Kraniostenoza

Rast lobanje je omogućen prisustvom sutura (šav), koje razdvajaju kosti lobanje. Spajanje kostiju fibroznim tkivom počinje od 6. meseca; definitivno spajanje kosti lobanje u jednu kost se ostvaruje kasno u životu. Kraniostenoza je prerano zatvaranje kranijalnih sutura, što dovodi do različitih deformacija oblika lobanje.    

Uzrok nastanka

Patogeneza je nepoznata. U većini slučajeva je pojava sporadična. Sekundarna kraniostenoza se javlja zbog slabog razvoja mozga i kod raznih metaboličkih oboljenja i sindroma.   

Klinička slika

Primarne kraniostenoze su prisutne već na rođenju, rast lobanje je ograničen preko zahvaćenih sutura. Pored deformacije oblika lobanje može biti ograničen i rast mozga, što dovodi do neuroloških poremećaja.Kliničku sliku kranistenoza određuje prisustvo intrakranijalne hipertenzije, zbog onemogućavanja normalnog rasta mozga, kao i pridružene anomalije lica i orbita. U odsustvu funkcionalnih poremećaja, može da se samo razmatra estetski defekt.Sagitalna sinostoza (skafocefalija, dolihocefalija) – anteroposteriorni dijametar lobanje je povećan, a transverzalni smanjen. Ovo je najčešća sinostoza. Poremećaj je prisutan već na rođenju, duž suture se palpira koštani greben. Neurološki nalaz je normalan kod većine dece.Koronarna sinostoza (brahicefalija) – druga je po učestalosti. Glava je kraća u anteroposteriornom smeru, a proširena bočno i ima visok svod lobanje. Čeoni i potiljačni deo su zaravnjeni. Velika fontanela je pomerena unapred. Neurološki poremećaji, naročito kod nelečene dece, jesu proptoza, strabizam, zastojna papila ili atrofija optikusa. Plagiocefalija – unilateralna sinostoza koronarne, lambdoidne ili obe suture, dovode do asimterije lobanje.Metopična sinostoza (trigonocefalija – trouglasta glava) – čelo je zašiljeno, uže, po sredini frontalne kosti se palpira greben, razmak između očiju je manji. Lobanja ima triangularni izgled kada se posmatra odozgo. Kod većine dece defekt je kozmetički.

Oksicefalija (akrocefalija, turicefalija) – sve suture su prerano zatvorene, glava je uzana i visoka. Može da se javi intrakranijalna hipertenzija, sa neuorološkim poremećajima.    

Dijagnoza

Pregledom se, pored diskranije, otkriva rano zatvaranje fontanela i prisustvo koštanog grebena duž sraslih sutura.   

Lečenje

Terapija je isključivo hirurška. Time se omogućava normalan rast mozga, sprečava se razvoj intrakranijalne hipertenzije i oštećenje vida i sluha, koriguje se estetski deformitet.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Kraniomama 11.10.2012

    Imajuci zdravstvo kao sto je nase, covek zaista mora sam da preuzme stvari u svoje ruke, jer ako se mi ne zauzmemo za interes svoje dece, niko nece! Prosli smo pakao sa lekarima oko ovog problema!!! Uslovi pod kojima rade nasi lekari su vrlo losi i nije im lako. Ipak, smatram da to nije opravdanje za jako lose ponasanje prema roditeljima dece koja imaju kraniostenozu. Rana dijagnoza je kljucna, mom detetu je postavljena jos u porodilistu. Na zalost, mnogi pedijatri, cak i u beogradu ne umeju da prepoznaju kraniostenozu, tako da morate konsultovati specijalistu. Zbog toga, ako vam se cini cudan oblik glave deteta, odmah trazite uput za beograd, neurohirurgiju na klinickom. Medjutim, odlazak kod neurohirurga na drugom mestu bio je za nas sok, jako neprijatno iskustvo. Izgrdili su me onog trenutka kada sam htela da postavim neko pitanje. . . Pripremite se za to, budite uporni, pitajte i trazite odgovore! Iz mog iskustva, na kcs su neruohirurzi bolji prema roditeljima. . . Iako su kod nas sanse za stupanje u kontakt sa drugim roditeljima cija su deca operisana vrlo male, i svode se na licne inicijative pojedinih ljudi, postoji odlican forum medjunarodnog karaktera www. Craniokids. Org (na engleskom jeziku) koji je meni dosta pomogao da shvatim sta ceka moje dete, buduci da mi domaci lekari nista osim dijagnoze i konfuzne informacije nisu rekli. Cak je ispalo da sam nekulturna sto bilo sta pitam. Takodje, a govorim iz licnog iskustva, konsultacija sa lekarima iz inostranstva putem interneta bila je kljucna da se informisem, smirim i pripremim za ono sto je mene i moje dete ceka. Skoro svaka ozbiljna zemlja ima tzv. Kraniofacijalni centar pri decijoj klinici ili klinici za neurohirurgiju. Poslala sam fotografije deteta iz nekolikog uglova i konsultovala se sa vise lekara koji rade tu vrstu operacija. Verujte da je svaki lekar kom sam pisala odgovorio na moju poruku, a u svojoj zemlji su me izmrcvarili!!! U svakom slucaju, osim sa neurohirurgom, obavezno se konsultujte i sa maksilofacijalnim hirurgom (raspitajte se na klinici za maksilofacijalnu hirurgiju bgd) , buduci da u inostranstvu, u zavisnosti od tipa kraniostenoze, opreaciju zajedno rade neurohirurg i maksilofacijalni hirurg. Micaizvrtica@gmail. Com


  2. Zaga Ranisavljevic 23.04.2011

    Zbog cega se najcesce javlja kraniostenoza? Da li je uzrok poznat i da li se bebe razvijaju bez posledica koje su to operisale?


  3. Allomanny 16.04.2011

    Naučili


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde