Nefrotski sindrom

Nefrotski sindrom je kliničko stanje koje karakteriše obilna proteinurija (proteini u mokraći), hipoproteinemija (snižen nivo proteina u krvi) sa hipoalbuminemijom, hiperlipidemija (povišen nivo masti u krvi) i edemi (otoci).

Uzrok nastanka

Nefrotski sindrom se može razviti u različitim imunim, toksičkim, metaboličkim ili vaskularnim poremećajima, u kojima se kao primarno oštećenje javlja povećana propustljivost kapilarnog zida glomerula. Prema uzročnom oboljenju nefrotski sindromi se najčešće dele na primarne nefrotske sindrome, koji nastaju u primarnim glomerulskim bolestima, i sekundarne nefrotske sindrome, koji se razvijaju tokom niza drugih oboljenja (sistemske bolesti-sistemski eritemski lupus, poliarteritis, reumatoidni artritis, dermatomiozitis, sarkoidoza, nasledne i bolesti metabolizma - alportov sindrom, dijabetes, amiloidoza, miksedem, maligne bolesti, infekcije, alergeni, imunizacije i otrovi, hemijsak jedinjenja i lekovi, poremećaji cirkulacije i dr.)

Klinička slika

U kliničkoj slici isprepleteni su simptomi i znaci osnovnog oboljenja i nefrotskog sindroma. Najkarakterističniji znak jesu bledi, testasti edemi, oko gležnjeva, na licu i na prstima, ponekad veoma izraženi, tako da daju sliku anasarke (generalizovani edem) sa izlivima u telesnim šupljinama. Pojava drugih znakova bubrežnih bolesti (hipertenzija - povišen krvni pritisak, hematurija - krv u mokraći, azotemija - azotne materije u krvi) i njihova izraženost zavise od prirode glomerulskog oštećenja.

Nefrotski sindrom mogu pratiti brojne komplikacije. Ovi bolesnici su veoma skloni infekcijama, zatim često obolevaju od ateroskleroze i koronarne bolesti usled dugotrajne hiperlipidemije. Kao komplikacije javljaju se i tromboze, akutna bubrežna insuficijencja, endokrini i metabolički poremećaji a neadekvatna ishrana uz obilnu proteinuriju može dovesti do malnutricije. Koža je suva, istanjena, nokti su lomljivi, sa belim poprečnim trkama, kosa je suva, bezbojna, često je prisutna i anemija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slika, laboratorijskih nalaza (pregled urina i pregled krvi)

Lečenje

Lečenje zavisi od uzročnog oboljenja. Bolesnicima se predlaže odgovarajući higijensko - dijetetski režim, uz simptomatsku terapiju i adekvatno lečenje komplikacija. Savetuje se mirovanje, normalan unos proteina i ograničen unos soli. Kombinacija diuretika primenjuje se da bi se povećala diureza i smanjili edemi.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 37

 1. Vasko 07.02.2024

  Moja supruga ima visoki protinuria, primala je Dekortin 40 mg. Stanje se pogoršalo jer je dobila secer u krvi ... onda je pocela primati Eqoral ... i opet stanje nije bilo bolje jer je bilo puno nuspojava: povraćanje, gadenje... sada će uzimati Trixin 500. Što će biti, samo bog zna...


 2. Vasko 05.02.2024

  Pozdrav svima.


 3. Jasmina 27.12.2023

  Zdravo. Mojot tatko e vo strasni otoci so visoka protinurija. Zemeno biopsija. Utvrdeno membranozenglumeronefrit prima dekortini visoki dozi Endohan ednas dnevno megutoa nikakov efekt. Mođe li nekoj da dade iskustvo za nesto na prirodna baza?


 4. Biljana 08.12.2023

  Imala sam tu tzv. nefrozu u detinjstvu. Sumnjali su da je uzrok ujed pčele ili ose, nisam umela da razlikujem tada. Ruka otekla, splasnulo posle inekcija penicilina ali su mi ubrzo konstatovani otoci na nogama, a ujutru i na ocnim kapcima. Dva meseca su me u bolnici lečili penicilinima, a zatim prešli na Pronizon i Andoksan. Mislim da je ovaj drugi bio citostatik. Otpustili su me kuci nakon 4 meseca, jesu mi bili bolji rezultati ali najvise zato što se pojavila varičela u bolnici, a za koju kažu da je jako opasna kada se dobije uz nefrozu. Međutim, ja sam već bila inkubirana na otpustu i ubrzo sam je dobila kod kuće a za njom vrlo brzo i male boginje. Nasuprot strahu lekara, još nakon varičele simptomi i znaci nefroze počeli su da se povlače, ali mi je lekar i dalje ordinirao ova dva leka postepeno ih smanjujuci tokom narednih meseci. Nefroza se nije vratila ni kada me je jednom ubrzo opet ujela baš pčela i do sada sam u remisiji. Ponekad su se javljali otoci kapaka ujutru, ali su pripisani alergijskoj reakciji. Želim svoj deci i svima ostalima koji imaju nefrozu da je što pre savladaju. Poenta je, očigledno, u jačanju sopstvenog imuniteta. Srećno svima, deci naročito!


 5. Tikica 25.10.2023

  Molim da mi se neko javi ko ima isti ili sličan problem 😔 Raspadam se, moja ćerka je od 11 godina preko noći su joj otekla stopala. Povela sam je ljekaru i tada nastaje veliki problem u mom životu. Sada ima 16 godina . Rađeni su joj svakakvi nalazi i ustanivljen nefrodski sindrom tip 2 . Rađena je i biopsija. Bila je na velikim dozama pronizona, dobila je strije po tijelu, koža joj je sva popucala, a glava joj je naduta. Pošto novi lijek koji ne daje štetnost kao Pronizon, mi smo počeli da ga koristimo, u pitanju je lek Flazak. Koristimo ga 5 dana, pa da vidimo kako djeluje. Da li ima ko da me posavjetuje? Proteini su joj 6,5 na 2 litra urina, hemoglobin nizak. Volela bih da imam s kim da se posavetujem...


 6. Stefan 17.09.2023

  Zdravo, vidim da se puno njih bori sa nefročkim sindromom. Moj sin ima 16 godina, a bolest mu je konstatovana prošle godine u maju mesecu i bio na Pronizonu sve do 24. avgusta ove godine. Skinuo se sa Pronizona i nismo izdržali ni mesec dana, proten se opet vratio, što je bilo užasno i ponovo je na Pronizonu. Ako neko ima bilo kakvu informaciju za taj protein da nam kaže bila bih mu zahvalna, a što se tiče Soul, i to smo koristili iskreno i nije puno pomoglo.


 7. Ivona 20.07.2023

  Da li neko od vas ima korišteno Cyklospirin devojče 5 godinki so nefrotski sindrom. Pišite ako ima neko koristeno, imam prašanja?


 8. 06.07.2023

  Našoj ćerki (3 god.) je u februaru dijagnost.ikovan Nefrotski sindrom. Do kraja aprila je pila Pronison  pa je mesec dana bila bez terapije i krajem maja su se ponovo pojavili simptomi (edemi kapaka, proteini u urinu...) Od tada je ponovo na Pronisonu, sad joj se postepeno smanjuje doza. Rečeno nam je da ne jede nista slano, slatko, od voća samo jabuka... Da li je i kod vas takav režim ishrane?


 9. Lenka radovic 14.06.2023

  Imam 14 godina za mesec dana punim 15.otkrila sam ovu bolest pre mesec dana,prvo sam imala otoke u kapcima i onda u zglobovima i potom su mi cele noge otekle i zategle,javila sam se u dom zdravlja i poslata odmah u tirsovu,radjena mi je biopsija i utvrdili su mi nefronski sindrom,imam terapiju pijem pronizon punu dozu ali i dalje imam protenuriju 1+,kazu da se moze izleciti u pubertetu i nadamo se da je to tako,ne smem slatko i slano da jedem i tako,ovo je sve novo za mene i ako moze nekp da me savetuje sta i kako bila bih mu zahvalna i nadam se da ce ovo nekada biti sami proslost🙂


 10. Milos matic 03.08.2022

  Moze mi reci neko iskustva leka soul medrol i cenu leka lečim se vec 3 godine i sve je gore i gore stalno sam po bolnicama jedno vreme mi dosadilo da idem al oticanje ne prestaje ko ima pomoć bio bih zahvalan da mi kaze nesto


 11. Stefan 28.06.2022

  Evo i ja da se javim meni je 16 godina i dijagnostikovan mi je nefrocki sindrom na pronizonu sam vec mesec dana na makzimalnoj dozi pa me zanima dal iko zna jel postoji nesto sto bi moglo da pomogne da ova bolest se izleci zanima me ovaj lek soul


 12. Bojana 26.12.2014

  Pozdrav svima. . Imam 27 godina i vec 2 ipo godine sam na pronizonu jer mi je dijagnostikovan minimal change. Imala sam vec tri relapsa i manje vise svaki put su mi proteini u mokraci od 9 g/l do 12 g/l naravno sve je praceno otocima i nedostatkom albumina u krvi. Pocela sam da verujem da cu ceo zivot biti na lekovima, a zelela bih da se ostvarim kao majka i ne znam koliko je to moguce sa ovom bolescu i dok sam na lekovima. Doktori mi samo koriguju doze i razmisljaju mozda o ponovnoj rebiopsiji. Interesuje me da li je moguce ovu vrstu bolesti nekako smiriti, jer je nemoguce izleciti i da li ima neko ko ima slican ili isti problem jer bih zelela da cujem iskustva drugih. Hvala unapred


 13. Jožef Biači 24.11.2014

  Mislim da soul može da bude rešenje za nefrotski sindrom, ali procenite sami. Pročitajte iskustvo moje poznanice. ¨Zovem se Ivana. Moj sin od februara prošle godine boluje od nefrotskog sindroma. Od februara do novembra 2013. stalno smo bili u bolnici. Bukvalno 3-4 nedelje kod kuće pa 2 nedelje u bolnici. Očaj!! Bolest mog deteta je takva da usled izmokravanja proteina dolazi do nedostatka proteina u krvi, te smo mi morali iste da primamo kroz infuziju, naravno uz hospitalizaciju. Od novembra koristi soul i od novembra nismo bili u bolnici ni jednom. Bolest mu se i dalje vraća, ali koliko god dugo da traje, dešavalo se i preko mesec dana, proteini u krvi nekim čudom ostaju u zadovoljavajućim granicama. Nama je zapravo soul zamenio infuziju. Kada je pozitivan samo pojačamo dozu soula, i ostajemo kod kuće, što nam celu situaciju čini mnogo podnošljivijom. Razdražljivost, koja se kod Aleksandra javila kao posledica uzimanja velikih doza pronizona, gotovo je nestala. Danas ne razmišljam kakve će se volje probuditi. U toku prošle godine imala sam veliki problem sa njegovom nervozom i samo roditelji koji su prošli kroz isto znaju o čemu govorim. Kusoidan izgled, takođe posledica uzimanja pronizona, je korigovan usled uzimanja soula. ¨
  Ako imate pitanja u vezi soul preparata kontaktirajte me na biaprofit@gmail.com 
  Hvala.


 14. Vasil 22.09.2014

  Zdravo na site mojata kerka ima 9 godini pred 2 meseca i bese dijagnosticiran '' membranoproliferative glomerulonephritis type 1'' ili nefrotski sindrom. Ve molam za poveke informacii za prirodniot lek '' soul'' i kade moze da se nabavi. 


 15. Vasil 22.09.2014

  Zdravo svima moja devojčica je oboljela pre 2 meseca od nefrotskog sindroma ili '' membranoproliferative glomerulonephritis type 1'' zamolio bih za više informacija o lijeku soul i gde se moze nabaviti?


 16. dragan 29.12.2013

  Ja bih htio saznati više detalja o ljeku soul o kojem je pisala gospođa iz zadnjeg komentara. Ako je moguće poslati na meil. Hvala.


 17. DANIELA 28.10.2013

  Dragi roditelji moja devojcica ima sest godina i vec cetiri godine boluje od nefrotskog sindroma. Svo vreme je bila na velikim dozama kortikosteroida do pre tri meseca kada smo probali soul, prirodni preparat. Od tada je dobro i sada je na malim dozama. Prehlada, virusi i ostale bolesti prodju za dan dva bez relapse osnovne bolesti. Probali smo sve i svasta i konacno pronasli resenje soul. Imala je dg hipofunkcija nadbubrezne zlezde kortizol joj je bio jedan a samo posle dva meseca 120! Kompletni nalazi krvi su sada u granicama normale i sto je najbitnije nije vise agresivna i nema promene raspolozenja. . . Probajte nemate sta da izgubite. Resenje je soul.


 18. dragan 05.04.2013

  Barbara. Za sva pitanja možete poslati na meil adresu, imam puno iskustva u toj bolesti i voljna sam pomoći sa savjetom


 19. dragan 05.04.2013

  Barbara. Bolujem već punih osam godina, pokušali smo sa svim što je dostupno od ljekova, ali nije bilo pomoći. Nakon svih terapija moja lječnica mi je preporučila jedan stari već zaboravljeni ljek ato je levamisole. Taj se ljek više ne proizvodi, ali ima zamjenski decaris i može se kupiti u mađarskoj. Ljek nije na listi tako da se mora plaćati. Ja ga koristim šest mjeseci i nalazi nisu bili nikad bolji u ovih osam godina. Proteini su od o-i. Koristi se uz kombinaciju sa medrolom.


 20. marko curuvija 24.02.2013

  Mom sinu su ustanovili nefrotski sindrom u institu za majku i dete i poceli sa lecenjem pronizonom posle 15 dana dete je pokazivalo agresivnost i preteranu zelju za hranom nacelnik nefrologije instituta za majku idete prof r. Bogdanovic ga je poslao prvo kod psihologa zato sto je smatrao da je dete neuracunljivo i previse agresivno njegova dijagnoza a ne zbog toga sto lekove koje mu je prepisao mozda pospesuju nus negativvne efekte iz toga ga je poslao kuci za vikend recima da se odmorimo od tebe ja se pitam kao roditelj kakav je to lekar i kakvu je on to zakletvu dao ja se necu zadrzati na ovom komentaru nego cu ici dalje sa procedurom samo da naglasim moj sin ima 2 god i 5 meseci ovo pisem svim roditeljima da se zna kakvo je osoblje na institu za majku i dete zelim samo poboljsanje mom detetu kao i svoj deci koja pate od ovog sindroma.


 21. Misic Vera 07.04.2012

  Bolujem od bolesti koja se zove Glomeronefritis (nefrotski sindrom) vec 3 godine. Pila sam pronizon i ciklosporin (neoral sandimun) stanje je bilo isto pomaka nije bilo. Otok i proteini u urinu bili su uvijek prisutni sve dok nisam saznala za veliku zenu Matiju Paunovski - Travarku. Koristeći njenu terapiju pobjeđujem tu bolest tako što mi je nestao otok sa nogu, proteina u urinu više nema a proteinurija mi je sada 0,3 g a bila je 12g. Sada živim normalnim i zdravim životom što želim i drugima koji boluju od iste bolesti. Moj savjet vam je da se javite travarki Matiji Paunovskoj i da pobijedite ovu bolest i zivite zdravim zivotom kao i ja sada. Ja iskreno nadam da vjerujete u moju priču, a ako zelite stupiti u kontakt sa mnom imate moje ime i email adresu


 22. jana 01.11.2011

  Super ste


 23. marijana 03.10.2011

  Znam kako vam je moj sin boluje vec sest godina od nefrotskog sindroma (glomerulonefritis mesangiproliferativa) mislim da ni sami lijecnici kao prvo nemogu pronaci uzrocnika a potom ni lijek stave ga na terapiju pa ga skinu recidiv mu je vec sutradan trakica pokazuje tri krizica proteina molim vas ako itko je izlijecio svoje dijete da nam kaze jer nada polako blijedi


 24. MARIJANA 03.10.2011

  Moj sin boluje od trece godine sada ima devet godina. Ljecen je dekortinom bio godinu dana na medrolu skinut sa terapije sutradan tri krizica pokazuje test na trakici znam da ce opet zavrsiti u bolnici deset dana i tako stalno pokusali smo sa ljekovitim bijem od aloje pa sve do travara. Pitam se dali postoji ijedan lijek kad i sami doktori kazu da je uzrok jos nepoznat ili mi kao rpoditelji moramo se nositi s tim kao i nasa djeca vec gubim nadu. . .


 25. dragana 30.09.2011

  Kako se zastititi dete od proteina da se ne pojavljuju da li postoji neki lek za imunitet???


 26. :) 05.03.2011

  I ja sam takodjer bolovala od ovog sindroma, sve je pocelo sa 2-3god, vise sam vremena u bolnici provela nego kuci, bila sam pravo lose, ali prvog dana kad me je doktor pregledao rekao je mojim roditeljima da bez obzira koliko tesko i mukotrpno bilo sa dolaskom puberteta bolest ce se u potpunosti povuci. Tako je zaista i bilo, nikada vise nisam imala nikakvih problema: ) )


 27. Slobodan Stefanovic 18.01.2011

  Prosle godine u maju počeo sam sa lečenjem nefrotskog sindroma, koji sam vukao poslednjih sedam godina. Noge su mi toliko bile otekle da nisam mogao da obujem cipele, počeo sam da se gušim i bukvalno u zadnjem trenutku sam otišao u bolnicu i tada počinje pakao. U narednih 6 meseci, svakog meseca sam išao u bolnicu i primao solu-medrol. Prvog meseca sam izgubio 17, 5 kg, dobio sam šećer, postao sam nervozan, razdrazljiv, jednom rečju to je bio pakao od zivota te godine. Moje lično iskustvo je sledece. Ja bolest nisam prihvatio i protiv nje sam se borio voljom. Lično mislim da dijeta ne utiče ništa posebno, ali sumnjam na vodu koju sam pio u tom periodu da mi je pomogla, ali to ne smem da tvrdim. Sada dok ovo pisem proslo je 7 meseci, propustljivost mi je na pocetku bila 17 g/l, a sada je 0, 9 g/l. Mišići su mi atrofirali, pokušavam sa nekim blagim šetnjama i blagim radom, šećer je u normali i odlično se osećam. Ova bolest se moze pobediti samo čeličnom voljom. Ona ne može da se izleči, ali može da se zaleči i sa njom da se kvalitetno živi.


 28. daca 16.12.2010

  Imam 28 godina edemi na licu tacnije ispod ociju pojavili su se kada sam imala 10 godina, dugogodisnje ispitivanje.  Lecenje. I nista. Rekli su proci ce nakon puberteta i nista, nekada bude manji nekada previse, toliko da mi zatvori oci i da jedva gledam aliuvek je prisutan. Sve drugo mi je u redu, od navedenog ali ne mogu da utvrde od cega se to manifestuje na taj nacin, nema cene kada bih mogla saznati da li za to postoji lek i da li ce ikada doci kraj. Majka sam dvoje dece, cerka ima 4 sin 2 godine, moje stanje je ne promenjeno.  Ako ikako imate savet posaljite. . Hvala


 29. Barbara 10.12.2010

  I ja bolujem od nefroskog sindroma glomeruskleroza dobila sam ga sa 5 i pol godina sada imam 10 i pol godina, bila sam na ciklosporinu, medrolu, irumed sada sam trenutno na 3 bolusu endoxana. .


 30. hristina 26.04.2010

  Isti je i moj slucaj moja cerka se je razbolela na osamneset meseca a sad je vec deset godina vec godina smo sa kortizoni i selcept ne mamo recidife ali sve je sa terapija ne znamo dali ce da se nekad iscezne taj nefrotski sindrom vec se plasim zasto je devojcica sta ce biti dalje ako prodolzime sa tie kortizoni mozebi imace provlema u razvijanje molim vas odgovotite ne znam vise sta da radim i gde da idem


 31. Edi 28.03.2010

  Znam svima kako je. Ovaj sindrom je stvarno gadan, znam jer ga sam imam. Imam 15 godina dobio sam ga od 2 godine, imao sam velike probleme, isto sam bio na pronizonu i ciklosporinu koji su me cinili agresivnim. Dugo vreme sam bio pod pronizonom, ali ima zamena za pronizon, mnogo je bolja ne cini me agresivnim i ne povecava tjelesnu tezinu a i lakse se podnosi, ta zamena je calcort ili deflazacort. Doktori tvrde da ovaj sindrom prolazi tokom puberteta kada imuni sistem jaca, ali niko nemoze to tacno znati osim boga. Ovaj sindrom se leci duze vremena i mora se drzati pod kontrolom.


 32. emilija 10.03.2010

  Moje djete je vec 4 gidine bolesno od nefrotskog sindroma i ja sam neznam vec sta da radim bio je na pronizonom pa na endoksanom pa su ga stavili na cikloosporinom nista nije pomoglo sada smo opet na pronizonom neznam do kada ce da bude ovaka srce mi se slama ni sama neznam sta da radim dobio je bolest sa nepolnih 2 godine momentalno opet ima proteina u mokraci i je sa otocima dali ima leka za ovu prokletu bolest


 33. Dijana 03.03.2010

  Moj sin je sa 18 meseci dobio nefrotski sindrom a sada ima 3 godine i 9 meseci da li moze pomocu maticnih celija da se izleci.


 34. kojic mila 08.12.2009

  Moj sin ima nefrotsi sindrom od 16 meseca. . Sada ima 11 god. I koisti je sve terapije tokom lecenja uz pronizon. . . . Zanima me samo jedno. . Dali je izlecenje moguce. . . . I do cega dolazi u krajnjem slucaju. . Doktor nam nece da objasni dovoljno


 35. Dejan iz ZITORADJA 28.07.2009

  Da li je nefrotski sindrom opasan po zivot? Moze li doktor opste prakse da prati stanje bolesnika. Na sta najvise da se obrati paznja?


 36. borka 28.05.2009

  Nije dovoljno navedeno za liječenje owe bolesti... Dajte nam barem neke nazive terapije koja bi trebalo da se uzima.


 37. Miloš Veličković 23.07.2008

  Čini mi se da ste trebali nefrotski sindrom predstaviti kroz parametare biohemijskih patoloških nalaza. To je rutinski nalaz, a sam sindrom je pun mimikrije!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde