Neutropenija

Neutropenija (granulocitopenija) predstavlja smanjenje broja granulocita, odnosno neutrofila ispod 2*109 /L. Agranulocitoza je najteži oblik u kojem je broj granulocita u perifernoj krvi izrazito smanjen ili su oni potpuno nestali.

Uzrok nastanka

Najčešći uzroci neutropenije su lekovi koji bilo direktnom supresijom matičnih ćelija kostne srži, bilo destrukcijom granulocita u perifernoj krvi izazivaju ovo stanje. Neutropenija najčešće nastaje sekundarno i može biti posledica virusnih i bakterijskih infekcija, zatim imunoloških mehanizama, fizičkih i hemijskih agensa (zračenje, citostatici, benzol, hloramfenikol, antitiroidni lekovi), a takođe i oboljenja koštane srži i hipersplenizam.

Klinička slika

Akutnu agranulocitozu karakteriše nagli početak, sa osećajem hladnoće, drhtavicom i visokom temperaturom, sa malaksalošću i bolovima u mišićima. Nastaju visoka temperatura i znaci toksičkog šoka sa padom krvnog pritiska i tahikardijom (ubrzan rad srca). Prisutne su ulceracije na desnima, tonzilama mekom nepcu i ždrelu, a ređe na sluzokoži rektuma i vagine i na koži nosa. Ulceracije nastaju 12 do 48h nakon opštih simptoma i mesto su ulaska bakterija i dr. Veoma su bolne i prekrivene prljavožutim membranama, bez okolne zapaljenjske reakcije. Okolne limfne žlezde su povremeno uvećane.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza (leukocitarna formula), briseva sluzokoža i antibiograma.

Lečenje

Isključuju se lekovi koji su doveli do bolesti. Bolesnik sa agranulocitozom zahteva izolaciju sa posebnim higijenskim uslovima. Primenjuje se simptomatska terapija (antibiotici, kortikosteroidi i dr).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Bilja 11.11.2020

  Wbc 2.8 ,a uzorak uzet u menstrualnom ciklusu.


 2. Jovana Teofilovic 06.07.2020

  Zdravo , treba mi informacija : Granulociti su mi umanjeni 1.4, šta to znači?


 3. Jale 29.05.2020

  Pojašnjenje granulocita 44.5. Hvala


 4. dejan 30.12.2019

  molim pojšnjenje: granulociti 45,6, pct 0,158, holesterol7,646, trigliceridi 2,436, gvožđe 32,5 umol/l


 5. Milica Vulović 30.09.2019

  Molim da mi pojasnite rezultat Limfociti 48.4 i granulociti 41.2.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde