Peritonzilarni apsces

Peritonzilarni apsces (abscessus peritonsillaris) nastaje prodiranjem infekcije iz tonzila ( krajnika) u peritonzilarno tkivo. Po pravilu je lokalizacija procesa jednostrana.

Uzrok nastanka

Peritonzilarni apsces se javlja kao kopmlikacija posle akutnih zapaljenjskih oboljenja ždrela, naročito limfatičnog prstena.

Klinička slika

Gnojna kolekcija se formira u visini gornje polovine tonzile. Obično se javlja 4 - 5 dana posle već prebolele angine ili njenog poboljšanja. Simptomi se brzo razvijaju i progrediraju iz časa u čas. Dominiraju bol u grlu, visoka temperatura, iscrpljenost, glavobolja, trizmus (grč vilice), pojačano lučenje pljuvačke, otežan govor, fetor ( neprijatan zadah iz usta), cervikalni adenitis. Tonzila i okolina su hiperemični, sa edemom i infiltracijom, pomeranjem tonzile medijalno, ka zdravoj strani. Otok se ne vidi spolja na vratu, ali je taj deo vrata na palpaciju bolno preosetljiv, a vrat je lagano iskrivljen na tu stranu.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i ORL pregleda.

Lečenje

Lečenje se sastoji  u inciziji apscesa na najizbočenijem mestu. Bolesnik odmah oseća olakšanje i poboljšanje lokalnih simptoma. Nastavlja se terapija antibioticima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. sanela 17.03.2013

    Sta kada posle zahvata nastane krvarenje tj svakih 15-20min krvarenje iz usta iz predjela krajnika dali je to normalno i sto pouzeti


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde