Glositis (zapaljenje jezika)

Glositis predstavlja zapaljenje sluzokože jezika.
 
 

Uzrok nastanka

Može nastati zbog nadražaja od karioznih zuba, proteza, reakcija na materijal koji se koristi za proteze ili lekove, alergije na hranu, zatim na sredstva za održavanje higijene usne duplje. Javlja se i kod nedostatka riboflavina, nikotinske kiseline i kompleksa vitamina B, kod perniciozne anemije, dijabetesa, ciroze i nekih drugih opštih bolesti.
 

Klinička slika

Na jeziku postoji mala zona površine erozije sa zapaljenjem u okolini. Ako postoji alergijski edem, jezik je zadebljan i otečen. Bolesnik se žali na bol, pečenje, poremećaj čula ukusa i otežanu ishranu. Kod alergijske etiologije smetnje nastaju brzo sa napetošću i otežanim pokretanjem jezika. Kod perniciozne anemije javlja se bledilo usana i sluzokože usne duplje, dok je jezik crven i gladak.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i ORL pregleda (orofaringoskopija).
 

Lečenje

Potrebno je ukloniti moguće uzroke promena uz primenu antialergijskog ili simptomatskog lečenja (antibiotici, dezinfekcija).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Gajic Borislav 12.02.2023

    Imam problem pokretanja jezika pa tako i poteškoće dok jedem. Imam peoblem i sa govorom a najviše se primijeti sa riječima koje imaju slovo R. Lijeva strana jezika je dosta deblja od desne strane ali neprimjećujem nikakav bol. Problemi su i sa ujedanjem usana ili druge unutrašnjosti. Bio sam kod doktora i dali su mi dijagnozu ALS. Ja se dobro osjećam ali sve mi se čini da je problem u oteknutom jeziku. Molio bih vas da mi napišete svoje mišljenje pa ako treba i pregled kod vas. Živim i radim u Švajcarskoj. Pozdrav


  2. Husein 11.10.2021

    Crven i natecen jezik ima kao iglice na jeziku. Djete ima 6 godina .Kaze da je neboli.. Vodu nemoze da pije odmah povraca.Suhu hranu kede.Vrlo je slaba.Sta raditi i dati djetetu.Sve sirupe za grlo i jezik smo probali ali nista.Molim za pomoc Hvala


  3. Milanka 08.02.2011

    Da li daktanol oralni gel može pomoći u lečenju glositisa?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde