Castelman - ova bolest

Castelmanova bolest je veoma retka bolest koja se karakteriše hiperplazijom i uvećanjem limfnih čvorova i proliferacijom kapilara. U 90% slučajeva nalazi se hijalino - vaskularni tip, a u 10% plazmocelularni tip.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Bolest se povezuje sa infekcijom herpes virusom 8 (HHV8). Bolest se može javiti i kod dece i kod odraslih, kod oba pola.

Klinička slika

Bolest može biti lokalizovana (zahvata jedan limfni čvor) ili multicentrična (zahvata više limfnih čvorova i limfnog tkiva, sa teškim oštećenjem imuniteta).
U većem broju slučajeva, kod bolesnika sa lokalizovanim tipom nema simptoma. Najčešća lokalizacija zahvaćenog limfnog čvora je grudni koš ili abdomen. Ukoliko simptomi postoje, najčešće su to: osećaj punoće ili pritiska u grudima ili abdomenu, što otežava disanje ili gutanje, blago povišena telesna temperatura, gubitak telesne težine, noćno preznojavanje, anemija.
Kod multicentričnog oblika se javljaju: povišena telesna temperatura, noćno preznojavanje, gubitak telesne težine, malaksalost, anemija, uvećani periferni limfni čvorovi, najčešće oko vrata, klavikule, ispod pazuha, splenomegalija, hepatomegalija (uvećane slezina i jetra), periferna neuropatija (oštećenje perifernih nerava na šakama i stopalima koje dovodi do ukočenosti i slabosti).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slie, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, rendgenografije, CT-a (kompjuterizovana tomgrafija), NMR - a (nuklearna magnetna rezonanca), biopsije limfnih čvorova i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje zavisi od oblika bolesti. Lečenje lokalizovanog tipa je skoro uvek hirurško uklanjanje zahvaćenog nodusa. Ukoliko lokalizacija ne dozvoljava hirurški tretman, primenjuje se terapija zračenjem.

Lečenje multicentričnog oblika je mnogo teže i kompleksnije. Primenjuju se kortikosteroidi, hemoterapija, antivirusni lekovi, monoklonalna antitela, imunomodulatori.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Aleksandra 04.08.2009

    Zaprepašćena sam činjenicom da posle pregleda kod tri lekara specijaliste odgovor za svoj problem nalazim na internetu. Pre 35 godina sam kao devojčica od 8 godina imala dijagnostifikovano i hirurškim putem otklonjeno uvećanje limfnog čvora u predelu lakta leve ruke. Pre tri meseca mi se u istom obliku i na istom mestu pojavljuje " oteklina" veličina mandarine, blago osetljiva na dodir ali praćena neprijatnim osećajem punoće i težine u tom delu i povišenom telesnom temperaturom i pojačanim znojenjem. U potrazi za lekarom koji bi me umirio i naravno pomogao dobila sam upućivanje na ortopediju i sumnju na " teniski lakat" ali i komentar da sam u vremenskom dobu kada su takvi simptomi uobičajeni za žene mog godišta. Kom lekaru da se obratim? 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde