Hemijske povrede traheje i bronha

Oštećenje traheje i bronha hemijskim sredstvima nastaju aspiracijom kaustika pri trovanju kaustičnim sredstvima (soda, esencija) ili aspiracijom želudačnog sadržaja povraćanog u snu, u alkoholisanom stanju, anesteziji i u komatoznih bolesnika. Poznata su i teška oštećenja bojnim otrovima u ratu. Pre svega su to zagušljivci (hlor, fozgen, difozgen) koji imaju selektivno dejstvo na respiratorne organe.

Klinička slika

Simptomi se razvijaju vrlo brzo. Nastaje visoka temperatura, bronhospazam i edem pluća, što je posledica dejstva hlorovodonične kiseline želudačnog sadržaja. Hlor izaziva korozivne promene na sluzokoži sa stvaranjem fibrinskih naslaga, a difozgen i fozgen jak edem. Ako se preživi prva faza trovanja, onda se razvija edem pluća. Nastaje gušenje, cijanoza i respiratorna insuficijencija koja može da dovede do letalnog ishoda.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze (heteroanamneze), kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje

Pri povredama kaustičnim sredstvima samo hitna bronhoaspiracija i drenaža položajem, antibiotici, spazmolitici i kiseonik mogu da ublaže simptome trovanja. Kada su u pitanju bojni otrovi, povređeni se što pre iznosi iz zatrovane sredine, ispira se sluzokoža nosa i ždrela, posle toga se daju antibiotici, antihistaminici, antitusici i simpatikomimetici. Veštačko disanje je kontraindikovano!

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde