Stenoza traheje

Stenoza traheje može nastati na različitim nivoima i različitom brzinom.

Uzrok nastanka

Uzroci mogu biti različiti: unutrašnji faktori (kongenitalno, posttraumatski, postinflamatorno, neoplastično, posle traheotomije), spoljašnji (bolesti štitne žlezde, nespecifične i specifične bolesti limfnih čvorova medijastinuma, jednjaka, timusa, aorte, perikardijuma i grudne kosti) i mogu da potiču iz zida (fibroza ili kompresija zbog traheomalacije).

Klinička slika

Kliničku sliku karakteriše periodično progresivno otežano disanje sa stridorom i kašljem, bolesnik sedi sa podignutom glavom i izbegava napor. Kada je stenoza ekstremna nastaju dispneja (otežano disanje), inspiratorni stridor, cijanoza, strah od ugušenja, kašalj i zamor.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda (traheobronhoskopija).

Lečenje

Kod otežanog disanja neophodna je hitna terapija u cilju obezbeđenja prohodnosti disajnih puteva i podrazumeva hirurško eliminisanje uzroka (laser, traheopeksija, parcijalna resekcija traheje i traheoplastika).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Marija 14.05.2024

    Tokom operacije dolazi do problema ,dr iznosi. Nakon uvoda u OA pacijenticu pokuša intibirati u više navrata ( VLS, obični i armirani tubusi do promjera 5,5) u čemu se ne uspije unatoč adekvatnoj vizualizaciji glasnica. Dojam je stenoze traheje i pacijentici se postavi i gel laringealna maska te se napravi operativni zahvat ali uz više tlakova ventilacije tijekom cijelog postupka. Pitanje, što se dogodilo, moj nalaz koji sam priložila dozvoljava op. zahvat. Mislim, svi moji nalazi bili su ok, što bi ja sad morala poduzeti? Hvala na odgovoru.


  2. radmila stolica 30.05.2023

    Poštovani, po predlogu kardiologa mi je urađena rtg pluća i nalaz radiologa glasi da je trahea dekstroponirana, ostalo je b.o. Molim Vas za pojašnjenje vezano za traheju. Stara sam 74 godine. Srdačan pozdrav i hvala!


  3. mila 27.03.2011

    Da li je izleciva bolest stenoza i koliko se vremenomnski leci a koje i koje su posledice


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde