Burzitis (Bursitis)

Burzitis je zapaljenje burze, male zatvorene vreće ispunjene tečnošću smeštene u unutrašnjosti zglobova. Burze izgledaju kao balon ispunjen sa malo tečnosti i spljošten imeđu ostalih tkiva. Njihova funkcija jeste da smanje trenje između tetiva i kosti, između tetiva i tetiva, između koštanih izbočina i same kože.

Burzitis - studentski lakat

Uzrok nastanka i vrste burzitisa

Postoji više vrsta burzitisa koji nastaju različitm mehanizmima - trenjem, hemijskim agensom ili septički.
Trenje se događa kod ponovljenih kretnji tetive preko same burze, što je često kombinovano sa učešćem spoljnog pritiska. To se javlja kod onih osoba ili sportista koji učestalo ponavljaju iste pokrete, kao što je to kod tenisera, trkača, bacača (diska ili koplja), kod čistačica, zidara i nekih drugih profesija. Mehanička iritacija stimuliše upalu koja dovodi do izlučivanja tečnosti u samu burzu, što na kraju dovodi do otoka i javljanja bola.
Hemijski burzitisi odnose se na stanje u kojem je upala burze nastala kao posledica hronične upale u okolinih tkiva, posebno tetiva.
Septički burizitis je i najređi, a odnosi se na upale uzrokovane prodiranjem bakterija u burzu, bilo putem krvotoka ili direktnim ulaskom prilikom udarca koji ošteti kožu i samu burzu.

Klinička slika najčešćih burzitisa

Studentski lakat

Studentski lakat - radi se o upali burze na samom laktu ispod kože, a iznad koštanog vrha, upravo tamo gde lakat dodiruje podlogu kada se naslonite na sto. Kod dugotrajnog naslanjanja na laktove (prilikom učenja za stolom, ili drugih sličnih aktivnosti) dolazi do pritiska na sluznu vreću, koja zatim reaguje upalom. Upala dovodi do bubrenja burze u kojoj se nakuplja tečnost, a sve je to praćeno očitim stvaranjem "jastuka" na laktu uz prisutnu bol, pogotovu kod pritiska.

Prepatelarni burzitis

Prepatelarni burzitis - na samom vrhu kolena nalazi se koščica koju zovemo patela, a između nje i kože nalazi se tzv "prepatelarna burza". Ona se relativno često upali, bilo kod dužeg čučanja, manjih i čestih udaraca, ili kod jednog jačeg udarca ili pada. Ovo je stanje gotovo profesionalno oboljenje  parketara i keramičara, ali se često viđa i u svim onim sportovima u kojima su padovi ili kontakt sa podlogom česti, od odbojke i košarke, preko rukometa i fudbala pa sve do borilačkih veština i gimnastike.

Bekerova cista

Bekerova cista - jedna od burzi koja je smeštena u zakolenoj jami može biti povezana i sa kolenim zglobom. Na taj način tečnost koja služi za podmazivanje kolena pri kretanju može puniti ovu sluznu vreću. Tada dolazi do njenog otoka, koji ne mora uvek biti vezan za upalni proces ali može da stvara smetnje u kretanju.

Burzitis - bekerova cista

Trohanterični burzitis

Trohanterični burzitis - u području velikog trohantera natkolene kosti (spoljašnja strana kuka) postoji više burza čija upala može nastati iz dva razloga: direktna trauma – pad na bok, što je ređe i prenaprezanje – veći broj mikrotrauma, što je češće, a nastaju nakon dugotrajnog sedenja, stajanja, trčanja na duge staze. Bol je glavni simptom i uvek se javlja sa spoljašnje strane, koja se može širiti duž butine prema kolenu, a pojačava se pri pokretima kao što su izlazak iz automobila, penjanje uz stepenice Bol možemo izazvati i u mirovanju, dodirivanjem spoljašnjeg dela kuka .Burzitis u području kuka ne uzrokuje vidljivi otok ili crvenilo kože jer su burze u tom području smještene duboko ispod  "debelih“ mišića.

Dijagnoza

Za dijagnostiku, osim anamneze i kliničkog pregleda, koristimo se i laboratorijskum nalazima,rendgenografijom, ultrazvukom i magnetnom rezonancom.

Lečenje

Mirovanje i pošteda od fizičkih aktivnosti. Zatim rashlađivanje kako bi smirili upalu. U tu se svrhu upotrebljava i veliki broj metoda fizikalne terapije, od elektroterapije, magneta, lasera, pa sve do ultrazvuka. Lekovi su ponekad neophodni, posebno nesterodni antireumatici. Punkcija je česta procedura, a sastoji se od ulaska iglom u područje otečene burze, zatim izvlačenja tečnosti špricem. Dobro je nositi elastični povez kako bi se povećao pritisak u otečenom području, a time i poboljšala resorpcija otoka.
Ukoliko sve te mere ne daju dobar rezultat može se primeniti i hirurško odstranjivanje kompletne burze.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 23

 1. mrph. Brankica Domanovic 23.12.2023

  Veliko hvala za dodatne informacije i Th procedure. Razrešila sam dilemu: da li otok kupirati last. zavojem. Pad, modrica na prednjem delu kolena I otok. Svako dobro i još jedno HVALA! PS: za mene ste jedini relevantni = STETOSKOP!


 2. Mirsada 20.10.2023

  Imam otrklo koljeno. Udarila sam se direktni u čašicu koljena i nakon 2 mjeseca koljeno mi je nateklo sa lijeve strane. Stručna lica su mu rekli bursitis. Putovala sam i tad sam nosila teski kofer. Može li od toga biti? Šta mi savjetujete, šta mi je činiti?


 3. Mirko 11.10.2023

  Prvi put kad mi se pojavila burza u laktu, ortoped mi je špricom izvukao  tečnost i bilo je u redu jedno pet godina. Drugi put kad se pojavio, čekao sam da se povuče samo ali nije išlo, tečnost se stvrdla. Nisam imao bolove ali mi je smetalo vizuelno i otišao sam kod ortopeda. Ubrizgao mi je neki rastvor u lakat i zakazao mi operaciju, ali posle dva dana se pojavio otok i upalilo se, do operacije je ostalo nekoliko dana, pa me zanima šta da radim sa tim otokom? Lokalni doktor mi je prepisao brufen ali izgleda ne pomaže.


 4. Vera 24.08.2023

  Već godinu dana imam bol u ramenu i širi se niz ruku, lakat i šaku. Dg.: artritis, kalcifikacija: Sve postojeće terapije uradila. Osećam u ustima slatkastu tečnost, kad me najviše boli ramena oblast. Mislim da je burzitis u pitanju, u početku mi je pomagao Diklofen ili Brufen, sada sve manje. Može li mi neko dati savet?


 5. Jasna 21.05.2023

  Vec mesec i po se borim sa burzom ispod leve lopatice. Injekcije, diklofenak kinezi terapija vezbe. Bude bolje ali se vraca. Molim za savet.


 6. MILENKA - supruga 29.04.2023

  Moja supruga ima BURZIT na levoj strani ispod plećke, užasno je boli stavlja ladne obloge od KOMOVICE, ništa ne pomaže sada kaže da taj BURZIT prešo na desnu stran ispod desne plećke, problem isti kao i bolovi MOLIMO ZA SAVET DA SE OTARASI TOG BURZITA. HVALA ?


 7. Nena Plavšić 21.12.2022

  Imam burzitis velikog trohsntera već 10 meseci.isla na ultrazvuk ništa ne pomaže. Imam bol u levom velikom trohanteru kad se penjem uz stepenice,kada spavam,da li imate neku savet


 8. Dr Mirko Ćirovic 04.11.2022

  Imam žestok bol u palcu prsta noge.. Bol je naročito izražen noću. U šetnji nestaje bol.. Šta da radim. Skoro mi je spavanje onemogućeno. Telefon 0641833100. Hvala na savetu i pomoći.


 9. Slobodanka 02.06.2022

  Molim vas da mi pomognete savetom ...sin mi je imao udes ,pao je sa motora i ima te neke vodene otoke na bokovima ,bukvalno se cuje voda kad lagano dodiruje te regije ,sta nam je ciniti ...modrice polako prolaze ali napipava te neke cvorice i taj otok nikako da se povuce a proslo je 15 dana od udesa ,hvala unapred


 10. Alexander Szavulov 02.12.2021

  Želim pomoći,koliko god mogu.Moje iskustvo je bilo bolno i zbog umanjene radne sposobnosti bio sam blizu depresije.Od bolove u jednom ramenu nisam ni spavao niti radio.Posle vişe meseci traganja počeo sam jednu prostu vežbu.Bez steroida i bilo kakvih lekova stanje se brzo poboljšalo.Vežba se sastoji u imitaciji prsnog plivanja u stajaćem stavu.To sve samo tri puta dnevno po desetak ponavljanja.Mislio sam da je malo šašavo ali poboljšanje je počelo već desetog dana i tako polako do potpunog.Ova vežba verovatno pomaže prokrvljenost,drenažu regije ili jednostavno vrati sve na svoje mesto.Probajte pa mi javite,baš me zanima.


 11. Zdravko 31.10.2020

  Trenutno sam u njemackoj na klinici i imam taj problem sa laktom. Doktor mi kaze jedino resenje operacija.


 12. Dragoljub Vuković 05.09.2020

  Opet ja. Treći put mi rade pnkciju ovaj put dr iz Užica. Uz to mi daje injekciju u burzu i terapija tri dana mirovanje i el.zavoj. na pitanje šta ako se pojavi,kaže samo op. Pa ne znam sta sa radim. Da li je neko prošao kroz nešto ovako?


 13. Dragoljub Vukovic 14.08.2020

  Ortoped mi je napisao dijagnozu. Bursitis prepatelaris sin. Bio na digitalnoj,ništa. Posle mesec dana radi li mi funkciju 4ml kubna Posle mesec dana morao sa ponovo raditi isto, ali sad je bilo 200ml. Posle toga mi se ponovo vratila ali mnogo brže. Pijem antibiotike i nesteroifne antireumatike. Stanje isto, Šta će biti ne znam. Probijao sa kupus, luk, crni nije ništa. Ima li n eko nekih preporuka


 14. Dragan 01.07.2013

  Imao sam isti problem sa burzom kao i dragan koji je ovde postavio komentar. Da skratim, poslali su me kod hirurga, onda me je on poslao kod ortopeda, izvukli su mi iglom zuto-zelenkastu tecnost, previli, zakazali kontrolu za sedam dana, i sve je bilo u redu. Posle mesec dana pojavilo mi se isto. Nije me nista bolelo kao i prvi put. Stavljao sam hladne obloge, duze vremena, preko mesec dana. I kad sam resio da ponovo odem da mi iglom izvade to, desilo se cudo. Probudio sam se ujutru, seo da popijem kafu, pa da odem u bolnicu. Prilikom oblacenja primetio sam da burze nema nigde. Nestala je preko noci. Sad mi se pojavila na laktu druge ruke, ne boli, a ja je samo kvasim, ma da nije pod upalom, ne boli me kao i prvi put i ocekujem da kao i prosli put nestane sama od sebe.


 15. Fejzić Dževad 20.12.2012

  Interesuje me koliko je potrebno sportašu, da poslije punkcije burze i ozdravljenja tetive, krene sa fizičkim aktivnostima?


 16. sanja vidovic 25.02.2011

  Imala sam prepatelarni bursitis kolena, nastao od jakog udarca pri nezgodnom padu, zatim su mi izvsili punkciju kolena i sada je sve u redu, ali ja ipak i nakon godinu dana osecam u kolenu ponekad bol, pogotovo kada se menja vreme, zelim da znam da li ce mi koleno ozdraviti sasvim da vise ne osetim bol i da bude kao i pre?


 17. Dragan 28.06.2010

  Pre dvadesetak dana lakat mi je oteko u roku od sat vremena. Bio je vreo i shvtio sam da je u pitanju neka upala. Uplasio sam se infekcije i otisao u hitnu. Rekli su mi da koristim antibiotike i da se javim svome doktoru. Vec u ponedeljak, posto je bio vikend, javio sam se svome doktoru i dobio uput za hirurgiju. Hirurg mi rece da je to za ortopediju (bursitis) . Tamo su mi iglom izvukli tecnost i previli. Za sedam dana je bila kontrola. Skinuli su mi zavoj i rekli da je sve u redu. Posle 7 dana desilo mi se isto. Lakat otice, pod upalom. Koristim iste antibiotike na svoju ruku i cekam da prodje upala, pa opet kod ortopeda. U medjuvremenu cujem od prijatelja da je imao isti slucaj, otiso kod onkologa, dobio nku mast (ne zn kko se zove) i za dva dana otok je nestao i vise nikada nije imao problema s tim. Molio bih ako je neko imao slican problem da mi napise kako ga se resio. Ja big radije resavao ovo bez igle, posto nije pouzdano. Pozdrav ihvala.


 18. Borna Banjedvorec 03.02.2010

  Pozdrav ja sam Borna učenik srednje medicinske škole iz hr. Moram pohvaliti ovu stranicu zbog jako lijepog sažimanja nekih stvari kao što je kronični burzitis kojeg na hr. Stranicama nema. Pohvala svima koji su se namučili da ova stranica uspije. Puno pozdrava is Zagreba


 19. nikolić danica 28.12.2009

  Imam već skoro tri godine problema sabolom u kukovima i najzad je jedan viši terapeut otkrio da su problem burze. On to rešava inekcijama ali je to kratkog daha. Dali neko ima rešenje u smislu da se burze snime i eliminišu?


 20. Dijana Subotić 18.11.2009

  Imam ugrađene endoproteze oba kolena. U levom kolenu imam izražene sa unutrašnje i spoljašne strane burze u njima vidljive kalcifikate, tečnost koja je želatinaste mase koja se inkapslirala imam ograničen pokret bolovi jaki. Dok je desno koleno sasvim uredu.


 21. djordje 19.08.2009

  Da li je neko imao burzitis i da mu mje punktirana sukrvica iz lakta. Lakat ne boli, samo ima kesicu. Doktori kazu da ce samo da prodje.


 22. Nenad Ristic 27.07.2009

  Ja imam bursitis olekranona, pre oko 6 meseci imao sam povredu dg: fractura olecrani ulnae lat. Dex. Operata sanata i posle 4 mes sam opet operisan dg: E.C.A ex ulnae lat. Dex. Samo prve dve nedenje dok sam nosio gips ostalih 6 mes sam bio na rehabilitaciji, poceo sam da radim i sad mi se pojavio (medicinski tehnicar) ali je sam iscurio kroz zaraslu ranicu na laktu, poceo sam da pijem antibiotike i brufen i sada ortopedi smatraju da nije za intervenciju. Zanima me da li moze ovako da prodje i da li moze da ostavi neke posledice, hvala i bio bih zahvalan ako biste mi sto brze odgovorili


 23. zorana 03.06.2009

  Dr. S. K. Je veoma stručno odradio ovu hiruršku intervenciju i želim da mu se zahvalim ovim putem! Veliki pozdrav! Gospodjica t. Z.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde