Britanija beleži porast raka dojke

U Britaniji raste broj žena koje oboljevaju od raka dojke zbog toga što predugo čekaju na pregled kod lekara specijaliste, što je posledica nove vladine zdravstvene politike, navodi se u jednom danas objavljenom istraživanju.

Prema merama uvedenim 1999, sve pacijentkinje kod kojih se sumnja na rak dojke treba nakon pregleda kod lekara opšte prakse, u roku od dve nedelje obave pregled kod specijaliste. Cilj te mere bio je da se skrate liste čekanja i odlaganje lekarskog tretmana.

Grupa vodećih lekara, međutim, utvrdila je da je "alarmantan" broj žena klasifikovanih kao "rutinski" slučajevi, imao rak dojke, a morale su duže da čekaju kako bi obavile pregled kod specijaliste.

Istraživanje, prva procena dugoročnog uticaja nove politike, obavljeno je u specijalističkoj bolnici u Bristolu između 1999. i 2005. Taj period obuhvatio je oko 25.000 lekarskih uputa. Broj hitnih slučajeva sa utvrđenim rakom dojke koji su obavili pregled za dve nedelje opao je sa 12,8 na 7,7 odsto, ali se broj žena kod kojih je otkriven, a bile su u kategoriji rutinskog pregleda'povećao se sa 2,5 na 5,3 odsto.”Sistem nije dobar za pacijente i hitno je potrebno promeniti ga" , zaključuje se u istraživanju. 

Šefica istraživanja Šeli Poter, rekla je da su rezultati izveštaja alarmantni i da rutinski pacijenti ispaštaju zbog odredbe da hitni pacijenti moraju obaviti pregled u roku od dve nedelje. "Ti pacijenti su potencijalno na gubitku i zbog dužeg čekanja na preglede i određivanje dijagnoze jer se period čekanja za rutinske preglede produžio" , kazala je doktorka Poter. 

Britansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da vlada razmatra to pitanje u okviru strategije reforme borbe protiv raka, koja treba da bude objavljena krajem godine.

 

 

RTS
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde