Ishemijski kolitis

Ishemijski kolitis je oštećenje segmenata debelog creva, koje nastaje kao posledica mezenterične vaskularne okluzije.


Uzrok nastanka

Uzroci opstrukcije donje mezenterične arterije su tromboza, embolije u toku srčane dekompenzacije praćene aritmijom, arterioskleroza, sistemske bolesti vezivnog tkiva, hirurške intervencije. Kao posledica ishemije se javlja nekroza sluznice, a zatim nastaje promene i u ostalim delovima creva.


Klinička slika

U slučajevima kompletne i iznenadne vaskularne okluzije postoji klinička slika  nekrotizirajućeg enterokolitisa (lokalizovani ili difuzni bolovi u trbuhu, kardiovaskularni kolaps i znaci paralitičnog ileusa). Česte su dijareje (proliv) sa krvlju. Kod lokalizovane segmentne stenoze, klinički tok je blaži. Najlakši klinički oblik je prelazni  ishemijski kolitis koji se ispoljava u vidu bolova u trbuhu, učestalih stolica i kratkotrajnih krvarenja.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, endoskopskog nalaza, irigografije, angiografije.


Lečenje

Lečenje lakših oblika je simptomatsko. Primenjuju se  infuzije rastvora, lekovi za zaustavljanje krvarenja, antibiotici, analgetici. Obustavlja se oralna ishrana. U teškim oblicima ishemijskog kolitisa i u slučajevima komplikacija, neophodna je hirurška resekcija creva.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde