Hronična limfocitna leukemija

Hronična limfocitna leukemija je hronično maligno limfoproliferativno oboljenje koje nastaje zbog monoklonske proliferacije i akumulacije limfocita u kostnoj srži, perifernoj krvi, slezini, limfnim žlezdama, jetri i drugim organima.

Učestalost

Četvrtina svih leukemija je rezervisana za hroničnu limfocitnu leukemiju, a osobe koje najčešće oboljevaju imaju preko 50 godina, a izuzetno retko ispod 30 godina života.

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka limfocitne hronične leukemije nije poznat. Nije utvrđena povezanost sa zračenjem, karcinogenim hemikalijama ili virusima. U 50% bolesnika nalaze se hromosomske anomalije, najčešće trisomija hromosoma 12. U nastanku ove leukemije ulogu imaju genski faktori. Porodična sklonost za HLL dokazuje pojava bolesti u blizanaca, zatim pojava bolesti u više članova porodice.

Simtomi

Bolest u većine bolesnika počinje neprimetno, postepenim otokom limfnih žlezda, koje su bezbolne i međusobno se ne slivaju. U 25% bolesnika, u kojih ne postoji uvećanje limfnih žlezda, bolest se slučajno otkriva pri rutinskom pregledu krvne slike. Simptomi i znaci HLL nastaju zbog tkivne infiltracije limfocitima, citopenija u perifemoj krvi i imune supresije. Bolesnici mogu imati simptome i znake hemolizne anemije, trombocitopenije ili učestale infekcije. Česte infekcije respiracionog trakta mogu biti prva manifestacija bolesti, međutim, daleko najćešće bolesnik sam otkriva uvećane limfne žlezde. HLL može da se ispolji hemoragijskim sindromom (ućestalo krvarenje), ali u manjeg broja bolesnika. Hemoragijski sindrom se češće javlja u odmaklom stadijumu bolesti, a nastaje zbog trombocitopenije (smanjen broj trombocita), koja je tada najčešće multifaktorijalna. Bakterijske i gljivične infekcije su česte u kasnijim stadijumima bolesti zbog deficita imuniteta i neutropenije (zbog infiltracije kostne srži limfocitima, hemioterapije ili uvećanja slezine). Često se javlja virusna infekcija, herpes zoster, koji može u nekih bolesnika da bude prvi znak bolesti. Fizičkim pregledom nalazi se karakteristično simetrično uvećanje limfnih žlezda. Uvećane limfne žlezde nisu bolne, mekane su konzistencije, pojedinačne i obično se palpiraju na vratu, u pazušnoj jami i u preponskom predelu. Mogu se naći znaci anemije. Uvećanje slezine i jetre javljaju se u kasnijim stadijumima bolesti.

Dijagnoza

Dijagnozu bolesti nije teško utvrditi kad u perifernoj krvi postoji veliki broj malih, ponekad atipičnih limfocita, sistemsko uvećanje limfnih žlezda i uvećana slezina.

Lečenje

Lečenje je potrebno ako postoje znaci insuficijencije kostne srži, ako uvećane limfne žlezde vrše kompresiju na okolne organe, ako postoji splenomegalija sa hipersplenizmom i u slučaju autoimune hemolizne anemije i trombocitopenije. U terapiji HLL u poslednje vreme sa uspehom se primenjuje analog nukleozida fludarabin u dozi od 25-30 mg/m2 intravenski, tokom 5 dana, u mesečnim ciklusima. Daje se ukupno 6 takvih ciklusa. Terapijski odgovor (parcijalna i kompletna remisija) postiže se kod 48-58% bolesnika prethodno lečenih dmgim citostaticima. Kod bolesnika kod kojih se ova terapija primenjuje kao prva terapija, terapijski odgovor je bolji i iznosi čak 70%. Fludarabin je i vrlo toksičan citostatik koji dovodi do mijelosupresije i posledičnih infekcija. Primenom anti-CD52 monoklonskog antitela terapijski odgovor može se postići kod većine bolesnika koji su ranije lečeni citostaticima i kortikosteroidima. Bolesnici sa znacima insuficijencije kostne srži leče se prednisolonom da bi se popravio nivo hemoglobina, broj trombocita i neutrofila. Kortikosteroidi su indikovani i u slučaju autoimune hemolizne anemije i trombocitopenije. Citostatski lekovi, hlorambucil ili leukeran smanjuju broj limfocita i uvećane limfne žlezde.

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Milan 28.03.2020

  Potrebna mi je informacija od nekog ko je imao slicne simptome, naima moja majka je pre 3 meseca dobila jake bolove ispod rebara sa leve strane, medjutim doktori opste prakse su nagadjali i nisu znali sta je, dok nije otisla u urgentni i otkrili joj limfocitne zlezde na vratu i ispod pazuha i na snimanju duz cele kicme, na licu su izrazenije i velicine oko 3 cm, da li smatrate da je ona obolela od ove bolesti hhl, ja se bojim da nije tumor limfocitnih zlezda ili postoji nesto drugo, pomoc savet bilo kakav bi mi dobrodosao


 2. Milica 13.04.2019

  Mom ocu je dijagnostifikoban HLL, da li neko zna gde se može nabaviti Fludarabin


 3. Dušica Kostić 28.05.2012

  Čitam komentare i razmišljam koliko je vremena ostalo mom ocu. Godine 2009. smo saznali da boluje od hll, obratili smo se hematologu dr. Hotiću. Ispočetka to nije dijelovalo nešto strašno, koristio je vitamine i korigovao ishranu. Nakon godinu dana bolest je uznapredovala, limfni čvorovi su dostigli 6cm, imao je jake bolove, imunitet je oslabio do te granice da mu je hitno trebala transfuzija, smršao je skoro 10kg (primao je hemoterapije i koristio Pronizon tab.), ali što kažu sreća u nesreći je bila ta da nisu mogli da nađu odgovarajuci RH faktor tako da se posle desetak dana tati počela popravljati krvna slika. Bili smo uporni sa alternativnom medicinom, pravili smo raznorazne sirupe i sokove od svježeg, domaćeg povrća, tražili smo pomoć na sve strane.

  Vremenom se njegovo stanje neverovatno popravilo. Danas se odlično osjeća, koristi vitamine (C vitamin 1000mg, Bevipleks, šumeće tablete a, b, c, cink, Oligovit), redovno ide na kontrole i sve je u redu. S obzirom da je to maligno oboljenje uvijek smo na oprezu, ali u svakom slučaju treba biti optimista i boriti se!

  Veoma je bitno svima koji boluju od ove bolesti da održavaju imunitet i da koriste sto više voća i povrća, borave na svježem vazduhu i najbitnije da im je osmijeh na licu! Ako nekom mogu pomoći odnosno prenijeti iskustvo koje nas je snašlo sa hll, nek mi se slobodno javi na mail vs.kostic@teol.net


 4. a 03.09.2011

  Moj deda ima 81 god. I utvrdjena mu je ova bolest. . . Lekari ne pricaju o lecenju, otpustilil su ga a ja se evo na internetu nformisem o lecenju. . . Zalosno


 5. Blaž 29.09.2010

  Nalaz odelenja za patologiju i citologiju sr. Kamenica vrsta materijala: doneto: 4 kal. 1658/10-5pl imunohistohemija datum uzimanja: 7. 09. 2010. G. Izvšenje laboratorijske analize: mikroskopski opis limfni čvor zbrisane građe uslijed difuznog prisustva tumorskog tkiva, građenog od atipičnih limfoidnih ćelija morfoloških karakteristika atipičnih malih limfocita, atipičnih paraimunobblasta i atipičnih prolimfocita. U pratećem zapaljenskom infiltratu se nalazi mali broj t limfocita. Imunofenotip tumorskih ćelija: pozitivno cd20 (difuzno, slabo) , cd 23 (difuzno) , cd 43, bcl-2, ki. 67 (do 15% ) cd 5 +/- negativno cd 1o patohistološka dijagnoza imajući u vidu mrfologiju i imunohistohemijske analize, nalaz odgovara obolenju smail b lymphocytic /chronic b limphocytic leukaemia ps ja se lično osjećam tako što nemam nikakve bolove, solidno spavam, preznojavam se po noći često, ponekad imam groznicu (samo uveče) , temperatura dnevna mi je do 36, 5 a uveče stalno je 37, 5 što vi predlažete?


 6. sanela 09.10.2009

  Nazalost nemam komentar, treba mi pomoc, mojoj dragoj osobi su danas dijagnosticirali hronicnu leukemiju, znanje o tome mi je veoma povrsno, pocela je sa kemoterapijom, kakvo je uopste lijecenje i da li je moguce potpuno izljecenje, bila bih zahvalna ako bi se neko javio ko zna malo vise o tome ili eventualno ima iskustvo sa lijecenjem.


 7. sasa tomic 07.06.2009

  Zadnjih 5g. Sam prakticno sve stranice pregledao koje su objasnjavale pojavu hll jer je moj otac od nje obolio. Pokusali smo sa svim lekovima da je ublazimo ali je ona ipak bila jaca i odnela moga oca. On je bio 62g. Star kad mu je otkrivena, a sa 67g. Je umro. Kako mu je bajpas bio ugradjen i rok mu je bio istekao radili su na anlizi srca i krvi kako bi mu novi ugradili. Tada se i otkrilo. Posledice koje bi nastale u toku operacije bile su neizvesne i vrlo lose jer ti toksini i citostatici udaraju kao prvo na srce. Upotrebili smo svo medicinsko znanje ali nije bilo leka koji bi mogao spreciti ono najgore. Kako sad imam iskustvo vrlo blisko toj bolesti mogu reci sledecih par stvari: , , morate biti 100% psihicki stabilni (moj otac nije priznavao bolest kao takvu nego vise kao gripu) , razgovor sa prijateljima i rodbinom ali bez psihoza, ishrana sa manje mesa i puno voca i povrca, kretanje, ne tesko raditi i ne biti po cijeli dan u stresu i nogama, ici na more i planinu. Sve ovo opet na kraju nemoze zadrzati bolest ali moze produziti zivot. U nemackoj su prognoze za produzetak zivota od 5-10g od nastanka hll. Svi oni koji imaju ovu bolest zelim da uzivaju u zivotu i da pokusaju sa vise smeha posmatrati zivot oko sebe


 8. Manojlović Mila 03.04.2009

  Imam hll i slučajno mi je otkrivena na kontrolnom pregledu prije 4 godine. Još ne primam nikakvu terapiju. Uzimam acai sok, propolis m, multivitamine i dosta voća i povrća. Eritrocita imam 5100. Najvažnije je održati imunitet što duže. Rođena sam 1953 god. iI niko u porodici nema hll.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde