Maligni tumori jajovoda

Primarni karcinom jajovoda je veoma redak. Daleko je češći sekundari (metastatski) tumor. Vreme javljanja je 5. i 6. decenija života.

Klinička slika

Rak jajovoda se najčešće javlja jednostrano i to češće u ampularnom, nego u istmičnom delu jajovoda. Rak jajovoda ne izaziva karakteristične simptome. Povremeno se javljaju nejasni bolovi u donjem delu trbuha, ili  sukrvičavi ili gnojni iscedak iz materice. U slučaju ranog širenja na peritoneum mogu se javiti simptomi subileusa.

Rak jajovoda se odlikuje veoma brzim širenjem sa ranim prodorom u zid jajovoda i širenjem na peritoneum. Ostali putoevi širenja su limfogeni u regionalne lifmne čvorove, jajnike, matericu i vaginu, sluznicu mokraćne bešike i debelog creva.

Dijagnoza

Nakon detaljno uzete anamneze za postavljanje dijagnoze se koriste vaginalni pregled, vaginalni i transvaginalni ultrazvuk, kolor dopler, kompjuterizovana tomografija (CT), kao i tumorski markeri, a za postavljanje konačne dijagnoze i za određivanje tipa tumora i proširenosti bolesti potrebno je otvaranje trbušne duplje i uzimanje uzorka tkiva za analizu.

Lečenje

Hirurška, hemoterapija i zračenje su opšte poznate metode lečenja malignih bolesti. Tako je i u ovom slučaju, izbor metode zavisi od stadijuma bolesti i godina bolesnice.
Zakažite pregled kod ginekologa:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde