Maligni tumori mokraćne bešike

Rak mokraćne bešike je tri puta češći kod muškaraca nego u žena. Rak mokraćne bešike je bolest starijih osoba. Otprilike 80% slučajeva se dijagnostikuje kod osoba starijih od 60 godina.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Rizični faktori su pušenje, hemijski karcinogeni, zloupotreba analgetika, hronične upale mokraćne bešike i dr.

Klinička slika

Načešće se ispoljava hematurijom (prisustvo krvi u mokraći), otežanim mokrenjem, nekontrolisanim mokrenjem i učestalim mokrenjem. Kasni znaci bolesti potiču od širenja tumora: opstrukcija uretera, bol u maloj karlici, metastaze u kostima i visceralnim organima.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, laboratorijskih analiza, urinarne citologije, citoskopskog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza. U proceni raširenosti tumora izvode se intravenska urografija, CT abdomena i karlice i dr.

Lečenje

Raspoložive mogućnosti lečenja uključuju hirurški zahvat, radioterapiju i hemioterapiju. Lečenje zavisi od stadijuma oboljenja. Površinski karcinom bešike se leči endoskopskom resekcijom i lokalnom hemioterapijom. Invazivni karcinom se leči cistektomijom  i zračenjem. Kod metastatskog karcinoma se primenjuje sistemska hemioterapija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde