Upala bubrega


Akutna upala bubrega je infekcija gornjeg dela urinarnog trakta koja najčešće nastaje prodorom bakterija iz mokraćne bešike putem mokraćovoda u bubreg. Pre svega je pogođena crevna oblast i bubrežna karlica ili nešto ređe bubrežne tubule.

Infekciju bubrega najčešće izaziva bakterija Escherichia coli koja iz debelog creva ulazi kroz mokraćnu cev u mokraćnu bešiku i tu se počinje razmnožavati i širiti. Žene čija uretra je kraća i bliže analnom otvoru, potencijalno izvoru bakterija, imaju četiru puta više zastupljenu infekciju bubrega nego muškarci.

Ukoliko se ne počne na vreme sa lečenjem, upala bubrega može prouzrokovati nepopravljiva oštećenja bubrega. Hronični pijelonefritis je trajno zapaljenje bubrega koje može ostaviti ožiljak na bubrezima i može voditi do hroničnog oštećenja bubrega. Ova bolest bubrega je najčešća kod pacijenata koji imaju predispozicije da im se vrati akutni pijelonefritis. Infekcija se može proširiti krvotokom, pa tada može nastati sepsa koja je često opasna po život.

Simptomi upale bubrega

Bez obzira na uzrok, simptomi akutnog bakterijskog pijelonefritisa su obično isti. Prvi simptomi su obično prožimanje, drhtavice kroz celo telo, uz pratnju visoke temperature i bola u zglobovima i mišićima, uključujući i bol u bokovima. Moguće je da simptomi uopšte ne skrenu pažnju na bubrege. Takođe se mogu javiti simptomi kao što su bol koji peče tokom mokrenja, potreba za neodloložnim mokrenjem, ili učestalo mokrenje.

Kod akutnih infekcija, simptomi se razvijaju ubrzano, prvo se primećuje visoka temperatura, posle koje obično usledi promena boje mokraće, a zatim osetljivost u boku. Ovakva vrsta bola u bubregu se razlikuje od grčeva u stomaku, kao posledica kamena u bubregu, po tome što su kontinualni i ne javljaju se u talasima, ostaju u jednoj tački i pogoršavaju se ukoliko se osoba kreće.

Pacijenti sa hroničnim pijelonefritisom mogu imati akutne infekcije, pri čemu ponekad nema simptoma, ili simptomi mogu biti tako blagi da prođu neprimećeni. Ovo sa sobom nosi rizik da zapaljenje može napredovati polako i neprimećeno tokom mnogo godina, sve dok ne dođe do propadanja koje uzrokuje prestanak rada bubrega.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Srdjan 14.06.2021

    Moj sin ima vec 4 godina problem sa cistinuripm.u Bugarskoj idemo da pomocu da pomocu laparaskopskih intervenncija svakih sest meseca ciste bubreg.Unazad 1 dena rekli da efektiva bubrega je samo 16 posto.IMa li sansi da pomocu lekarstva ostane ta efektiva .U moment ima stent da bih odrzali efikasnost.bubrega.


  2. dr.aleksandar a.antonijevic prim.mr sci med dr spec. 18.11.2020

    kod zapaljenja bubrega treba obratiti paznju na diferencijalnu dijagnostiku lumbalnog sindroma i mokracne infekcije.zato potrebna kompletna laboratorija i urinokultura za pocetak.terapija odmah sirokog spektra a odmah kasnije prema analizama.pozdrav svima,ziveli.pozdravsavetovaluiste za dijabetes dz pozega


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde