Hipokalijemija

Kalijum je glavni intraćelijski katjon organizma. Nivo kalijuma u plazmi se kreće od 3,8 do 4,7 mmol/L, a u ćelijama oko 150 mmol/L. Kalijum u serumu adekvatno odražava promene ukupnog kalijuma organizma. Bubrezi igraju glavnu ulogu u održavanju bilansa kalijuma. Više od 90% kalijuma izlučuje se urinom, ostatak se eliminiše preko stolice.

 Hipokalijemija se definiše kao smanjenje ukupnog kalijuma u organizmu. Pri normalnom pH sniženje kalijuma u serumu za 1 mmol/L odražava gubitak oko 350 mmol kalijuma. Nivo kalijuma u serumu niži od 2mmol/L, odgovara gubitku kalijuma većem od 1000 mmol.

Uzrok nastanka

Hipokalijemija nastaje zbog gubitka kalijuma preko digestivnog trakta ili burega i obično je povezan sa nedovoljnim unošenjem kalijuma. Proliv dovodi do gubitka kalijuma. Renalna tubulska acidoza, posebno distalna, je praćena hipokalijemijom. Do hipokalijemije često dovodi i primena diuretika koji deluju na nivou Henlejeve petlje.

Klinička slika

Simptomi su apatija, mišićna slabost, parestezije i tetanični grčevi. Može doći do pojave nepravilnosti u srčanom radu, u odmaklim slučajevima i do mlitave paralize. Respiratorni mišići mogu da oslabe do tog stepena da je potrebna veštačka ventilacija. Smanjuje se sposobnost bubrega da koncentruje urin, što dovodi do poliurije (povećano izlučivanje mokraće) i polidipsije (pojačan osećaj žeđi).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu prepoznavanja faktora koji dovode do hipokalijemije, simptoma i znakova, kao i karakterističnog EKG nalaza. Nalaz niskog nivoa kalijuma u serumu potvrđuje dijagnozu.

Lečenje

Za lečenje hipokalijemije se koriste ishrana bogata kalijumom (paradajz, narandža, banana, krompir, avokado. Nešto manje kalijuma ima u cerealijama (pšenica, ovas, lan), zatim u mesu, mleku, sušenom voću, grejpfrutu), oralni preparati kalijuma, a u slučaju teške hipokalijemije i intravenska primena kalijuma.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. BELI 05.12.2011

    Sve pohvale za temu jer ja bolujem od hipokalijemije naslijedio sam je od oca pa bi volio stupit u kontakt s nekim ko mi moze pomoci da sto lakse podnosim ovu po meni rijetku bolest o kojo malo ko zna


  2. Dobrica Jovicic 16.08.2010

    Da li je moguce da je moj sin nikola izgubio svoj mladi zivot od 20 god. Zbog hipokalemije? On je za dva dana piskio 14, 65l, kalijum mu je bio 2, 7, a nije dobio nikakvu terapiju cetiri sata nakon saznanja, u medjuvremenu je ispiskio jos 2l i imao obimnu retku stolicu. Osecao je zedj, ali nije mogao da pije vodu ni sa trscicom, osecao je grcenje i stezanje u predelu srca kao da ga steze kais i nije mogao da prihvati ventilaciju-respirator.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde