Astigmatizam

Astigmatizam je refrakciona anomalija koja je uslovljena nepravilnom zakrivljenošću rožnjače tako da je prelomna moć rožnjače različita u raznim meridijanima.

Uzrok nastanka i podela

Astigmatizam može biti urođeni i stečeni. Stečeni nastaje usled povreda i inflamatornih lezija rožnjače i ne može se popraviti korekcionim staklima. Astigmatizam kod koga se dva glavna meridijana oka nalaze pod pravim uglom podložan je ispravljanju i naziva se regularni (pravilni) astigmatizam. U velikoj većini slučajeva meridijani najveće i najmanje zakrivljenosti nalaze se gotovo ili potpuno vodoravno i uspravno. Ako se meridijani najveće i najmanje zakrivljenosti nalaze pod pravim uglom, ali nisu postavljeni vodoravno i uspravno, takav oblik regularnog astigmatizma naziva se kosi astigmatizam. Kada ose nisu pod pravim uglom već se ukrštaju koso, optički sistem se još uvek može popraviti sfero - cilindričnom kombinacijom, a stanje se naziva dvostruko kosi astigmatizam. Kad se nepravilnosti zakrivljenosti meridijana ne mogu povezati ni sa kakvom geometrijskom figurom, stanje se naziva iregularni (nepravilni) astigmatizam. Treba još pomenuti da pored kornealnog postoji još lentalni (sočivo) i retinalni astigmatizam. Lentalni se javlja kao posledica zamućenja u sočivu, a retinalni usled poremećaja položaja u makuli usled patoloških promena (otoci, ožiljci).

Klinička slika

Kad postoji astigmatizam značajnog stepena, oko nikako ne može da stvori jasnu sliku na mrežnjači, oštrina vida je značajno smanjena. Kako bi stvorio jasnu sliku pacijent pokušava da fokusira na mrežnjaču jednu od fokusnih linija. Ovo je prirodni proces prilagođavanja. Zbog usmeravanja pažnje na fokalnu liniju, bolesnik vidi okolinu na poseban način. Krugovi se izdužuju u ovale, tačka svetlosti izgleda produžena. Ako posmatra dve uspravne linije, jedna od njih će biti zamućena. U svakom slučaju pravilnog astigmatizma jedna linija će uvek biti jasna, a druga zamagljena. Ovo se koristi u dijagnostici astigmatizma pomoću određenih geometrijskih figura. Ako je osa cilindra kosa, glava se često drži nagnuta na jednu stranu kako bi se smanjila deformacija slike. Ova navika kod dece može dovesti do razvoja skolioze. U svim slučajevima postoji sklonost zatvaranja kapaka napola, kao kod kratkovidosti, jer se na taj način izbegavaju zraci iz jednog meridijana i predmet posmatranja može biti jasniji.

Stalan napor tokom pokušaja akomodacije (prilagođavanja) kako bi se stvorila jasna slika uzrokuje simptome slabosti i zamora oka. Ovo je naročito značajno u slučaju malih astigmatskih greški gde je uspeh akomodacije dobar pa se oko stimuliše na jači napor. U većini slučajeva male greške ne uzrokuju tegobe i prihvataju se kao prirodne. U ostalim slučajevima moguće je postojanje niza simptoma - glavobolje koje variraju od blage čeone do jake eksplozivne glavobolje i celi niz poremećaja kao što su vrtoglavica, razdražljivost, umor. Za razliku od kratkovide osobe, astigmata škilji pri pogledu na blizinu i na daljinu. Kao i kratkovidi, astigmati pri čitanju često drže tekst blizu očiju. Deca s većim stepenom astigmatizma obično ne znaju da imaju zamagljen vid jer nikada nisu videla fokusiranu, jasnu sliku predmeta.

Dijagnoza

Astigmatizam se lako dijagnostikuje oftalmološkim pregledom s refrakcionim testom. Deci ili osobama koje ne mogu odgovarati na pitanja greška se određuje testom koji koristi reflektovano svetlo (retinoskopija). Posebnim instrumentima može se meriti zakrivljenost rožnjače, a isto tako i napraviti mapa njene površine (topografija rožnjače). Modernim instrumentima može se dobiti video keratograf - prikaz površine rožnjače u obliku reljefne mape različitih boja.

Lečenje

Regularni astigmatizam se koriguje cilindričnim staklima ili kombinacijom cilindričnih i sfernih siočiva koja kada su sjedinjena u jednom staklu, nazivaju se sferocilindrična stakla. Osim naočarima, astigmatizam se ispravlja i odgovarajućim sočivima

Hirurška grana koja leči astigmatizam naziva se refrakciona hirurgija jer se njome ispravljaju poremećaji prelamanja svetlosti. Cilj refrakcione hirurgije je preoblikovanje delova oka.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Natasa Krstic 29.10.2020

  Dobar dan, kazite mi molim Vas, s obzirom da moj muz ima astigmatizam, da li to znaci da ce i nasa deca imati astigmatizam s obzirom da je to nasledna bolest?


 2. Marija Milutinović 02.02.2013

  Mom detetu od 4 godine je dijagnostifikovan hypertrophia astigmatizam, na levom oku +7 na desnom +6. Da li se to može otkloniti hiruškom ili laserskom intervencijom, jer su nam tako rekli u jednoj eminentnoj privatnoj klinici. Da li postoji rizik za dete? Takođe me zanima da li je to možda posledica visoke temperature ili nekog virusa, s obzirom da niko u široj porodici nema dioptriju?


 3. Slavica 21.03.2012

  Nije tacno i da se astigmatizam samo leči sočivima i hirurškim korekcijama! Naočare i sočiva nisu mera izlečenja već samo proširenje problema. Naravno potrebno je naći očnog lekara u ovoj zemlji koji želi da se potrudi u ovoj oblasti. Dragi roditelji uključite svoje mozgove kod svih dečijih zdravstvenih problema, jer nisu rešenja uvek ona koja se nude iz farmaceutskih-komercijalnih lobija. Deca su naša budućnost i radost i imaju pravo na lepo i srećno detinjstvo bez bolesti.


 4. Nataša 21.06.2011

  Baš ste objasnili dobro sta je astigmatizam! Kerkata ima 5 godine. I sega i otkrija deka ima astigmatizam na okite so toa što na ednoto oko ke nosi +2. 50 a na drugoto oko +3. 50 i neli seto toa zaedno so vgradeni cilindri na samiot diopter. Da li vidot bi se povratil celosno dokolku uporno gi nosi naocarite ili dosta i e osteten za da go vratime vo celost, i dali može da se otstrani ovaa mana inaku ni kazaa deka e vrodena i dake mora da go pomine pubertetot i posle nejzinata dvaesetta godina da se otstrani laserski?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde