Flegmonozni laringitis i apsces larinksa

Flegmonozni laringitis i apsces larinksa predstavljaju najtežu formu akutnog zapaljenjskog procesa u larinksu, s obzirom na posledice koje mogu da ostave, ali su veoma retka oboljenja.
 
 

Uzrok nastanka

Uzročnici ovih oboljenja su streptokoke, stafilokoke, pneumokoke i dr.
Bolesti nastaju kao posledica povreda sluzokože larinksa, dužeg prisustva stranih tela u larinksu, zapaljenjskih procesa iz okoline grkljana i infektivnih bolesti (tifus, diftetrija), naročito ako je poremećeno i opšte stanje organizma.
 

Klinička slika

Flegmona predstavlja difuzno gnojno zapaljenjski proces cele sluzokože larinksa.
U kasnijem stadijumu može da nastane veliki broj apscesa.
Zapaljenjski procesi imaju tendenciju širenja na tkivo okoline grkljana i vrata, a ponekad može da se spusti u medijastinum. Apsces je lokalizovana gnojna kolekcija. Najčešće mesto lokalizacije apscesa je lingvalna strana epiglotisa (grkljanskog poklopca).
Bolest počinje promuklošću, bolom pri gutanju, povišenom telesnom temperaturom i kašljem. Ubrzo se pri mirovanju javlja jak bol u grkljanu. Disanje je u početku vrlo otežano, a može da nastane i otežano disanje. Opšte stanje se pogoršava i nastaju drhtavica, preznojavanje i gubitak apetitia.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (laringoskopija).
 

Lečenje

Ordiniraju se velike doze antibiotika. Ukoliko je disanje ugroženo radi se traheotomija. Kod apscesa larinksa često dolazi do spontane drenaže, a ukoliko do toga ne dođe, vrši se incizija apscesa.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde