Laryngotracheobronchitis acuta suffocans

Laryngotracheobronchitis acuta suffocans - Jackson predstavlja akutno nespecifično zapaljenje sluzokože larinksa, traheje i bronhija koje se karakteriše obilnim lučenjem gustog sekreta, gušenjem, kašljem, cijanozom i visokom temperaturom.

Uzrok nastanka

Oboljenje je posledica virusne infekcije na koju se nadovezuje mešovita bakterijska infekcija (streptokoke, pneumokoke i stafilokoke). Najčešće obolevaju deca do 4. godine života. Javlja se epidemijski ili sporadično.

Klinička slika

Bolest počinje suvim nadražajnim kašljem koji liči na lavež psa. Glas je promukao. Ubrzo nastaje visoka febrilnost, otežano disanje, cijanoza ( modrilo), uvlačenje u jugulumu i epigastrijumu. Obolela sluznica luči veliku količinu gustog lepljivog sekreta koji se zbog oštećenog rada trepljastog epitela nagomilava, suši i pretvara u kao med lepljive kruste koje, delujući kao strano telo, dovode do još većeg gušenja i ugušenja. Nastupa hipoksija i uz dehidrataciju opšta intoksikacija sa popuštanjem kardiovaskularnog aparata.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda (laringotraheoskopija).

Lečenje

Ordiniraju se visoke doze antibiotika širokog spektra i kortikosteroidi, proteolitička sredstva, šator sa vlažnim kiseonikom i rehidratacija, kardiotonici i analeptici u slučaju popuštanja kardiovaskularnog aparata. Veoma koristi bronhoaspiracija, pa ako ona mora češće da se izvodi vrši se traheotomija i preko traheostome odstranjuju sekret i kruste.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde