Ptoza (Ptosis, Blepharoptosis)

Ptoza (ptosis) je spuštenost gornjeg kapka, jer je aktivno podizanje kapka u većoj ili manjoj meri oslabljeno.

Uzrok nastanka

Ptoza nastaje zbog slabe funkcije podizača kapka (m. levator palpebrae superior). Ptoza manjeg stepena se javlja kad je oslabljeno dejstvo glatkog Mullerovog mišića, inervisanog vlaknima simpatikusa.

 Ptoza može da bude urođena - nastala usled hipoplazije podizača gornjeg kapka ili vlakana okulomotornog nerva koji inerviše ovaj mišić, nasleđuje se dominantno. Zahvaćena su češće oba oka.

Stečena ptoza se javlja kod lezija n. okulomotorijusa, izolovano ili zajedno sa znacima poremećaja ovog nerva i na drugim mišićima (m. rectus superior, inferior i internus, m. obliquus inferior, m. sphincter pupillae i m. ciliaris). Stečena ptoza slabijeg intenziteta se razvija i pri oštećenju vratnog simpatikusa (ptosis sympatica), kada pored ptoze postoji i uvučenost očne jabučice (enophtalmus) i suženost zenica (miosa) - Claude Bernard - Hornerov trijas.

Klinička slika

Otvor kapka je sužen. Kožni nabor na gornjoj ivici tarzusa je zbrisan. Rub gornjeg kapka pokriva delimično i predeo zenice. Bolesnici se trude da oslobode predeo zenice i donekle podignu kapak pomoću kontrakcija čeonog mišića, zato im je čelo naborano a glavu zabacuju.

Lečenje

Lečenje urođene ptoze je operativno. Kod stečene ptoze sprovodi se lečenje uzroka bolesti, pa tek ako ono ostane bezuspešno, pribegava se operaciji. Ptoze kod kojih je oslabljena funkcija Mullerovog mišića su obično lakog stepena i ne zahtevaju lečenje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Sedina 23.10.2017

  Kakva su iskustva sa urođenom ptozom? Nisam do sada operisala jer mi nije prekrivala zjenicu oka. Sada bih uradila, ali vidim da ima loših iskustava. 


 2. Jelena 18.05.2011

  Da li su stvarno uspešne ove operacije? Moj muž je isto tako je radio operacije u Beogradu, nema nikakvih rezultata, kapak se opet spusti.


 3. Milica 09.02.2011

  Ja sam operisala desni očni kapak. Pre toga, 10 godina sam imala pogrešnu dijagnozu, myastenija gravis. Operisana sam u Beogradu na institutu za očne bolesti, dva puta. Mogu da kažem da je bilo bezuspješno. Nije mi urođena ptoza, pojavila mi se kad sam imala 10 godina iz svima nejasnih razloga. Koliko puta smem da radim operacije? Ostao mi je popriličan edem na kapku. Obe operacije sam imala u opštoj anesteziji.


 4. Aleksandar Rajlić 03.08.2009

  I meni je spušten desni kapak. Bio sam na operaciji 1.9.2008. U Banja Luci. Operisao je dr. Z. Žikić iz Novog Sada, koji dolazi svakog mjeseca da operiše. 27.8.2009. sam imao drugu operaciju pošto prva nije uspjela. Operacija je rađena tako da je skraćivan mišić za 2 mm. Nakon 1 mjeseca opet se spustio kapak. Ponovo sam imao operaciju i sada čekam da vidim jeli ova operacija uspjela. Problem ove operacije je to što pri pogledu prema dole operisani kapak zaostaje (ostaje dignut). Zanima me jeli ovakva vrsta operacije daje dobre rezultate jer ja nisam zadovoljan?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde