Iscedak iz dojke

Tečni iscedak iz bradavice ne mora uvek da bude patološki. Rak dojke se pronalazi u manje od 10 % žena koje imaju iscedak iz bradavice.

 • Mlečni iscedak (galaktoreja) viđamo kod žena još nekoliko meseci ili godina nakon porođaja. Ukoliko postoji mlečni ili serozan iscedak iz bradavice kod žene koja nije nedavno rodila ili uopšte nije rađala tada treba tražiti uzrok u mogućem hormonskom poremećaju (hiperprolaktinemija).
 • Krvavi iscedak najčešće je izazvan malom dobroćudnom izraslinom u mlečnom kanaliću (intraduktalni papilom). Neke od ovih izraslina mogu se napipati u dojci, a drugima se smeštaj može otkriti radiološkom pretragom (galaktografijom) kojom uz pomoć kontrastnog sredstva se mamografijom možemo otkriti eventualnu lokalizaciju papiloma (tumora) u mlečnom kanaliću dojke.

Maligniteti su povezani sa jasnim seroznim ili krvavim iscetkom iz bradavice. Što je najvažnije krvav iscedak, bio obilan ili minimalan, treba smatrati suspektnim za karcinom, sve dok se ta dijagnoza ne isključi.

Pre ekscizione biopsije, pacijentkinja sa upornim iscetkom bilo kog tipa treba da uradi mamografiju.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Ana 14.05.2013

  Imam krvav iscedak iz dojke.


 2. Justina 09.06.2009

  Imam 47 godina i dvoje odrasle dece. Već godinama me muči iscedak iz obe dojke. Ništa me ne boli i ne stvara mi nikakve probleme osim nervoze što ne znam šta mi je. Bila sam na svim meni poznatim pregledima. Nekoliko puta na mamografiji, radila sam analize – sve bez uspeha da „postavim dijagnozu“. Navodno, nije mi ništa, pojava je uobičajena. Na jednom pregledu kod hirurga specijalizovanom za intervencije na grudima, saznala sam da je ova pojava veoma raširena u svetu i da uopšte nije banalna, da se rade zahvati plitko iza bradavice i da se tu odstranjuju kanali u kojima je i došlo do infekcije. Iskreno, ništa mi nije jasno, a samim tim i ne znam šta bih mogla da preduzmem.


 3. Biljana 24.11.2008

  Vezano za mlečni iscedak iz bradavice biće da ima i izuzetaka, Naime, ja  ga imam već mesec dana konstantno, a hormoni su mi sasvim u redu. Citološki nalaz u redu, takođe i bakteriološki. Niko ne zna šta je uzrok.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde