Non - Hočkin limfom

Non - Hočkin limfom je maligna proliferacija limfatičnih ćelija imunog sistema, uključujući limfne čvorove, koštanu srž, slezinu, jetru i sistem za varenje. Ova bolest je znatno učestalija od Hočkinovog limfoma. Uzrok je nepoznat, ali mnoga savremena ispitivanja ukazuju na virusnu etiologiju.

Uzrok nastanka

U nastanku ove bolesti navodi postoji uticaj virusa, hromosomskih abnormalnosti, pada imuniteta, autoimunih bolesti, jonizujućeg zračenja i drugih faktora. Kako nijedan od navedenih činilaca nije mogao direktno da se okrivi za nastanak, najverovatnije maligni preobražaj limfocita nastaje pod dejstvom više njih istovremeno.

Klinička slika

Kod 70 % bolesnika pojavljuje se bezbolo periferno uvećanje limfnih žlezdi, a povišena telesna temperatura, znojenje, gubitak telesne težine ređi su nego kod Hočkinovog limfoma. Povećanje limfnih čvorova medijastinuma i retroperitoneuma izaziva simptome kompresije različitih organa. Najčešća dva problema pri tome, a za razliku od Hodgkinove bolesti, su opstrukcija gornje šuplje vene, pa nasraje oticanje glave i vrata. Takođe, pritisak na mokraćnu cev može dovesti do prestanka rada bubrega. Anemija je u početku prisutna u oko 33% pacijenata da bi se kod većine razvila kasnije.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja isključivo na osnovu patohistološkog pregleda limfne žlezde ili organa koji je zahvaćen. Citološko ispitivanje može da bude od pomoći u orijentaciji, kada je bolesnik vitalno ugrožen, ali nikada se na osnovu citološkog pregleda limfne žlezde ne može postaviti definitivna dijagnoza. U perifemoj krvnoj slici nema tipičnih promena. Tek u terminalnom stadijumu bolesti može da dođe do tzv. leukemijske faze, kada se u perifemom razmazu nalaze limfomske ćelije. Ukoliko postoji limfomska infiltracija organa, mogu da se nađu poremećeni testovi za funkcionalno ispitivanje tog organa (jetra, bubreg).

Lečenje

U lečenju Non - Hočkin limfoma  glavno mesto zauzima hemioterapija. Radio - terapija u lečenju ove bolesti ima uglavnom palijativni karakter. Primenjuje se samo kada hemioterapijom nije uspela da se ukloni sva tumorska masa. Takođe, radio - terapija ima udela u prevenciji širenja limfomskog procesa u CNS kod određenih agresivnih oblika Non - Hočkin limfoma. U novije vreme sve se više značaja pridaje alogenoj transplantaciji kostne srži kod agresivnih i rezistentnih oblika, kao i primeni transplantacije matične ćelije hematopoeze iz periferne krvi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 29

 1. Martin anakijev 30.05.2023

  Kolku kosta terapijata za lecenje


 2. Marija 20.03.2018

  Dobar dan svima, hrabri ljudi. Molim gospođu koja se liječila u Njemačkoj da mi se javi.


 3. Marko 23.09.2016

  Moj otac je na žalost preminuo od ove bolesti. Otkrio ju je samo svojom upornošću, nakon velikog pretrpljenog stresa zdravlje mu se ozbiljno narušilo i počeo je dosta da puši i da gubi na kilaži, imao je takođe neobjašnjiv svrab po koži i povremene pojedinačne izrasline na koži (osip) . Povremeno noćno znojenje itd. Uvek je imao stav da ima neki oblik raka i da ce od istog preminuti. Pošto su simptomi jako konfuzni i mogu se dovesti lako u vezu sa nekim drugim lakšim oboljenjima. Otkriva tumor na testisu odlaskom na privatni pregled ultrazvukom na privatnoj klinici u Beogradu. Nakon operacije i uklanjanja istog otkriveno je da je maligni. Tada su se državne institucije uključile u pretragu izvora tj žarista i dijagnostikovan je non-hockin. Moram napomenuti da je najveću prepreku ovde pretstavljala administracija, konzilijumi, uputi i ostale zavrzlame od kojih čovek moze samo psihički da skrene što nikako nije dobro ni za jednu bolest a kamo li za ovako tešku. Počeo je sa hemioterapijama i prilično je dobro reagovao na prvih par setova terapija, tj. imao je standardne probleme kao što su mučnina i zatvor, ali bi se jako brzo oporavljao. U međuvremenu su otkrivene i metastaze promera par milimetara na bubregu. Nakon 2 godine borbe sa rakom i administracijom ove zemlje na žalost je preminuo. Ukoliko imate nekih neobjašnjivih problema obratite se lekaru i isterajte svoje. Može vam spasiti život ukoliko na vreme otkrijete.


 4. Jasmina 15.09.2013

  Da li se posle nekoliko godina može navratiti bolest?


 5. Filip 28.02.2013

  Moj otac je prošle godine u novembru saznao da boluje od hodgkinove bolesti 3 stadijum, ali on je imao sreće. S obzirom na to da mi živimo u Italiji, a ta bolnica koja se nalazi u Bresci, za koju se kaže da je jedna od boljih bolnica u Italiji. Završio je ciklus od 12 hemoterapija. Već posle 3 mu je rečeno da je stanje znatno napredovao. Pre toga je imao uvećane limfne žlezde ispod i iznad slezine. Ali hvala Bogu posle završene hemoterapije, sve je bilo u redu. Prošlo je godinu dana i svaka 3 meseca ide na kontrole. Ne predajte se nikako! Srećno


 6. Snezana Raković 11.07.2012

  Obolela sam u maju 2010 godine. Moja dijagnoza je non hodckinov limfom difuzni, krupno ćeliski anaplastičan tip. Imala sam tumorsku masu u epifarinksu i uvećanje limfnih žlezda u vratu. Primila sam 8 ciklusa hemoterapije, po protokolu r cop. Zadnju terapiju sam primila u novembru 2010. Tumorska masa je nestala. Od tada je prošlo 20 meseci. Sada sam dobro i moji rezultati su dobro. Odlazim redovno na kontrole, dobro se osećam i veliki sam optimista. Svima koji se leče od ove bolesti poručila bih da ne klonu duhom, da budu pozitivni i da čvrsto veruju.


 7. Snežana 24.02.2012

  Lečena sam od hockinsa u 2 navrata. Prvi put samo hemioterapijom, na moju žalost nakon 4 god, bolest se ponovila. Drugi put na internoj klinici u bgd-u, nakon terapije imala sam i zračenje. Profesor Petrović, koji me lečio na internoj do slovce je rekao da su me nakon prvog lečenja poslali na zračenje bolest se ne bi ponovo javila. Sada vec 15 god. Nakon toga sam živa i zdrava. Drugarski savet, optimizam, volja za životom me je izvukla iz kandži opake bolesti.


 8. Nataša 08.02.2012

  Molim, gospodju Ognjenku Udovičić da mi u datom e-mail. Ili bilo kojim putem obavesti na kojoj se klinici izlecila. Moj brat ima istu dijagnozu hockin, trenutno je na lečenju na VMA. 


 9. Dušanka 12.08.2011

  Moja mama je obolela od non-hodčkina prošle godine, primala je hemoterapije na KC u Beogradu, za vreme tih terapija, rak je metastazirao na cns, potom je primila d-angelis protokol u KC Kragujevac, sada je kući, Svesna je, orjentisana, pokretna, dosta se namučila terapijama. Za koji dan ide na ispitivanja. Ne znam šta je bilo sa tom bolesti. I ako se nije povukala da li ima jos nade. Ja molim sve one koji znaju za ovakav slučaj da ostave neki komentar. Bojim se....


 10. Rosa 22.05.2011

  Operisala sam tumor hipofize 1992. Gde je ostao recidiv tumora. Otišla sam u Beograd 1994. i tu mi je dijagnostikovan morbus hockin. Medijastinum, vrat abdomen sve je bilo zahvaceno. Imala sam zračnu terapiju, hemoterapiju u 6 serija. Radila sam nastavak terapije u Sremskoj Kamenici. Posle toga sam bez terapije na svoju ruku napustila svaki kontakt sa lekarima. 1999 godine rodila sam zdravu devojcicu posle 2 godine još jednu devojicu. Na nagovor svog lekara endokrinologa interniste uradila sam kontrolu na hockin. Svi su bili iznenadjeni hockin je bio u remisiji. Lekari misle da je tome doprinelo zračna terapija, a ja mislim i moje pozitivno psihicko stanje izlečenju same bolesti. Jer sve dolazi iz glave. I sada sam bez terapije, osećam se super i dalje hockin miruje.


 11. Nina 28.03.2011

  Od moje rodice sin ima samo 5 godina i utvrđen mu je non hockin i to ne na vrijeme vec u poodmaklom (iii) stadiju, sada prima terapije i odlično ih podnosi. Valjda dijete nije svjesno težine situacije u kojoj se nalazi, pa nema strah od neuspjeha, limfomi su zahvatili slezinu, vrat i još par mjesta po tijelu! Standardne simtome je imao, noćno znojenje, temperatura 38 koja bi se povremeno snizila pa opet u toku dan ili dva vratila. Niko nije sumnjao od ljekara i nisu dijagnosticirali bolest na vrijeme. Simptomi su trajali svega 15-tak dana da bi dijete izgubilo svijest. Sada još prima terapije i zanima me koliko je non -hockin zastupljen kod dijece i koliko (% ) se uspijeva sanirati tj. Izliječiti, kakve su šanse i budućnost ovog djecaka? 


 12. Suzana 22.01.2011

  Želim samo reći svima koji boluju od te užasne bolesti držite se i nemojte se predavati, imajte puno vjere i snažnu volju jer to je najvažnije od svega. Veliko hvala dr. Pejši za svu pomoć koju je pružio mom bratu a najviše hvala na iskrenosti!


 13. Katarina 23.08.2010

  Molim i ja Ognjenku da nam kaže gde u Nemačkoj je išla na lečenja. 


 14. Nada 02.06.2010

  Molim Ognjenku Udovičić da napiše na kojoj klinici u Nemačkoj je izlečena od non-hockin limfoma


 15. Jovana 08.05.2010

  Brat moje sestre od tetke smešten je na Inf. Klinici zbog sumnje lekara na hockina, jer ima noćno znojenje, visoku temperaturu itd. Već 2 dana je u besvesnom stanju tamo. Radili su mu sva moguća ispitivanja i ne znamo ništa vise. Veoma smo zabrinuti za njega jer je veoma mlad (28) . Nadamo se najboljim rezultatima. 


 16. Marija 10.02.2010

  Moj šogor je obolio od ove bolesti. Prije dva mjeseca na rebru mu je izvršena transplantacija. Ovih dana sve se vratilo. Ponovo je na kth-veliki je borac i znam da će uspjet.


 17. Anja 28.12.2009

  Moja mama je imala ovu bolest, neke 1997. Godine, na vreme je uradila preglede, i uz pomoć hemoterapije, na kcs je i izlečena. Međutim, neke 2001. Godine, na jednom pregledu, nakon niza simptoma koji su bili isti kao i prvi put, opet joj je dijagnostikovan non hockin. Zbog zakasnelog odlaska na pregled, koji je bio prvi nakon izlečenja, nije uspela da se izbori sa bolešću i došlo je do metastaziranja, i umrla je krajem 2002. godine. Ovo ne pišem da bih nekoga uplasila, već da bih neke od vas upozorila da obavezno idete na preglede, cak i nakon odličnih rezultata, jer to zaista može da vam spasi život! Kao što se vidi iz mog primera, bolest je izlečiva, ali se i vraća, tako da morate da savladate strah, jer je on gori od ove bolesti. Borite se za svoj život, ali i protiv svog straha, non hocki je nešto što se može pobediti uz volju i lekove, ali pre svega optimizam! Od srca vam želim zdravlje i brzo izlečenje.


 18. Aleksandar 11.12.2009

  I meni je u februaru i martu 2009 god. lekarskim analizama pronađen non-hockin limfom i to na vrlo nezgodnom mestu. U medijastinumu (zauzimao je prostor između plućnih krila promera 10 cm) . Svi unutrašnji organi su mi bili u haosu, uvećani, svrab po koži, noćno znojenje, gubitak na težini, vodu oko srca, a o krvnoj slici da i ne govorimo. U aprilu iste godine sam na kcs dobio terapiju u vidu hemoterapije r-chop od 8 ciklusa. Ne moram vam reci koliko mi je bilo bolje posle samo jedne terapije, a o ostalim po redu da ne govorimo. U toku trajanja terapija redovno je praćeno stanje limfoma i u maju sam radio ct toraksa i abdomena u kome je primećena znatna regresija svih vialnih organa a od limfoma koji je u startu bio prečnika 10 cm ostalo je samo malo ispod grudne kosti. Terapija je došla do kraja, ali kada sam u novembru ove godine išao na završni ct skener, pokazao je da su se unutrašnji organi oporavili, ali da je limfom narastao na 8 cm. Možete zamisliti moje razočaranje i iznenađenje najnovijim razvojem situacije. Na specijalističkom pregledu mi je rečeno da postoje znaci bolesti i da se preporučuje stacionarno lečenje, kako bi se utvrdilo da li je bolest ponovo nastupila ili je to samo oziljak od limfoma. To će utvrditi pomoću pet skenera. Ako se limfom uvećao, preporučiće mi drugu terapiju. Eto iznenađenja i to na samom kraju. Izgleda da je to lečenje bilo po onoj staroj srpskoj poslovici : "Gde si bio, šta si radio, nigde, ništa".


 19. Shemales Young Photos 07.11.2009

  Yo.. Nice text


 20. Kerri Green Upskirt 09.10.2009

  Any news coming?


 21. Shemale Cock Sucker 15.09.2009

  Emm.. Strange..


 22. Jovana 26.06.2009

  Moj otac boluje od non hockins limfoma vec pune 4 godine, imao je terapije koje dosta pomognu, a trenutno prima injekcije za kožu koje smanjuju osip na koži. Treba samo najoptimisticnije razmišljati u takvim situacijama (ako je to moguce, mada u njegovom slučaju jeste), jer mislim da je to bitno da bi čovek išao ka izlečenju! Borite se i oslobodite se straha jer je strah najveće zlo na svetu.


 23. Kristina 02.06.2009

  Moj dečko je operisan i rekli su mu da ima rak neuroblastom, bio je svuda po bolnicama da bi mu na kraju rekli da nema spasa. Svi smo sumnjali u to, jer on je bio kao zdrav. Kada smo otišli kod privatnog lekara, on nam je rekao da ima limfnu žlezdu, limfoma non-hockin. On sada treba da ide na terapije, po telu ima 5-6 uvećanih zlezdi, koje i dalje izlaze i rastu, ima vodu u plucima, i ta žlezda mu je izuzetno mnogo uvećana oko17cm, pa mu je i desna strana stomaka izuzetno uvećana. Plašim se šta će biti sa njim, ne znam da li će mu te terapije pomoći.


 24. Pavle 10.04.2009

  Juče sam saznao da sam i ja jedan od onih kod kojih je otkriven non - hočkin limfom (nhl). Još sam zbunjen, jer sam ubedio sebe da je to obična sitnica (veličine lešnika) na vratu, ispod vilice, koju treba jednostavno odstraniti. Ipak nije bilo tako. Lekari (hirurga) su na insistiranje moje supruge pokušali da daju odredjeno tumačenje, ali zaista dobronamerno i sa velikom dozom rezerve, medjutim poslednju reč je dao patolog, koji je na osnovu dve laboratorijske analiza konstatovao da je nhl ili preciznije "difuzni limfon krupnih b ćelija". Upućen sam na onkologiju gde bi u sredu 15. 04. 09. Konzilijum trebalo da mi saopšti šta će biti dalje samnom. Pretpostavljam da će krenuti sa terapijom, a kako vidim iz vaših komentara ima velikih izgleda da se dobrom terapijom, pridržavanjem uputstava lekara i pozitivnim stavom nhl pobedi. P.S. puno hvala svima koji su izneli iskrene komentare, makar bili i negativni (ne daj Bože), ali samo da su iskreni. Pretpostavljam da svi vi (a ja posebno) volite istinu, makar ona bila i neprijatna, ali nikako ne laž. Čak ni u celofanu.


 25. Milijana 23.03.2009

  2005 god. sam otkrila da bolujem od non-hočkina. U bolnicu sam dovedena u komi( hockin je izazvao vodu u plucima koja me je gušila). Lječila san se u KBC Split Krizine, primila sam 10 kemo i svojom upornošću i optimizmom sam je uspila podjediti imala sam 25 god. Ljudi ne gubite nadu može se pobjediti samo treba imat volju.


 26. Ognjenka Udovičić 07.02.2009

  0d Hočkinovog limfoma obolela sam početkom 2007. u 23god. Lečila sam se na KCS,ali je bolest postala rezistentna! Rešenja svakako ima ako ne u našem zaostalom zdravstvu,onda u svetu. Zahvaljujući humanim ljudima,pre 4 meseca vratila sam se iz Nemačke zdrava!Hočkin je u svetu izlečiv u 95% slučajeva!! Volja + optimizam,i nema greške!


 27. Hugo 22.01.2009

  Imam u porodici slučaj pojave ove bolesti i znam kroz šta prolaze ljudi koji su oboleli od ove bolesti i članovi njihovih porodica. I taman kad se kod nekoga pojavi neka nada, inače ova bolest je izlečiva koliko ja znam i uspešno se leči hemioterapijom ako se otkrije na vreme. Zato bih Vas zamolio da ovaj i slične komentare laika i nekih tamo ne ostavljate na Vašim stranicama! Inače, važna je samo vera, u sebe i ljude kojima si okružen! I sve je moguće! 


 28. Božidar 25.10.2008

  Ja imam 22 godine i prošle godine sam oboleo od ove bolesti, primio sam 8 ht na kcs i sve se istopilo. Nema tu mase više, terapija je najsavremenija i od ove za sad nema bolje. Hteo bih da kažem svima koji su oboleli od ove vrste bolesti da se ne predaju već da se bore do kraja, jer je život neprestana borba. Ne odustajte od sebe jer leka ima! 


 29. Milica 03.08.2008

  Upravo sam saznala da moja jako bliska rođaka ima ovu bolest i vidi se da ima. Njoj su čak pronašli nalaz na grudima i plućima. Samo se bojim da neće preživeti, a ima samo 35 godina.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde