Tuberkuloza bubrega

Tuberkuloza bubrega je sekundarni oblik tuberkuloze koji najčešće nastaje hematogenim širenjem bacila iz primarnog žarišta. Zahvaćena u oba bubrega ali je bolest obično izraženija na jednom bubregu.

Uzrok nastanka

Tuberkulozu izaziva Mycobacterium tuberculosis. Primarno žarište je u 70 - 90% slučajeva u plućima, retko u kostima, crevima ili limfnim žlezdama, a infekcija najčešće nastaje hematogeno (putem krvi). Tuberkuloza bubrega se širi descedentno mokraćom na mokraćne puteve i mokraćnu bešiku, a često zahvata i genitalne organe.

 

Klinička slika

Tuberkuloza bubrega se najčešće javlja kod osoba starijih od 20 godina, češće muškaraca. Između infekcije bubrega bacilima i kliničke pojave bolesti može proći od jednog meseca do 36 godina.

 

Bolest može biti asimptomatska i otkriti se slučajno, nalazom patološkog sedimenta u urinu. Kod parenhimskog oblika postoji poremećaj opšteg stanja, povišena temperatura, znojenje i mršavljenje. Kavernozni oblik se ispoljava kliničkom slikom cistitisa: učestalo mokrenje, bolovi i pečenje pri mokrenju, često pojava makrohematurije (krv u mokraći), ali i nereagovanjem na terapiju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, patološkog nalaza u mokraći, izolacije mycobacterium tuberculosis-a iz mokraće, ekskrecionom urografije, cistoskopije i biopsije sluznice.

 

Lečenje

Pri lečenju tuberkuloze bubrega poštuju se svi opšti principi lečenja tuberkuloze. Lečenje se započinje sa tri antituberkulotika, a posle 2-3 meseca nastavlja sa dva. Najčešće se kombinuju izoniazid, rifampin, pirazinamid, etambutol. Trajanje lečenja zavisi od oblika tuberkuloze i stanja bolesnika. Hirurško lečenje se danas primenjuje samo kada postoje komplikacije, posebno one na mokraćnim putevima.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jasmina Bektić 08.06.2012

    Hvala vam od srca. Jako ste lijepo objasnili. Ljekari pretpostavljaju da imam to oboljenje, ali čekam urin, koji sam dala na tuberkolozu mokraćnih kanala i bubrega. Nalaz se dobiva za 42 dana.
    Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde