Tumori urinarnog trakta i mokraćne bešike


Krv u mokraći (hematurija) bez ikakvih bolova, pa makar se javila i pri samo jednom mokrenju, često je znak prisustva malignog tumora na bubregu ili mokraćnim potevima i bešici.

Već prva bezbolna hematurija je znak alarma.

Da bi se isključilo ili potvrdilo prisustvo tumora na urinarnom traktu  i odmah započelo odgovarajuće lečenje potrebno je što pre obaviti detaljno ispitivanje urinarnog trakta. Samo jedno bezbolno mokrenje krvi je obavezan razlog za javljanje urologu.

Tumor mokraćne bešike
spada među najčešće tumore kod čoveka. Javlja se češće u starijoj životnoj dobi. Tumor u mokraćnoj bešici se u večini slučajeva može uspešno ukloniti operacijom kroz mokraćni kanal. Sama operacija traje 15-60 minuta i pacijent sutradan ili prekosutra ide kući. Nakon operacije, neophodno je da se pacijent redovno kontroliše u odredjenim vremenskim intervalima, jer postoji visok rizika da se tumor pojavi ponovo.

Treba naglasiti da dalji tok bolesti i sudbina pacijenta zavisi od toga kako je urađena prva operacija tumora, tj. od iskustva urologa koji je izvodi. Nije, dakle, svejedno da li će Vas operisati urolog koji ima relativno malo iskustvo ili je već uradio više hiljada ovih operacija. Tumori na bubregu ili mokraćnim putevima između bubrega i bešike zahtevaju otvorenu operaciju. Oni iziskuju nešto duže zadržavanje u bolnici.
Podeli tekst:

Dr Dragan Paunović je specijalista urologije iz Beograda. Obavlja potpunu dijagnostiku i lečenje bolesti urinarnog trakta i prostate. Saznajte više i zakažite pregled.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Lidija 26.03.2021

  Dobar dan. Moja majka treba da ukloni polip na besici. Ako ko ima iskustva sa tim da objavi. Kako tece oporavak, sve u vezi mokrenjem nakon uklanjanja i da li ima bolova poslije. Hvala


 2. Lorena 25.03.2021

  Mojoj majci je nadjen polip na besici. Treba da idemo kod urologa. Mozete mi nesto vise reci o njegovom uklanjanju i oporavku.


 3. milena 19.10.2020

  Ja sam imala operaciju tumora u besici prije 7 dana. Mokraca je zuta ne vidim krv ali cesto mokrim u malim kolicinama i malo me pecka. Cekam patoloski nalaz.


 4. 05.01.2020

  Ne vidim odgovore na pitanja, i ja imam jedno pitanje. Moj muž je marta prosle godine operisao tumor u bešici. Sve je dobro prošlo, završio je i hemoterapiju i sve je bilo ok. Pre dva meseca je ponovo imao krvarenje u mokraći koja je prestala sledeći dan. Pre dva dana je počeo ponovo da mokri krv. Šta nije u redu? Za mesec dana ima prvu kontrolu.


 5. Misa 09.10.2019

  Tata je pre dve nedelje operisao tumor bešike. Sada ima probleme pri mokrenju, mokri otprilike na svakih pola sata u malim količinama. Radili smo urinokulturu i nema nikakvih infekcija.


 6. Vesna 21.01.2019

  Moj tata već duže vreme ima krv u mokraći. Napravili smo cistoskopija i tamo nema ničega. Urađena je i analiza krvi i mokraće. U mokraći nema bakterija, a PSA je 0,29. 

  Plaši me samo to što je ranije imao bakteriju u spermi, a samo jednom u mokraći. Bakterija je bila Escherihia coli, a nekad je bila neka vrsta Candida. Tada u spermi nije bila čista krv, nego tamne boja. A sada je čista krv. 

  Šta sledeće treba da ispitamo?  Da li je moguće da je bubreg problem, sudeći po tome što on nije pregledan na cistoskopiji. Hvala vam unapred.


 7. Danijela 17.09.2014

  Moj suprug je pre nedelju dana operisao tumor u bešici. Sve je dobro prošlo. Čekamo nalaz sa patalogije. Međutim se sinoć pri mokrenju pojavila krv i dva ugruška. Često mokri. Dali je to normalno.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde