Atrezija jednjaka

Atrezija jednjaka izražena je nedostatkom jednjaka u raznim nivoima i može da ima nekoliko varijanti. U 87% slučajeva gornji segment jednjaka se slepo završava, dok donji deo komunicira sa trahejom. Ređe se nalaze atrezije ezofagusa bez spoja sa trahejom i traheoezofagealne fistule sa prolaznim jednjakom. Atrezija jednjaka sa traheoezofagealnom fistulom proksimalnog ili oba dela jednjaka je izuzetno retka. AtrezIja jednjaka – javlja se u 1:3500 novorođene dece.  

Klinička slika

Sumnju na atreziju jednjaka pobuđuje obilno lučenje pljuvačke iz usta novorođenčeta ili kašalj, gušenje cijanoza (modrilo) pri pokušaju hranjenja. Ako se blagovremeno ne prepozna i ne leči, ova anomalija se brzo komplikuje aspiracionom bronhopneumonijom.

Dijagnoza

Neprolaznost jednjaka se dokazuje kateterom uz radiografsko praćenje i ezofagoskopijom. Na nativnom snimku abdomena, u oblicima atrezije ezofagusa bez komunikacije sa trahejom, odsutni su gasovi u želucu i crevima.

Lečenje

Neophodna je hitna hirurška korekcija. Do operacije se dete hrani intravenski ili gastrostomom uz stalnu aspiraciju sekreta iz usta i ždrela.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde