Commotio labyrinthi

Komocija labirinta je potres sadržaja unutrašnjeg uva, odnosno u pitanju je povreda labirinta sa ili bez frakture temporalne kosti.
 
 

Uzrok nastanka

Komocija labirinta može da nastane usled udarca, kao posledica povećanog vazdušnog pritiska i može da prati komociju mozga.
 

Klinička slika

Komocija labirinta je praćena kohleovestibulumskom simptomatologijom. Pored opštih znakova komocije mozga, nalazimo i znake vrtoglavice perifernog tipa, koja je praćena nistagmusom (titranje očnih jabučica).
Sluh je smanjen, a oštećenje je različitog tipa i stepena. Uglavnom se radi o percepcijskom oštećenju sluha i praćeno je zujanjem u ušima.
Prognoza u pogledu sluha, nije pozitivna. Ukoliko ne dođe do restitucije ubrzo posle pretrpljene traume, gubitak sluha ostaje trajan i znači da je došlo do kontuzije, hemoragije i degeneracije u Cortijevom organu.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL i neurološkog pregleda, rendgenografije.
 

Lečenje

Lečenje se sastoji u mirovanju i ordiniranju sedativa.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Bjelica Aleksandra 18.01.2010

    Poštovani molio bih vas da mi odgovorite na pitanje! Imam veliki problem imam sve simptome koje nosi komocija labirinta pa sam u velikoj nedoumici molio bih vas da mi odgovorite da li može operacija da mi pomogne u otklanjanju zujenja u uvu, vrtoglavice, i da mi se vrati sluh pošto ga polako gubim? Bio sam kod 5 ljekara i svi različito govore. Jedni kažu da se operiše a drugi ne! Pa bih vas molio za vaše stručno mišljenje da li da se operišem ili ne! I da li će biti ikakvog efekta od operacije. Kakav će ishod biti od operacije, da li će mi se stanje pogoršati ukoliko se ne operišem? Nestrpljivo čekam vaš odgovor!!! Pozdrav!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde