Akutni adneksitis

Jajnik i jajovod se nalaze tako blizu jedno uz drugo, da je izuzetno retko zapaljenje samo jajovoda ili janika. Pri zapaljenju jednog od njih, skoro uvek je zahavaćen i drugi tako da nastaje – adneksitis.

Uzrok nastanka

Najčešći uzročnici su streptokoke, stafilokoke, gonokoki, coli - bacili i dr. Zapaljenje počinje najčešće od zapaljenja vagine, grlića materice ili endometrijuma, pa se širi na unutrašnji sloj jajovoda i serozu. Infekcija je najčešća posle pobačaja, posle porođaja, za vreme puerperijuma, za vreme menstruacije, posle upotrebe vaginalnih kontraceptivnih sredstava.

Klinička slika

Akutni adneksitis se manifestuje jakim bolovima u donjem delu trbuha. Bolovi su često tako jaki da žena ne može da stoji ili hoda. Uz to se javlja povišena telesna temperatura, ubrzan puls, a ponekad i gađenje i povraćanje. Laboratorijski se može naći povećana sedimentacija i povećan broj leukocita. Kao komplikacije mogu da nastanu stvaranje apscesa u jajovodu i/ili jajniku, apsces u Douglasovom prostoru, pelvoperitonitis, difuzni peritonitis, ekstrauterini graviditet, sterilitet.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ginekološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje podrazumeva hospitalizaciju, primenu antibiotika, analgetika, nekada  i kortikosteroida.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Radmila Vucković 07.01.2010

    Ovaj, a i ostali tekstovi su vam odlični.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde