Prekomerno povraćanje u trudnoći

Emesis gravidarum (povraćanje trudnica) samo po sebi nije naročito opasno stanje, ali se dešava, da je ovaj stadijum bolesti samo uvod u mnogo težu kliničku sliku, nazvanu prekomerno povraćanje trudnice. To je u stvari, najteži oblik ovih poremećaja i samim tim najopasnija rana graviditetna toksikoza.

Takva trudnica povraća 15 - 20, pa i više puta na dan. Ona više ne može da unosi, zadržava ni da koristi bilo kakvu tečnu ili čvrstu hranu. Zbog toga i zbog stalnog povraćanja ona naglo gubi u težini, malaksava i slabi. Nastaje dehidratacija njenog organizma, odnosno eksikacija njenih tkiva, kao i značajan poremećaj metabolizma. Nedostatak vitamina B1, potrebnog za razgrađivanje ugljenih hidrata u tkivu, može izazvati ozbiljno oštećenje u centralnom i perifernom nervnom sistremu, a neunošenje i nedostatak aminokiselina izaziva oštećenje jetre i poremećaj njene funkcije.

Zbog toga se na organima trudnice javljaju patološke promene koje prate hronično gladovanje. Na parenhimatoznim organima, pre svega na jetri, bubrezima i srcu, javljaju se degenerativne promene koje mogu da dovedu do hepatitisa, degenerativnog miokarditisa, nefritisa, polineuritisa. Kao posledica toga može da se javi žutica koja, zajedno sa hipoprotrombinemojom i hemoragičnom dijetezom izazvanom nedostatkom C i K vitamina i B kompleksa, ponekad uzrokuje krvarenje iz sluzokoža. Organizam trudnice pošto ne unosi i ne iskorišćava hranu iz spoljašnje sredine, troši svoje rezerve, u prvo vreme ugljene hidrate i masti, a kasnije i belančevine. Kao posledica stalnih i upornih povraćanja i poremećenog metabolizma nastaje poremećaj acidobazne ravnoteže u smislu povišenja kiselosti. Balans tečnosti i elektrolita duboko je poremećen. Organizam se brani i zbog toga se u mokraći javljaju ketonska tela i aceton. Bolesnica postaje subikterična. Njena koža i vidljive sluzokože su suve, jer je trudnica dehidratisana.

Klinička slika

Pored već pomenutih promena, kod trudnice se zapaža i brzo gubljenje težine i snage. Zbog toga je ona malaksala, ispijena, mršava i tamno bleda, njena koža je suva i sa izvesnom primesom žutice. Usnice su ispucale, jezik obložen, a dah miriše  na aceton. Puls je ubrzan, a krvni pritisak nizak. U odmaklom stadijumu mogu da se jave subfebrilne temperature. U takvoj situaciji može doći do intrauterine smrti ploda, što je praćeno spontanim pobačajem, skorim konsekutivnim poboljšanjem stanja trudnice i njenim ozdravljenjem. Ako do toga ne dođe i ako se takvoj bolesnici ne pritekne u pomoć, ona pada u komu i dolazi do egzitusa. Srećom, danas su takvi eksteremno teški slučajevi retki, retki su čak i i prekidi trudnoće zbog prekomernog povraćanja.

Lečenje

Prva terapijska mera je da se trudnica obolela od prekomernog povraćanja što hitnije hospitalizuje i razgovorom treba otkloniti strah od trudnoće, jer često kod ovih osoba i nesvesno postoji otpor protiv postojeće trudnoće. Kod mnogih takvih osoba dovoljno je psihičkim uticajem odstraniti taj otpror i trudnoća će se nastaviti bez ikakvog drugog lečenja.

Pre početka bilo kakvog lečenja gravidnim ženama treba parenteralno nadoknaditi izgubljenu tečnost, elektrolite i vitamine. Uporedo s tim, antiemetičkim i sedativnim sredstvima treba otkloniti nagon za povraćanje. Do sada se najbolje pokazao largaktil (ređe se koristi) i stemetil. Kada povraćanje prestane, prelazi se na oralni način aplikacije tečnosti i na normalnu ishranu. Ova terapija se može dopuniti antihistaminicima, hormonima nadbubrega i insulinom.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Jelena 12.01.2023

  Ja sam jos u ranoj trudnoci i da napomenem da mi je ovo prva trudnoca... svaki dan mi je muka,po ceo dan. Pomaze mi mleko. Ali jutros mi je bilo jako lose i morala sam da povratim. Povracala sam tecnost i par puta sam povratila malo krvi.. da li moze neko da mi kaze da li bi trebalo da se zabrinem?


 2. nebitno u svoj priči 17.01.2012

  Ovo pišem da drugi pouku prime i ako primjete teži nagon povraćanja da se jave ljekaru odmah. U ranim jutarnjim satima moja žena je sve povratila naglo iz sna. Poslije toga, svakih pola sata je povraćala (5-6 puta u intervalima) ali nije imala šta povratiti osim neke kao kiselina male tekućine, jako malo tečnosti, dok su grčevi bili jači. Dao sam joj čaj kojeg je pinula i nedugo zatim povratila ono malo što je pinula. Predhodni dan uradila nalaz krvi i urina, sve uredno. Krvni pritisak bio odličan. Hranila se hranom koju smo svi ukućani jeli. Ujutro je počela puštati malo krvi, hitna je odmah stigla i poslije pregleda (bebi 8mjeseci na ultrazvuku je rečeno da nije srce nekuca) . Kako je gubila krv (svježa crvena) , odmah su je prebacili na operaciju. Jedva je preživjela zahvaljujući bogu i doktorima koji su sve uradili što su mogli (iako su uterus izvadili ali su jajnici ostali - nisam najbolje razumio ali vjerujem da su uradili što su morali) . Ogromne količine krvi je primila i plazme. Sada je supruga ok i oporavlja se. Ni danas nemaju neko objašnjenje zašto je i šta je moglo biti uzrok. Vjerovatno "puklo" unutra nešto a kako?. (nije se naprezala, nije radila) kako god, vremenom ćemo pokušati nadomjestiti gubitak. Takođ da prekomjerno povraćanje u trudnoći je opasno i za bebu i za majku/trudnicu.


 3. Natasa 23.11.2010

  Moja trudnoca je bila ista kao sto je opisana u tekstu. Prekomerno povracanje u toku prvih tri meseci je dovelo do smanje moje tezine do -10kg i nizak krvni pritisak koji se najcesce spajao oko 80-60. Ali slucajno se desilo da sam otisla, naravno uz pomoc porodice u selo na nadmorskoj visini od 650m nadmorske visine, i ne mozete verovati stanje mi se u sekund poboljsalo. Ostala sam tamo skoro do kraja trudnoce, a svaki put kad sam isla u grad, na kontrolu ili slicno opet su se vracali simptomi. Molim svaku trudnicu da poslusa i proba to sto je mene spasilo. Natasa, skopje


 4. aida 20.07.2010

  Hvala vam puno i ja imam probleme sa povracanjem i ne znam sta da radim?


 5. Ratko 05.04.2009

  "..Kao posledica stalnih i upornih povraćanja i poremećenog metabolizma nastaje poremećaj acidobazne ravnoteže u smislu POVIŠENJA KISELOSTI." Zbog ove rečenice bi autor pao na ispitu iz patofiziologije. U navedenom stanju se javlja metabolička alkaloza, a ne acidoza.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde