Hiperoksalurija

Hiperoksalurija (povećano izlučivanje oksalata) može nastati zbog povećane produkcije oksalata (primarna hiperoksalurija) ili zbog povećanog unošenja i apsorpcije oksalata ili njihovog prekursora (hiperoksalurija digestivnog porekla).

Uzrok nastanka

Nasleđe je autozomno recesivno. Hiperoksalurija digestivnog porekla nastaje u stanjima poremećene apsorpcije u digestivnom traktu (Chronova bolest, resekcija ileuma i dr) kada se apsorbuje oko 40% oksalata iz hrane, umesto 12%, koliko je normalno.

Klinička slika

Oksalatni kamen je ubedljivo najčešći (oko 40%). U kliničkoj slici nastaju bolovi (bubrežne kolike), krv u mokraći (hematurija) i urinarne infekcije. Izmokravanje jednog ili više kamenčića, izgrađenih od kalcijum oksalata – nije retko. U ovoj bolesti kamen se ne obnavlja, raste i ispunjava unutrašnji sistem oba bubrega. Kako se bubrežna funkcija smanjuje, opada izlučivanje oksalata koji se sada odlažu u različitim tkivima, sitnim i srednjim krvnim sudovima (koronarni krvni sudovi, u plućnim alveolama, bubrezima, mozgu).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, ultrazvuka, radioloških nalaza (nativna grafija, intravenska urografija).

Lečenje

Povećan unos tečnosti je osnovna mera u lečenju primarne hiperoksalurije. Kamen koji se javi rano u detinjstvu vrlo brzo oštećuje bubrežni parenhim. Kada bubrezi otkažu, primenjuje se lečenje dijalizom i transplantacijom bubrega. Kod hiperoksalurije digestivnog porekla ishrana je sa manje oksalata i manje masti. Primenjuje se holestiramin koji vezuje žučne kiseline u crevima i time smanjuje apsorpciju masti. Primenjuju se i druge opšte mere za lečenje bubrežnog kamena (povećan unos tečnosti).Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. milos 25.12.2009

    Interesuje me koliko vremena može da prođe do izbacivanja kamena (tačnu veličinu ne znam, ali doktori ocekuju da bude izbacen prirodno) , prepisali su mi rowatinex, nutri-mag i spasmex protiv bolova. I da li je normalan bol u oba bubrega (ako je kamen samo u desnom) i to pri pokretima? 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde