Bekerova cista

Bekerova cista (poplitealna cista) je sinovijalna cista koja nastaje u zatkolenoj jami distenzijom burze gastroknemijusa. Burze izgledaju kao balon ispunjen sa malo tečnosti i spljošten imeđu ostalih tkiva. Njihova funkcija jeste da smanje trenje između tetiva i kosti, između tetiva i tetiva, između koštanih izbočina i same kože.

Uzrok nastanka


Ciste mogu  nastati kod poremećaja unutar zgloba kao kod stalnog trenja kod ponovljenih kretnji tetive preko same burze To se javlja kod onih osoba ili sportista koji učestalo ponavljaju iste pokrete, kao što je to kod tenisera, trkača, bacača (diska ili koplja), kod čistačica, zidara i nekih drugih profesija. Ciste mogu biti idiopatske (nepoznatog uzroka) ili sekundarno nastaju kod osteoartritisa, reumatoidnog i psorijaznog artritisom, sinovitisom i sličnih oboljenja.


Klinička slika


Najčešći simptomi i znaci su otok u zatkolenoj jami, jaki bolovi, nakupljanje tečnosti, tromboflebitis, čuje se "klik" pri pokretima, otežani su pokreti kolena.


Dijagnoza


Za dijagnostiku, osim anamneze i kliničkog pregleda, koristimo se i laboratorijskum nalazima, rendgenografijom, ultrazvukom i magnetnom rezonancom.


Lečenje


Mirovanje i pošteda od fizičkih aktivnosti. Zatim rashlađivanje kako bi smirili upalu. U tu se svrhu upotrebljava i veliki broj metoda fizikalne terapije, od elektroterapije, magneta, lasera, pa sve do ultrazvuka. Lekovi su ponekad neophodni, posebno nesterodni antireumatici. Punkcija je česta procedura, a sastoji se od ulaska iglom u područje ciste, zatim izvlačenja tečnosti špricem. Dobro je nositi elastični povez kako bi se povećao pritisak u otečenom području, a time i poboljšala resorpcija otoka. Ukoliko sve te mere ne daju dobar rezultat može se primeniti i hirurško odstranjivanje kompletne ciste.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 15

 1. Golubka cvetanovska 27.12.2022

  Na oba kolena imam bakerovi cisti duzina 7.5sm i 2 sm shirina . Ja sam i onkoloski pacient...shto preporucujete za lecenje. Bole me kolena dok hodam.


 2. Danilo blagojevic 25.09.2022

  Ustanovljena mi je bekerova cista sta bi trebao da preduzmem i kakve lekovi bi mi pomogli hvala vam.


 3. Mićić Nada 24.05.2015

  Pre tri goine na pregledu uz donjh karotida mi je pronađena cista veličine", /-# cmm; ispod leve potkolenicenazad baš u preklopu; no u među vremenu rengenom su našli da imam i petin trn; sada je to sanirani blokadama; ali je noga i dalje nesnosno bolela; niko mi nišra nije rekao; na moje insistiranje sam trečila pregled irendgen kolene; jer mije sve više oticala noga; i imala sam osećej da hodam u prazno; ilijamu: redgen urađen ortoped; koka zaista pohvaljujem; me naružio što sam toliko čekala; sada sam u toku primanja blokadana sedan dana i već posle prve sam se oslobodila jakog bola; počeo je i otok da splašnjava; a posle drugre; sam nakontri god; normalno zakoračila nogom; ostalo je da primim još jednu blogadu na četrnaest dana; i nalon toga dr: je rekao dogovor o daljem lačenju; nadam se dobrom ishou; moolila bih ako imate dodatni svat; biću zahvalna. Hvala na prostoru.


 4. daniela gorgievska 26.12.2014

  Zdravo ja imam cista i uzimali su smesa pratili na patalogiju i rezultati su em. 71. 2 molim dal je to strasno i sta bi trebali dale dali e moguce za hirusko ostanivanje poz unapret pisem od kumanovo makedonija


 5. biljana 27.12.2013

  Ja sam operila i uoće mi se nije povukla ni dana još je imam i imam veliki rez iza koljena ništa mi operacija nije pomoga a jako je bolna.


 6. marica mikrut 26.12.2013

  Prije godinu dana snimkom mi je ustanovljeno da imam bekerovu cistu. Tablete, injekcije oslobodile u me samo trenutačnih bolova. Od prijatelja preporučena mi je tinktura i mast od gaveza. Svakodnevnom upotrebom, dva meseca bekerova cista je samo prošlost, kao da je nikad nisam imala. Svima preporućujem proizvode od gaveza.


 7. Ivana M. 19.08.2013

  Postovanje svima. Imam 25 godina. Cista mi se nalazi u levoj nozi. Bolove osecam od osnovne skole. Doktor mi je rekao da izbegnem operaciju i stalno da zavijam nogu. Ne mogu da je zavijam jer osecam uzasan bol na dodir. Muci me to sto osecam bolove povezane od donjeg dela kicme pa sve do stopala leve noge. I pojavila mi se neka izraslina na prsljenu sa leve strane blizu karlice. Da li se mogu javiti neka druga oboljenja od ove ciste? Ili je to uzrok nepravilnog hodanja i ćopanja.


 8. MANAIJEVIC VIDOSLAVA 20.05.2013

  Bekerovu cistu sam operisala kada sam imala 25 god. Na levoj nozi, jako puno komplikacija posle operacije, otok, voda u kolenu, otezano kretanje. Uz pomoc fizikalnih terapija sve se sredilo, htela bi reci da je to jedino resenje, operacija nikako jer su se meni pojavile godinu dana posle operacije na obe noge. Sada imam 43 god. I opet nastaju problemi, operacija nije resenje, dobra fizikalna terapija je spas, hepotrombin mast koristiti obavazno, blagom masazom mazati i ona se povlaci.


 9. Nikic Rajna 05.11.2012

  Danas 05. 11. 12. Ultra zvukom mimje dijagnostikovano da mi je pukla bekerova cista. Poslednjih 10. Dana imala sam bol ptezan hod i savijanje kolena, posle upotrebe crvene konjske masti bol se smanjio ali nastao je otok podkolenice a najvise oko skocnog zgloba. Prepisane su tab. Detralex a 500mg. 3. Meseca. Pitanje glasi, , dali bekerova cista moze da pukne i sta dalje


 10. Nikic Rajna 05.11.2012

  Danas 05. 11. 12. Ultra zvukom mimje dijagnostikovano da mi je pukla bekerova cista. Poslednjih 10. Dana imala sam bol ptezan hod i savijanje kolena, posle upotrebe crvene konjske masti bol se smanjio ali nastao je otok podkolenice a najvise oko skocnog zgloba. Prepisane su tab. Detralex a 500mg. 3. Meseca. Pitanje glasi, , dali bekerova cista moze da pukne i sta dalje


 11. svetlana 04.08.2011

  Hvala na ovako detaljnom objasnjenju


 12. fudo 22.02.2011

  Mogu znati koliko je opasna cista na zadnjoj lozi lijeve noge hvala


 13. sadik bratic 03.11.2010

  Doktor mi je na ultrazvuku konstatirao da imam bekerovu cistu na desnom koljenu, ali ja smatram da se tu neradi o bekerovoj cisti jer je meni je otecena unutrasnja strana koljena a ne u zakoljenom dijelu koljena kako se navodi kod bekerove ciste pa smatram da se kod mene neradi o ovoj cisti. Kod mene se može jasno napipati tvrdi otok velicine 5 x6 cm koji je malo bolan kad se pritisne a pri dužem kretanju osjetim bolove u tom dijelu koljena. Molim ako neko zna da mi odgovori o cemu se radi u mom slucaju. Unaprijed zahvala.


 14. sasa grncarski 05.09.2010

  Imam 38god. Aktivno sam igrao fudbal do 33god. Sada igram 2-3 nedeljno rekreativno. Bekerova cista mi se pojavila usled udarca, 08. 02. 2009god. Primenjivao sam sve terapije koje su mi bile pripisivane ali cista se nije sklonila. Zelim da je odstranim putem "punkcije". Posto sam slabo informisan na tu temu, zelim da znam gde to mogu da uradim, da li se to placa, zakazuje,. . . ? Unapred zahvalan.


 15. Antonije 31.07.2010

  Molimo da svako ko ima opsirnije informacije vezane za bekerovu cistu pošalje na ovaj sajt kako bi bili sigur4ni da li je to zaista bekerova cista ili nije? Naime imamo sinčića uzrasta od 4 godine kojem se pojavila takva anomalija u vidu ciste a to smo saznali nakon letimičnog i ne detaljnog pregleda doktora ortopeda na tiršovoj klinici! Nakon nekoliko meseci dobili smo sličnu potvrdu i ultrazvukom pa nas interesuje ako je ovo povreda koja se javlja kod sportista sa učestalim ili istim pokretima kako se onda javlja kod četvorogodišnjeg deteta. Takođe se mališa ne žali na bolove i oteklina je uvek ista. Interesuje nas i najbezbolnij način za njeno otklanjanje ili saniranje kao i to dali se ona često pojavljuje bez ikakvog razloga i isto tako i nestaje?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde