Stenoza traheje

Stenoza traheje može nastati na različitim nivoima i različitom brzinom.

Uzrok nastanka

Uzroci mogu biti različiti: unutrašnji faktori (kongenitalno, posttraumatski, postinflamatorno, neoplastično, posle traheotomije), spoljašnji (bolesti štitne žlezde, nespecifične i specifične bolesti limfnih čvorova medijastinuma, jednjaka, timusa, aorte, perikardijuma i grudne kosti) i mogu da potiču iz zida (fibroza ili kompresija zbog traheomalacije).

Klinička slika

Kliničku sliku karakteriše periodično progresivno otežano disanje sa stridorom i kašljem, bolesnik sedi sa podignutom glavom i izbegava napor. Kada je stenoza ekstremna nastaju dispneja (otežano disanje), inspiratorni stridor, cijanoza, strah od ugušenja, kašalj i zamor.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda (traheobronhoskopija).

Lečenje

Kod otežanog disanja neophodna je hitna terapija u cilju obezbeđenja prohodnosti disajnih puteva i podrazumeva hirurško eliminisanje uzroka (laser, traheopeksija, parcijalna resekcija traheje i traheoplastika).
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. radmila stolica 30.05.2023

    Poštovani, po predlogu kardiologa mi je urađena rtg pluća i nalaz radiologa glasi da je trahea dekstroponirana, ostalo je b.o. Molim Vas za pojašnjenje vezano za traheju. Stara sam 74 godine. Srdačan pozdrav i hvala!


  2. mila 27.03.2011

    Da li je izleciva bolest stenoza i koliko se vremenomnski leci a koje i koje su posledice


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde