita: familijarna pojava sa autosomno dominantnim  ili recesivnim nasleđivanjem, u sklopu određenih simptoma sindroma (cerebralni gigantizam, Becwith -Wiedeman), ahondroplazija, kod neurokutanih sindroma, kao sporadična ili unilateralna makrocefalija, ali ne kao posledica primarnog poremećaja neuronalne proliferacije (hidrocefalus, makrocefalija kod Canava i Alexander oboljenja, subduralni hematom, hemolitičke anemije i neke forme kranioskeletnih displazija).

Megalencefalija označava povećanu težinu mozga, na račun porasta neuronalnih elemenata, kako neurona tako i glije, što je obično posledica poremećaja migracije i diferencijacije s divovskim abnormalnim ćelijama kao npr. u tuberoznoj sklerozi.

Hemimegalencefalija je posledica poremećaja proliferacije i označava ekscesivan rast jedne hemisfere mozga, a može zahvatiti i veliki i mali mozak. Giracija je abnormalna. Klinički je prisutan različit nivo mentalne retardacije, tvrdokorna epilepsija, kontralateralna somatska hemihipertrofija i hemipareza koja može biti progresivna. Hemimegalencefalija može biti izolovana ali češće je sindromska u sklopu neurokutanih bolesti: sindroma epidermalnog nevusa, neurofibromatoze, hipomelanoze, tuberozne skleroze, sindroma Klippel - Trenaunay - Weber i Proteus.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Ivana 13.09.2019

  Moje dete ima HME, za sad je normalno sem epilepsije. Ako neko ima slična iskustva neka se javi.


 2. inzenjer 22.06.2014

  Ja da sam studirao medicinu ne bi mi trebao vas savet a ne znam kako bez med fakulteta da razumem sve ove vase strucne nazive. Napisite da i mi koji smo zavrsili nesti drugo razumemo.


 3. Rajko 05.06.2014

  Lekari, mislim da latinski jezik nije deo opšte kulture i molio bih vas da naučite srpski jezik. Korišćenje stranih izraza da bi se popunile rupe u srpskom je sasvim u redu ali vi menjate već postojeće savršeno razumne reči i time samo stvarate zabunu. To je najobičnije ku*čenje, iskreno rečeno. Ako ništa drugo, čuvajte takav govor za svoje kolege jer ste ovaj tekst namenili svakojakom narodu valjda.


 4. eli 10.10.2009

  Moeto dete e ima ova diagnoza i e sosema normalno


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde