Zollinger - Ellisonov sindrom

Zollinger - Ellisonov sindrom karakterišu visoke vrednosti gastrina u serumu, želudačna hipersekrecija, multiple ulceracije želuca, duodenuma, jednjaka, jejunuma, i tumori Langerhansovih ostrvaca pankreasa.

Uzrok nastanka

Ovaj sindrom je posledica tumora Langerhansovih ostrvaca pankreasa, koji sekretuju gastrin ili hiperplazije G ćelija sluzokože želuca. Pored pankreasa, gastrin sekretujući tumori mogu biti lokalizovani u  u hipofizi, nadbubregu, paratiroidei.

Klinička slika

Klinička slika je raznolika. Kod nekih bolesnika dominira simptomatologija ulkusa ( čira), koji je rezistentan na terapiju. Kod nekih se manifestuje komplikacijama (krvarenje, perforacija). Iako su uleracije karakteristika ovog sindroma, proliv je prvi znak bolesti. Stolice su vodenaste, različitog broja i zapremine i prati ih veliki gubitak kalijuma. Često je povraćanje kiselog vodenastog sadržaja. Objektivni pregled bolesnika je nekarakteristričan, može se zapazititi smanjen turgor (čvrstina,jedrina) kože, dehidratacija, meteorizam (nadutost).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, testova sekrecije želudačne sekrecije i hipergastrinemije, pregleda želuca i duodenuma barijumom, endoskopije, ehotomografije pankreasa,  CT-a (skenera) pankreasa.

Lečenje

Sastoji se od parcijalne resekcije pankreasa i odstranjenja tumora i medikamentozne terapije omepreazolom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. LJubica 08.05.2015

  Meni je veoma drago sto ste tako lepo i detaljno sve napisali o zollinger-e sindromu. Posto moj suprug ima tu dijagnozu jos od 1991 i sad sam procitala tacno sta i kakva je to bolst. Ali stalno se spominje kao da je to neka vrsta tumora, tako su i njemu rekli i da s tim moze ziveti 5god amoze i nedaj boze. . . Interesujeme koja je to vrsta tumora posto on ima 65 god i stalno pije propisane lekove godinama, koliko moze da to bude opasno ako neuradi neku operaciju on sad ima nekih problema ali povremeno aktivan je ali stalno mi govori da se to nezna kad on moze da bude opasan ustvari koliko se stim moze ziveti bez vecih problema uz lekarski nadzor, volela bih da dobijem odgovor koliko dugo se zivi sa tom bolescu. Veliko hval


 2. Slavica 21.05.2014

  Bolovala sam od zollingera i pre cetiri godine operisana, kada mi je odstranjeno 2/3 pankreasa, zeludca, dvanaestopalacno crevo, deo tankog creva, deo debelog creva, zucna kesa. . . Moram reci da sam se posle ove operacije ugojila 17 kg. (imala 45) i da se sada zaista sjajno osecam. Sest meseci nakon ove operacije izvadjene su i (sve cetiri) paratiroidne zlezde. Idem na kontrolu i dalje na svaka tri meseca i nekako to kontrolisem. Jedinu bi primedbu imala na objasnjenje kako se ova bolest otkriva. Znaci nema sanse da se otkrije nikakvim ultrazvukom, magnetnom, skenerom. Radila sam i ocetreoscan, ali dok nisam otisla u svedsku i tamo uradila pet scan, nije bilo drugog nacina da se tumori otkriju, a nakon toga i operisu. Znaci, pet scan je jedini nacin da se ova vrsta tumora otkrije.


 3. Tini 28.04.2011

  Kako se tacno cita ovaj sindrom. Isto?


 4. Misa 28.02.2010

  Zna nekad i od koke da te lupi ovo cudo. . . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde