Sva lica straha

Ako prilazimo strahu sa fenomenološke strane strah bi mogli da uklopimo u definiciju:   Strah je BIOLOŠKI dat mehanizam koji ima ZAŠTITNU ulogu u odnosu na pojedinca koji ga doživljava.  Šta to znači za osobu koja ima bilo koji neurotski poremećaj tipa anksioznost, paniku ili socijanu fobiju na primer?
 
U ovom svetlu u kome mi pričamo o strahu - ovaj mehanizam štiti osobu od odredjene opasnosti. U panici mi iracionalno procenjujemo odredjenu stvar opasnom i ponašamo se u skladu sa netačnom procenom. Pa zato na paniku gledamo kao iracionalan strah, nema stvarnog izvora straha, ništa tu nije opasno.  ALI kad panika krene mehanizam staha  je apsolutno predvidljiv, normalan i biološki determinisan.
 
Predvidivo kažem jer znamo da strah bio on panični ili realno izazvan, raste neko vreme, zatim dostiže plato ili maksimum i onda počinje da opada. To je slučaj sa svakim strahom bio on paničan ili realan. Zato se kaže da je biološki uslovljen, predvidiv i determinisan. Uzgred da spomenemo da  panični napad može da traje nekoliko minuta pa sve do 45 minuta nakon čega mora da počne da se spušta. Razlog je što posle odredjenog vremena dolazi do zamora svih sistema koji održavaju uzbudjenost i paniku. Ni sprint se ne može trčati 10 kilometara.
 
Kada govorimo o zaštitnoj ulozi straha, u smilus zaštite nas samih od opasnih stvari ne podrazumeva se da strah ima intencu ili nameru. Strah je mehanizam koji se javi kada mi procenimo da smo u opasnosti a ne da strah ima nameru da nas štit. Treba razlučiti ove dve stvari. Strah je strah, strah je emocija, ona nema nikakvu nameru spram nosioca emocije.
 
A ko onda ima nameru?
 
Izgleda se “krivac” provukao  kroz tekst, a da ga možda nismo ni prmetili, pa ono što izaziva emociju to ima nameru. I to bibila misao. Misao ima vrednosni karakter i ona procenjuje stvari. Pa zato mi kognitivno bihejvioralni psihoterapeuti i psiholozi volimo da kažemo: Nije bitno šta nam se dešava, već kako to PROCENJUJEMO i koliko VERUJEMO  u to. Znači da je misao ta koja procenjuje da li je nešto opasno ili ne.
 
Da rezimiramo, Strah je emocija i ona se ne bavi procenom. Misao izaziva strah. Strah je biološki dat i mora da ga imamo. I njegova uloga je zaštitnička.

Podeli tekst:

Žarko Petrović je diplomirani psiholog sa modernim pristupom lečenju ljudske psihe. U lečenju koristi nove tehnologije i nije mu stran rad ni sa strancima ni sa domaćim pacijentima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. biljanasavatic.sabac@gmail.com 24.08.2023

  Zdravo ,ako neko moze da mi pomogne da stupim u kontakt sa Dejan Markovic Beograd Zainteresovana sa za njegovu pricu.Hvala


 2. Katarina 19.12.2022

  Ne smem da uđem u crkvu. Vidim đavola na vratima crkve. I ikona bogorodice mi je pala na pod.


 3. Blagica 23.01.2022

  Ja vece 10 godina stradam od anksioznosti i svugde sam bila ali nista i so lekarstva 🤕imam veliki strah u mene crne misli u glavu i kad ce se pojavi taj strah kako usta da mi je hvacena ne mogu lepo da govorim🤕pomozite mi


 4. Dejan Markovic Beograd 06.12.2015

  Moje ime je dejan. Pune tri godine sam ziveo u paklu zvanom anksioznost. Patio sam i od depersonalizacije. Te dve stvari su povezane i u kombinaciji izazivaju i depresiju. Inace sam pre toga bio jedna veoma uspesna i samouverena osoba. Zamislite kako je meni tesko palo kada sam se pogledao u ogledalu jedne veceri i kao da vise nisam video sebe, vec neku drugu osobu. Ne sigurnu, cudnu, sa drugacijim pogledom. (bio sam tuzan svakoga dana, posecivao sam psihijatre ali bezuspesno. Onda sam napravio zacaran krug i poceo da izbegavam ljude (cak i najblize rodjake i familiju) svaki dan sam plakao zbog simptoma koje sam osecao pri socijalnim kontaktima: (peckanje ociju, suva usta, drhtanje glasa, znojenje, i lupanje srca) . Ali sam uspeo da je prebrodim!. Sada zivim normalan zivot i veoma sam srecan i uspesan! Morati biti uporni i raditi na sebi, a ja vam mogu u tome pomoci. Mogu vam reci na koji nacin mozete pobediti anksioznost zauvek! Znam da su mnogi ocajni sada u ovom momentu i misle kako je to neko trajno stanje, ali verujte mi ljudi, nije! Svi koji zele da cuju moju pricu i kojima je potrebna pomoc mogu me kontaktirati putem maila moj mail je pobedianksioznostzauvek@gmail. Com ili da se cujemo preko skype-a, a mozemo i uzivo da se vidimo. Zelim da pomognem svima koji prozivljavalju isti pakao. Ja sam ga prosao, a uskoro cete i vi!: ) verujte u sebe! Cujemo se uskoro!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde