Maligni tumori peritoneuma

Maligni tumori peritoneuma mogu biti primarni i sekundarni.

Klinička slika

Najčešći primarni maligni tumor peritoneuma je mezoteliom (mesothelioma). Javlja se češće u muškaraca. Nastanak mezotelioma se dovodi u vezu sa štetnim dejstvom azbesta.
Mezoteliom se klinički ispoljava abdominalnim bolovima, anoreksijom, gubitkom telesne težine. Pri pregledu bolesnika, opipava se tumorska masa u abdomenu. Česta je pojava ascitesa (nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji).

Sekundarni maligni tumori peritoneuma uglavnom nastaju širenjem primarnih neoplazmi trbušnih organa (želudac, crevo), a znatno ređe iz udaljenih organa (dojka, pluća). Retko su prisutni maligni limfomi, karcinoid, leukemijski infiltrati i dr.

U kliničkoj slici dominira abdominalni bol, brzo nakupljanje ascitesa i mršavljenje.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, CT-a (kompjuterizovana tomografija), laparoskopije, nalaza malignih ćelija u sedimetu abdominalnog punktata.

Lečenje

Primenjuju se citostatici, hemo i radioterapija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ignjat Joković 26.03.2009

    Poštovani, Moja majka je bila bolesna od tumora debelog creva sa metastazom na trbušnu maramicu. Dijagnoza C2 po Dukesu. Kasnije se tumor još više proširio i nastala je prepreka \"Opstruktivni ileus\". Nakon njene smrti ostalo je nekoliko boca citostatika\"ERBITUX\", koji je ostao zapakovan i neupotrebljen. Lek se čuva prema uputstvu proizvođača. 1X100MG/50ML u ampulama CAMPTO ampule od 100MG Molio bih da ovu poruku prenesete nekome kome bi ovaj lek pomogao. Cena po dogovoru. 063/23-1985


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde