Rascep usne

Rascep usne nastaje usled nesrastanja maksilarnog nastavka sa medijalnim nosnim nastavkom, pa je rascep postavljen između filtruma i ostalog dela usne. Praktično uvek postoji i izvijenost nosne pregrade.

Uzrok nastanka

Ova anomalija nastaje kao posledica multifaktorijalnog uticaja, od kojih su značajne genetske promene, virusna infekcija,toksini i hipoksija u prenatalnom periodu. Postoji porodična sklonost javljanja sa nepravilnim dominantnim nasleđivanjem. radijacije,

Klinička slika

Stalna prateća deformacija kod bolesnika sa rascepom usana je poremećaj mekih tkiva i hrskavica nosnih krila i kupole nosa kao i poremećaj u rastu koštanih struktura srednjeg dela lica. Malformacija se utvrđuje odmah po rođenju. Vidi se defekt tkiva, hrana izlazi kroz nos i moguća je aspiracija u donje disajne puteve. Usled ovog poremećaja nastaju infekcije disajnih puteva, teškoće ventilacije srednjeg uva, nepravilan govor, nepravilna artikulacija, poremećen položaj zuba i loša okluzija, kao i devijacija nosne pregrade. Stalna prateća deformacija kod bolesnika sa rascepom usana je poremećaj mekih tkiva i hrskavica nosnih krila i kupole nosa kao i poremećaj u rastu koštanih struktura srednjeg dela lica.

Lečenje

Hirurško lečenje ovih rascepa se ne smatra hitnim. Obično je potrebno nekoliko operacija do postizanja krajnjih zadovoljavajućih rezultata. Smatra se da je optimalno vreme za zatvaranje rascepa usne od 3. do 6. meseca života odojčadi. U retkim slučajevima obostranih rascepa usne i nepca gde postoje izražene deformacije alveolarnog luka može se ukazati potreba za prethodnim ortodontskim tretmanom. Preoperativna priprema obuhvata pedijatrijski pregled, laboratorijske analize i kontrolu brisa iz nosa i usta, operacije se izvode u opštoj endotrahealnoj anesteziji i traju jedan do dva sata.

Kod zatvaranja usne najpre se osveže ivice rascepa a potom mobiliše raspoloživo tkivo sa strane. Prvo se rekonstruiše pod nozdrve, a potom oblikuje usna. Obostrani rascepi usne zbog većeg nedostatka tkiva mogu predstavljati operativno tehničke probleme. Tada se najpre zatvara jedna strana, a kroz tri meseca druga. U većini slučajeva zatvaranjem rascepa gornje usne modelira se i rascepljeni alveolarni luk, tako da se postigne zadovoljavajući oblik gornje vilice.

Majke najčešće pokazuju strah pri ishrani dece sa ovakvim malformacijama, zbog mnogobrojnih teškoća koje se ispoljavaju u vraćanju hrane kroz nos, usisavanju više vazduha, zagrcnjavanju, kašljanju, povraćanju, otežanom gutanju, aspiraciji hrane u pluća i cijanozi. Hranjenje ove dece zahteva više pažnje, umešnosti, strpljenja i vremena pri svakom obroku. Ishrana se sprovodi dojenjem pomoću flašice i cucle, kašičice i sonde, ili kombinovanim načinima, da bi se izazvala funkcija sisanja i gutanja, odnosno aktivnost jezika i faringealne muskulature neophodne za razvoj govora.

Zbog anomalija koje su vidljive na licu, često se javlja osećaj manje vrednosti, izolacije i straha koji mogu imati posledice na učenje i na školski neuspeh. Blagovremena intervencija obezbeđuje detetov psihički mir, kao i odsustvo panike i nesigurnosti roditelja.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Marija 17.09.2023

  Trudnica sam i doktorka mi je saopštila da će naša beba imati rascep usne. Čitala sam ranije o tome onako iz radoznalosti, imam veliki strah kako će to izgledati. I svaki dobronameran savet bi mi dobrodošao.


 2. tanja 26.01.2011

  E ovako stose tice govora savetujem insitut za fonetiku i psihologiju govora izuzetno profesionalno i pazljivo osoblje daju izuzetne rezultate. Samo njih niko ne pominje od logopeda i drugih lekara ali oni savetuju da se deca dovedu jos kao bebe na vezbe bez obzira da li je operacija jos uradjena ili ne. . Mi krecemo nadam se u februaru na vezbe, devojcica je rodjena samo sa rascepom nepca operacija je uradjena sa 18 meseci u tirsevoj i ima p[roblema sa govorom, ali i problema sa uvucenom vilicom tako da cemo morati uskoro da nosimo protezu sada ima 3 godine sve razume izvrsava naredbe pokusava nesto da kaze ali ne cisto krenuli smo kod logopeda kod jednog kod drugog malo je dalo rezultata. Slucajno sam saznala za taj institut i veruj te mi vredi pokusati


 3. AZEMINA 23.11.2010

  Moja beba ima8 meseci rodila se sa rascepom usne i nepca. Od tri meseca je uradjena prva operacija usana. I ntersuje me od koliko se radi druga operacija i koliko traje operacija. Da li ce moja beba moci da prica? Hoce li imati posledice govora?????


 4. JASMINA 22.06.2010

  Moj sin se rodio sa obostranim rascepom. Imao je tri operacije. Sada ima 8 godna i imace i cetvrtu operaciju. Slusali smo savete dr simica, i ja sam prezadovoljna sa izgledom i govorom. Zelim da kazem svim roditeljima koji imaju decu rodjenu sa rascepom da slusaju savete doktora, i da budu uporni, a rezultat ce se videti na detetu.


 5. Student 28.04.2010

  Ja imam rascep usne i nepceta, imao sam 8 operacija do sada a imam 20 i neku godinu. Inace sve operacije sam obavio na vma, i preporucio bih ostalima da insistiraju na vma, iz vise raloga. Roditeljima dece rodjene sa rascepom usne preporucujem sto cesce odlaske kod logopeda cim dete progovori i da kod kuce vezbaju pravilan govor, jer je kasnije to tesko korigovati. Estetske operacije usne i nosa se rade posle puberteta. . . Pozdrav


 6. maki 27.04.2010

  Rodila sa sina sa rscepom obostranim usne, radjena je operacija i hvala dragom bogu odlicno smo pregurali, on odlicno napreduje i sasvim normalno izgleda zahvaljujuci drradoju simic imd.


 7. Marina 27.04.2010

  Moj sin je rodjen sa obostranim rascepom usne, bio je to veliki sok za mene, jer sam trudnocu veoma dobro podnela i svi rezultati su bili uredu, radili su mu operaciju sa puna dva meseca zbog brisa grla. Operacija je trajala oko 3 sata, posleoperativni oporavak je dobro podneo nije povracao i nije imao temperaturu, tako da su mu vec surtadan iskljucili infuziju. Tokom operacije zakljucili su da mora da operise i nepce, ne zbog rascepa vec zbog olabavljenih misica, da nebi imao govornih mana, tako da ce mo na ovu operaciju u septembru. On lepo napreduje i razvija se kao sva druga deca, inace operaciju je radio dr radoje simic, na imd. Tako da svima koji imaju ovakav problem zelim sve najbolje, jer stvarno neznam sta drugo da vam kazem, nije lako gledati svoje dete kako place.


 8. Ivana 24.02.2010

  Ja sam u sedmom mesecu trudnoće, a pre mesec dana ustanovljen je rascep usne i nepca kod bebe. Preplašena sam.


 9. slucajni prolaznik 12.02.2010

  Rascep usne moze da se koriguje i sa mesec dana, sto hirurzi u dve najvece decje ustanove kod nas (udk i imd) i cine kada im drugi uslovi to dozvole.


 10. Aleksandra 26.01.2010

  Ja sam pre cetiri meseca rodila decaka koji ima rascep usne i nepca to je za mene bio veliki sok! Prvu operaciju kao i upalu usiju smo uspesno prebrodili. Druga operacija nas ceka u julu mesecu mene iskreno malo plasi ali znam da moram biti jaka zbog svog deteta!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde