Edem larinksa

Edem larinksa predstavlja otok sluzokože larinksa, koji može da se javi u formi primarnog ili sekundarnog edema kao komplikacija raznih promena u larinksu.
 
 

Uzrok nastanka

Uzroci mogu biti infekcija (laringitis ili širenjem iz okoline), trauma (strana tela, povrede, jatrogeno), neoplazme, perihondritis, alergija, venska staza vrata, opšte bolesti (bolesti srca, jetre i bubrega).
 

Klinička slika

Predilekciona mesta za stvaranje edema u larinksu su ariepiglotični nabori, lingvalna strana epiglotisa, ventrikulni nabori i subglotički predeo. Znaci oboljenja mogu da se jave iz punog zdravlja ili postepeno ako im je prethodilo neko drugo oboljenje. Bolesnici se žale na promuklost i neprijatan osećaj u larinksu ( osećaj prisustva stranog tela), koji je praćen kašljem. Bol u larinksu se u početku javlja samo pri gutanju, a kasnije se pojačava i postaje stalan. Disanje je u početku otežano, ali vrlo brzo može doći do teške dispneje praćene cijanozom (modrilo).
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (laringoskopija).
 

Lečenje

Lečenje zavisi od uzroka nastanka edema i stanja disanja. Ako je disanje ugroženo mora da se radi traheotomija. Na tok bolesti povoljno deluju kortikosteroidi, kalcijum i visoke doze antibiotika. Antihistaminici se primenjuju kod alergijske etiologije. Nekada je potrebno primeniti adrenalin. Terapija otoka nastalih od oboljenja srca, bubrega i drugih organa, sastoji se u lečenju osnovnog oboljenja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde