Čmičak (Hordeolum)

Hordeolum je gnojno zapaljenje lojnih (Zeiss), modifikovanih znojnih (Moll) žlezda - hordeolum externum (spoljašnji), kao i Meibomovih žlezda - hordeolum internum (unutrašnji hordeolum). Čmičak se javlja sa obe strane kapka - unutrašnje i spoljašne. 

Čmičak

Simptomi

Pacijent će prvo prepoznati crvenilo i otok mesta gde nastaje čmiča. Nakon ovoga ulazi se u fazu formiranja bolne i crvene loptice sa belim vrhom. Moguć je otok celog kapka ili samo jednog dela, ali svakako, čmičak ne utiče na vid iako ume da bude jako neprijatan.

Pacijent može da očekuje:

  • Crvenilo
  • Otok
  • Bol
  • Osećaj kao da u oku ima stranog tela

Uzrok nastanka čmička

Etiopatogeneza je vezana za stafilokoknu infekciju, ali ima osoba koje su naročito naklonjene ovom oboljenju, kao npr. dijabetičari.

Klinička slika

Klinička slika se odlikuje zapaljenskim čvorićem, okruženim vrlo bolnim otokom, koji pored mesta same lezije može da zahvati i ceo kapak. Konjunktiva (vežnjača) može takođe da bude otečena. U centru otoka vidi se apsces u vidu žućkaste tačkice, obično oko korena trepavica. Kod horedeoluma internuma je otok obično jače izražen nego kod horedeoluma eksternuma. Gnoj se posle nekoliko dana spontano isprazni, i to kod horedeoluma eksternuma kroz rub i kožu kapaka, odnosno folikul trepavica, a kod hordeolum internuma kroz vežnjaču. Otok brzo splasne i bol prestaje. Kod iste osobe hordeolum može da se ponavlja, tada se govori o hordeolozi.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu pregleda kapaka. 

Lečenje

Lečenje se sastoji u stavljanju toplih suvih obloga. Ako je proces intenzivniji, daje se sulfonamidska ili antibiotska mast. Čupanje zahvaćene trepavice skraćuje bolest jer se tako drenira apsces koji kod hordeoluma eksternuma okružuje koren dlake. Parenteralno davanje antibiotika, kao i incizija hordeoluma, potrebni su samo izuzetno. Kod refrakternih slučajeva pored lečenja antibioticima, prema antibiogramu, može se primeniti i autovakcina.
Ukoliko Vam se često dešava da se pojavi čmičak zakažite pregled kod oftalmologa:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde