Velika predrasuda je da dijabetičari gladuju


Dijabetes je hronična bolest, kod koje je pravilan stil života od presudne važnosti za održavanje dobrog zdravstvenog statusa pacijenta, stalno ponavljaju internisti. Stetoskop u saradnji sa emisijom Vodič kroz dijabetes, prenosi ključne poruke doktorke Biljane Nikolić, iz Doma zdravlja u Kovinu, kada je reč o prevenciji i kontroli šećerne bolesti.

U Vojvodini veliki broj dijabetičara

Opšti godišnji pregled pacijenata uključuje laboratorijske nalaze, pregled nivoa šećera u krvi, lipidni status (naročito za stanovništvo u uzrastu preko 35 godina). Radimo skrininge za rano otkrivanje šećerne bolesti, merimo bodi mas indeks, visinu i težinu pacijenta, krvni pritisak, savetujemo pacijenta ukoliko je gojazan ili ima drugi problem.

Vojvodina je podneblje u kome je velika stopa šećerne bolesti i gojaznosti, dok je fizička aktivnost svedena na minimum. Kako bi se na vreme otkrili novi pacijenti, potrebno je podići nivo svesti stanovništva, koja nije na visokom nivou, ocenjuje doktorka Nikolić.

Oko 90 odsto pacijenata ima dijabetes tip 2, a mnogo manje tip 1

Doktorka objašnjava da je uprkos dostupnosti korisnih informacija za pacijente na internetu, svest o potrebi za redovne odlaske na kontrole još uvek nedovoljna.

Danas su sve analize vrlo dostupne, nivo šećera u krvi možete izmeriti i u svakoj apoteci i sa tim rezultatima se uvek treba javiti lekaru. Postoje slučajevi gde prođe mnogo godina da pacijent ne preduzme ništa.

Pankreas možemo čuvati pravilnim životnim stilom

Prevencija može mnogo pomoći, a pre svega pravilan stil života. Pankreas i njegovo lučenje insulina može da se pričuva pre dobijanja dijabetesa, povećanom fizičkom aktivnošću i smanjenim unosom kalorijske hrane. To ne znači gladovanje, koje je najveća predrasuda svih pacijenata.

FOTO: Emisija Vodič kroz dijabetes / dr Nikolić

Zdrava ishrana nije isto što i gladovanje, objašnjava Nikolić.

Veliki broj pacijenata ne jede tri puta dnevno, međutim manji broj obroka ne znači smanjenje unosa kalorijske ishrane. Podela obroka tokom dana na tri obroka i dve užine može mnogo da pomogne.

U Domu zdravlja savetovalište radi sredom, a pacijenti sa dijabetesom mogu da kontrolišu glikemiju svaki put. U praksi se pokazalo da pacijenti nisu skloni tome, veoma mali procenat ljudi dolazi sa urednim profilom i oni su jako disciplinovani i odlažu komplikacije. Ima i onih koji se javljaju sa već otkrivenim komplikacijama.

Šećerna bolest ne boli, ali kada krene da boli, to znači da su komplikacije već uzele maha, a nažalost, sve je veći broj takvih pacijenata.


Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa dijabetesom.


 


Podeli tekst:
Izvor: Emisija Vodič kroz dijabetes

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde