Impakcija Fecesa u rektumu i kolonu

Fekalna impakcija je zadržavanje formiranih, čvrstih i dehidratisanih  fekalnih masa u debelom crevu.

Uzrok nastanka

Uzroci fekalne impakcije su različiti:  hronična opstipacija (zatvor), bolesnici koji dugo leže, mega i dohikolon, psihijatrijski bolesnici, bolesnici sa neurološkim poremećajima, dugotrajno gladovanje, organske stenoze kolona, upotreba nekih lekova (kodein, preparati bizmuta i aluminijuma, antiholinergici), bolne analne lezije i dr.

Klinička slika

Kako je fekalna impakcija najčešća u ampuli rektuma, klinički se manifestuje rektalnim sindromom (lažni pozivi za defekaciju, osećaj pritiska u rektumu, izbacivanje sluzi i seroznosangvinalentne tečnosti). Meteorizam (nadutost) je uvek prisutan. Formiranjem  fekaloma u gornjim segmentima kolona, javljaju se migrirajući bolovi u trbuhu, najizraženiji u predelu cekuma i ascedensa. Kod impakcije fekalija u ampuli rektuma digitalnim pregledom rektuma palpiraju se stvrdnute fekalne mase. Kod lokalizacije u kolonu, palpatorno se opipava jedan ili više mekanih, neznato bolnih, pokretnih "tumora" koji menjaju svoj oblik, mesto i veličinu. Čest je nalaz hemoroida, analne fisure i prolapsa rektalne sluznice.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda (rektalni pregled), nativnog snimka abdomena, irigografije.


Lečenje

Lečenje podrazumeva digitalnu evakuaciju nagomilanog fecesa. U slučajevima impakcije u kolonu primenjuje se duboka klizma. Hirurška intervencija je indikovana ako postoji kompletna mehanička opstrukcija ili perforacija creva.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Vix 12.04.2013

    Možete li objasniti šta su " digitalna evakuacija nagomilanog fecesa" i " duboka klizma" ? Da li češća kretanja/sedenja i drugačija ishrana mogu da pomognu? Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde