Upala bubrega

Akutna upala bubrega je infekcija gornjeg dela urinarnog trakta koja najčešće nastaje prodorom bakterija iz mokraćne bešike putem mokraćovoda u bubreg. Pre svega je pogođena crevna oblast i bubrežna karlica ili nešto ređe bubrežne tubule.

Infekciju bubrega najčešće izaziva bakterija Escherichia coli koja iz debelog creva ulazi kroz mokraćnu cev u mokraćnu bešiku i tu se počinje razmnožavati i širiti. Žene čija uretra je kraća i bliže analnom otvoru, potencijalno izvoru bakterija, imaju četiru puta više zastupljenu infekciju bubrega nego muškarci.

Ukoliko se ne počne na vreme sa lečenjem, upala bubrega može prouzrokovati nepopravljiva oštećenja bubrega. Hronični pijelonefritis je trajno zapaljenje bubrega koje može ostaviti ožiljak na bubrezima i može voditi do hroničnog oštećenja bubrega. Ova bolest bubrega je najčešća kod pacijenata koji imaju predispozicije da im se vrati akutni pijelonefritis. Infekcija se može proširiti krvotokom, pa tada može nastati sepsa koja je često opasna po život.

Simptomi upale bubrega

Bez obzira na uzrok, simptomi akutnog bakterijskog pijelonefritisa su obično isti. Prvi simptomi su obično prožimanje, drhtavice kroz celo telo, uz pratnju visoke temperature i bola u zglobovima i mišićima, uključujući i bol u bokovima. Moguće je da simptomi uopšte ne skrenu pažnju na bubrege. Takođe se mogu javiti simptomi kao što su bol koji peče tokom mokrenja, potreba za neodloložnim mokrenjem, ili učestalo mokrenje.

Kod akutnih infekcija, simptomi se razvijaju ubrzano, prvo se primećuje visoka temperatura, posle koje obično usledi promena boje mokraće, a zatim osetljivost u boku. Ovakva vrsta bola u bubregu se razlikuje od grčeva u stomaku, kao posledica kamena u bubregu, po tome što su kontinualni i ne javljaju se u talasima, ostaju u jednoj tački i pogoršavaju se ukoliko se osoba kreće.

Pacijenti sa hroničnim pijelonefritisom mogu imati akutne infekcije, pri čemu ponekad nema simptoma, ili simptomi mogu biti tako blagi da prođu neprimećeni. Ovo sa sobom nosi rizik da zapaljenje može napredovati polako i neprimećeno tokom mnogo godina, sve dok ne dođe do propadanja koje uzrokuje prestanak rada bubrega.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Alma 17.03.2024

  Pozdrav. Imam sondu u bubregu, stavili su mi je prije 2 godine. Sad sam dobila bolove u predjelu stomaka i bubrega. Bolovi su neopisivi. Tijera me u vc da idem svaki 10 minuta al nemogu da mokrim. Možete li mi reć šta da radim, molim vas. Hvala.


 2. Zivim u Bremenu I prije 2 godine su mi izvadili kamen 11 mm. Sad opet 2 kamena prije nedelju dana. Došao kući sve u redu 2 dana i treći dan infekcija i opet nazad. I 5 dana jedva ostao živ. 01.01.2023

  Mmm


 3. Vlada 04.10.2022

  Kod mene se prvo javilo blago neprijatno strujanje ili vibriranje kroz mokraćne kanale i bilo je propraćeno čestim mokrenjem. Posle nekoliko dana krenula je visoka temperatura 38, 39, propraćena sa bolovima u mišićima i kostima. Često mokrenje nastavljeno sa povišenim peckanjem . Mokraća stala tamnijom. Temperatura prestala ali problemi sa mokrenjem ostali. Često nagon za mokrenjem ne mogu iskontrolisati jel bude prosto brz i borba do toaleta. Zakazano mi je kod urologa. Pošto sam u inostranstvu pa se na sve mali čeka i zakazuje hte bi da čujem vaše mišljenje i savete .Hvala i pozdrav.


 4. Nuha 04.09.2022

  Meni jedan bubreg več davno otišo a i drugi je ovi dana mi se oboleo što ne mogu ni da piškim (urinem) šta mi preferujete za lečenje


 5. Aleksandra Djordjevic 23.11.2021

  Molim za komentar. Naime, moja majka vec 3 dana oseca veoma Jake bolove u predelu bubrega. Bol se siri I napred ka stomaku, Ima povisenu telesnu temperaturu 37.6,oseca mucnine, prvog dana je imala ne mogucnost mokrenja. Sledeceg dana je uspela po malo iz 4-5 puta, stolicu nema vec 4 dana. Zanima me da li je moguce imati te simptome ako je u pitanju Kamen u bubregu, pa se mozda negde zadrzao ili je posredi nesto drugo. Hvala unapred.


 6. Igor Savic 28.08.2021

  Da li se u krvnoj slici moze videti poremećaj rada bubrega, i u mokaci, i koji su to parametri? Hvala.


 7. Srdjan 14.06.2021

  Moj sin ima vec 4 godina problem sa cistinuripm.u Bugarskoj idemo da pomocu da pomocu laparaskopskih intervenncija svakih sest meseca ciste bubreg.Unazad 1 dena rekli da efektiva bubrega je samo 16 posto.IMa li sansi da pomocu lekarstva ostane ta efektiva .U moment ima stent da bih odrzali efikasnost.bubrega.


 8. dr.aleksandar a.antonijevic prim.mr sci med dr spec. 18.11.2020

  kod zapaljenja bubrega treba obratiti paznju na diferencijalnu dijagnostiku lumbalnog sindroma i mokracne infekcije.zato potrebna kompletna laboratorija i urinokultura za pocetak.terapija odmah sirokog spektra a odmah kasnije prema analizama.pozdrav svima,ziveli.pozdravsavetovaluiste za dijabetes dz pozega


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde