Hemijske povrede larinksa

Hemijske povrede larinksa najčešće nastaju u okviru korozivnih oštećenja farinksa i jednjaka pri zadesima, a naročito samoubilačkim trovanjima sa korozivnim sredstvima. Znatno su ređe pri udisanju para hemijskih jedinjenja nastalih pri eksplozijama i velikim isparenjima u fabričkim halama.
U ratu nastaju dejstvom bojnih otrova, koji uz opšte izazivaju i lokalne hemijske povrede. Suština hemijskih povreda se sastoji u narušavanju koloidnih svojstava ćelijske protoplazme što dovodi do koagulacione ili kolikvacione nekroze larinksa.
 
 

Klinička slika

Bolesnici se žale na jak bol u grlu, naročito pri gutanju. Uz promuklost, otežano disanje i gutanje, povrede su praćene opštim simptomima trovanja sa korozivnim sredstvima, a često i šokom.
Smetnje disanja se razvijaju naglo ili postupno sa razvojem edema (otok), nastajanjem skrama i stvaranjem ožiljnih stenoza, često sa potpunom opstrukcijom larinksa.
Pregledom se vide otok, hiperemija (crvenilo) i površno oštećenje sluzokože. Kod hronične izloženosti dominiraju promuklost, nadražajni kašalj i pritisak u vratu. Pregledom se vidi da postoje zadebljanje i hiperemija na sluzokoži larinksa.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda.
 

Lečenje

Terapija se sastoji lečenju opštih toksičnih dejstava na organizam uz obezbeđenje respiratorne funkcije, sprečavanju infekcije, lečenju šoka i prevenciji stenoza. Primenjuju se antibiotici, kortikosteroidi, analgetici. Formirane ožiljne stenoze u larngofarinksu naknadno se rešavaju plastičnim i rekonstruktivnim zahvatima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde