Apces mozga

Apsces mozga nastaje dospevanjem piogenih bakterija u mozak iz susednih zapaljenskih ognjišta (otitis media, mastoiditis, sinuzitis) ili krvotokom iz drugih izvora u telu (gnojni procesi pluća, kongenitalna srčana slabost, bakterijski endokarditis, infekcije pelvisa, bubrega, usta kože).

Uzrok nastanka

Najčešće je zastupljeno više uzročnika u istog bolesnika. Streptokokne infekcije se nalaze u dve trećine slučajeva, slede stafilokoke, enterobakterije, gljivice, amebe, toksoplazma. Veoma često se nalaze anaerobni bacili.

Kod otogenih apscesa infekcija prodire direktno preko osteomijelitisa, a zatim u mozak perivaskularnim prostorima. Kod dece nastaju apscesi u cerebelumu (malom mozgu), a kod odraslih u temporalnom režnju. Iz paranazalnih šupljina infekcija prelazi u frontalni režanj. Metastatski apscesi su češće multipli (sepsa, endokarditis). Multipli su i kod imunodeficijencije.

Klinička slika

U prvoj fazi nastaju zapaljenja moždanog tkiva u određenoj regiji. Sledi kolikvacija moždanog tkiva sa formiranjem gnojne kolekcije ograničene kapsulom. Apscesi mogu biti mikroskopski i makroskopski, solitarni ili multipli.

Progresivna glavobolja je najčešći simptom. U kasnijoj fazi ona je praćena mukom i povraćanjem. Povećani intrakranijalni pritisak se manifestuje papilom stagnans, somnolencijom, konfuznošću ili komom. Umerena febrilnost se javlja u jednom procentu slučajeva. Moguća je pojava konvulzija.

Prognoza je u celini relativno loša- mortalitet je visok, naročito u komatoznih bolesnika. Najčešća sekvela je epilepsija koja se javlja u više od 50%. Fokalni neurološki deficit zaostaje u 25-50% preživelih, a mentalne promene u oko 20%.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza (pregled krvi i likvora), CT-a (skener) ili NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca).

Lečenje

Što se pre započne sa terapijom bolji su izgledi za izlečenje. U prvoj fazi treba primeniti velike doze antibiotika (penicilin, hloramfenikol, tetraciklini, cefalosporini, metronidazol). Lečenje se mora sprovoditi dovoljno dugo, 4-6 nedelja. Simptomatska terapija se sprovodi po potrebi. Kod inkapsuliranih apscesa takođe se primenjuje antibiotska terapija, kako pre tako i posle operacije koja je obavezna.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Nenad 22.05.2023

    Vrlo lepo obrazloženo!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde