Urodjena stenoza jednjaka

Urođene stenoze jednjaka se najčešće javljaju na spoju srednje i donje trećine jednjaka i mogu da budu dvojake. Kod jednog oblika reč je o čvrsto vezivnotkivnoj stenozi jednjaka u dužini od jednog do nekoliko centimetara. Kod drugog oblika reč je o tzv. mekanoj stenozi (Hollinger) koja je najverovatnije posledica nedostatka u epitalizaciji tog dela jednjaka.

Klinička slika

I kod jednog i kod drugog oblika simptomi se javljaju tek kada se odojče počne da hrani nešto čvršćom hranom, tj. oko petog - šestog meseca života. Tada nastaju disfagijske smetnje ( otežano gutanje) i regurgitacija ( vraćanje sadržaja), a katkada i opstrukcije jednjaka. Dete se slabo hrani, slabo napreduje, mršavi.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja rendgenskim pregledom i ezofagoskopijom. Rendgenskim pregledom uz upotrebu kontrasta, konstatuje se stenoza kroz koju prolazi kontrast u tankom mlazu. Iznad stenoze vidi se proširenje jednjaka. Ezofagoskopijom se otkriva stenoza kaudalnog dela jednjaka sa zapaljenskim promenama sluznice koja je često posuta granulacijama koje lako krvare.

Lečenje

Dete sa stenozom jednjaka mora uzimati tečnu ili kašastu hranu. Lečenje ovih stenoza se sprovodi bužiranjem, gastrostomom ili resekcijom mesta suženja. Vezivnotkivne stenoze se teže dilatišu, a mekane mnogo uspešnije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde