Mehaničke povrede traheje i bronha

Mehaničke povrede traheje i bronha mogu da budu direktne i indirektne.

Uzrok nastanka

Direktne povrede nastaju pri ubodu i sečenju nožem, ustrela, prostrela, traheotomije, operacija na grudnom košu i jednjaku, vešanja, intubacije, bronhoskopije. Indirektne povrede viđaju se kod teških trauma grudnog koša, preloma rebara, gaženja, sudara u saobraćajnim nesrećama.

Klinička slika

Povrede vratnog dela traheje su skoro uvek udružene sa povredama larinksa. Kod zatvorenih povreda dominantan simptom je gušenje, a kod otvorenih i penetrantnih povreda karakteristična je pojava penušave krvi sa šištanjem vazduha kroz otvor. Povrede grudnog dela traheje i bronha vrlo su teške i bez hirurške intzervencije smrtonosne. Praćene su pojavom teškog traumatskog šoka, dispnejom ( otežano disanje), cijanozom ( modrilo), pneumotoraksom, hemoptizijiom ( iskašljavanje krvi), potkožnim i medijastinumskim emfizemom. Najčešća komplikacija ovih povreda je pojava medijastinitisa.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze (heteroanamneze), kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje

U lečenje je najvažnije da se obezebedi disanje (traheotomija, bronhoaspiracija, evakuacija pneumotoraksa) i spreči eventualno krvavljenje. Ordiniraju se visoke doze antibiotika. Rekonstrukcija povređenog dela traheje i bronha vrši se torakotomijom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Mila Beck 23.11.2016

    Ovo je više pitanje nego komentar. Kod mene je usled operacije kičme došlo do "skraćivanja" kičme u predelu trbušne duplje. Moji unutrašnji organi više nisu imali mesta i počeli su da se "guraju" pri čemu su mi povredili špic levog plućnog krila i time izazvali stvaranje plućnog emfizema. Posledica toga su napadi gušenja kao kod astme. Da li i za to imate neki savet ili je "produžavanje" kičme ugradnjom dodatnih pršljenova stvarno jedini lek? Ja znam da bi operacija onemogućila dalje povredjivanje pluća, ali da li bi potpuno izlečenje bilo moguće? 
    Hvala unapred na vašem odgovoru.


  2. Allomanny 14.04.2011

    Hvala za zanimljiv blog


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde