Retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa (RP) je naziv za skup naslednih bolesti koje pogađaju retinu. One su okarakterisane postepenim razaranjem i degeneracijom fotoreceptora, koja rezultira progresivnim gubitkom vida. Progresija bolesti je različita od čoveka do čoveka. Totalno slepilo se ponekad javlja ako je oboleli u ranim godinama detinjstva.

Uzrok nastanka

RP-a se može preneti na buduće generacije na osnovu jednog od tri moguća načina nasleđivanja: autosomnim dominantnim i autosomnim recesivnim nasleđivanjem, i nasleđivanjem na osnovi vezanosti uz X-hromozom.

Klinička slika

RP-a uzrokuje degeneraciju retine, vrlo osetljivog tkiva koje se sastoji od nekoliko slojeva ćelija koje prekrivaju pozadinu oka i sadrže fotoreceptore (štapiće i čepiće). Štapići su raspoređeni na periferiji centra retine (macula), a neophodni su periferni i noćni vid. Čepići se nalaze unutar centra retine, tj. unutar same macule i odgovorni su za centralni vid i raspoznavanje boja. Štapići i čepići su ćelije koje transformišu svetlost u električne impulse putem kojih se poruka prenosi mozgu gde zapravo nastaje slika.

Pojava, koja se najčešće javlja kod svih oblika RP-e, je postepeno razaranje i degeneracija štapića i čepića. Zavisno od toga koja je vrsta ćelije predominantno pogođena, ovi simptomi variraju, a uključuju noćno slepilo, gubitak perifernog vida (odnosno, dolazi do pojave tzv. tunelskog vida), gubitak sposobnosti razlikovanja boja pre nego što periferni vid nestane u potpunosti.

Simptomi RP-e se vrlo često odmah prepoznaju u adolescenciji i mlađim godinama a progresija bolesti nastavlja se s godinama. Stepen progresije i degenerativnog gubitka vida je varijabilan.

Lečenje

Trenutno ne postoji nijedan tretman niti lek za RP. Prema istraživanjima budući tretmani bi mogli da budu budu: transplatcija retine, veštačke implantacija retine, genetska terapija ili lekovi, otkriveno je da određene doze vitamina A pomalo usporavaju progresiju RP-e kod nekih pojedinaca.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Goran Puljezevic 17.11.2014

    Poštovani, informacije koje sam dobio iz kubanske ambasade su de je u srbiji otvorena agencija consulta al futuro. Preko njih se oficijelno može stupiti u kontakt sa klinikom u havani koja uspešno hirurškim putem rešava problem retinitisa. Svi zainteresovani ih mogu kontaktirati za pomoć. Srdačan pozdrav


  2. Boban Marinovic 22.03.2014

    Imam 46 godina, svu moju mladost poceci od 11 godina iz detinjstva primetio sam da ne vidim, postepeno se pogorsala neosetno preko noci za bolest koja se zove retinitis pigmentoza, koja je napredovala, i ostetila mi ceo nervni sistem, poceo sam i sluh malo da gubim, i osetim sve poteskoce na ocima i vidu, dali molim vas postoji negde na zemaljskoj kugli da mi se malo poboljsa vid ili neka operacija ili transplatacija mreza ili neki vitamini ili medicina lekova


  3. deniristov 09.10.2010

    Jas se izvinjavam ako tekst e malo nerazumliv. Imam 25 god i mislim da ja imam ovu bolest pimetiosam pred 4 god i sad mi e mlao vise pokaceno, svetlina mi se zamaglue osim u noci. Pa pitam koliko godina se razvija bolest i dali moguce da izgubim vid u celost. Retinitis pigmentosa


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde