Difterija grkljana (diphteria laryngis)

Difterija je teška akutna infektivna i kontagiozna bolest koja se karakteriše fibrinoznim naslagama na mestu ulaska i simptomima toksemije usled resorpcije egzotoksina.

Kod difterije larinksa nastaje opstrukcija larinksa zbog prisutnog edema, stvorenih fibrinskih membrana, koje se u larinksu dosta lako ljušte, i pojave laringospazma.

Uzrok nastanka

Uzročnik je gram pozitivni bacil Corynebacterium diphtheriae, veoma otporan u spoljnoj sredini. Oboleva samo čovek, izvor infekcije su oboleli i kliconoše. Difterija larinksa nastaje obično sekundarnim širenjem infekcije iz nosa ili ždrela.

Klinička slika

U razvoju difterija grkljana se razlikuju tri stadijuma:
 
Disfonični stadijum – počinje postepeno promuklošću, oslabljenim govorom zbog nastalog edema. Ubrzo se javlja afonija i suv prodoran kašalj koji podseća na lavež psa. Bolesnik je bled, tahikardičan (ubrzan rad srca), lako febrilan.

Dispnoični stadijum – karakteriše se otežanim disanjem zbog uznapredovale stenoze larinksa stvorenim pseudomembranama. Disanje je produženo, čujno (inspiratorni stridor) a zbog gladi za kiseonikom upotrebljava se pomoćna muskulatura. Dete je bledo, uznemireno, zabačene glave, cijanotičnih (modrih) usnica, lepršaju mu nosna krilca.

Asfiktični stadijum – respiratorna insuficijencija progredira, disanje postaje površno i neregularno. Koža je cijanotična, hladna, vlažna. Srčana radnja je ritmična, puls ubrzan, mek. Zbog hipoksije nastaje poremećaj svesti i ukoliko se ne načini traheotomija nastaje smrt usled asfiksije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, epidemioloških podataka, kliničkog pregleda, bakteriološkog nalaza uzročnika.

Lečenje

Od terapijskih mera treba primeniti antitoksin, penicilin, oksigenaciju a nekada i traheotomiju. Prevencija infekcije se sprovodi aktivnom imunizacijom (vakcinacijom) koja je obavezna.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde