Salmonella typhi

Salmonella typhi je Gram negativan bacil iz familije Enterobacteriaceae, veličine 2 - 4 mikrona, pokretan obavijen trepljama, asporogen, osetljiv na hemijske i fizičke agense. Temperatura od 55°C ga ubija za 30 minuta, a otporan je na niske temperature. Poseduje dva somatska (O i Vi) i jedan flagelarni (H) antigen.

Put prenošenja

Oboleva samo čovek te je on jedino i rezervoar. Bolest se naziva salmoneloza i tipična je  feko - oralna infekcija i može se preneti na druge direktno preko mokraće i stolice obolelog ili kliconoše i indirektno preko zaražene vode, ali i preko riba školjki, povrća u koje je dospela zaražena voda.

Patološki (medicinski) značaj

Trbušni tifus je akutno infektivno i kontagiozno oboljenje septično toksičnog karaktera koje se karakteriše febris kontinuom, tifoznim stanjem, tifoznim jezikom, bradikardijom, splenomegalijom, rozeolom.

Nakon inkubacije od 5 - 15 dana bolest prolazi kroz 4 stadijuma:
  • Stadium incrementi - traje 7 - 10 dana i odlikuje se nespecifičnim simptomima infekcije  sa postepenim svakodnevnim porastom temperature za pola stepena sve do 40 stepeni na kraju prve nedelje. Dominantan simptom je glavobolja, gubitak apetita, malaksalost, nesanica, ponekad epistaksa (krvavljenje iz nosa), proliv ili opstipacija (zatvor).
  • Stadium acmis - traje 10 - 15 dana, temperatura je stalna - febris kontinua, bez drhtavice i znojenja. Bolesnik se žali na glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, jaku malaksalost, nesanicu. Slabo spava, nema apetit. Stolice su učestale, 5 - 6 dnevno, žuto - zelene kao čorba od graška. U objektivnom nalazu dominira bledilo, tifozno stanje (poremećeno stanje svesti, pri čemu je bolesnik u zanosu i bunca, između toga je pospan), tifozni jezik (suv, ispucao hrapav, kao hrastova kora, obložen, podrhtava), bradikardija (usporen rad srca), splenomegalija (uvećane jetra i slezina), rozeola (ospa na koži trupa i trbuha).
  • Stadijum decrementi - stadijum regresije simptoma i traje 7 dana za koje vreme pada temperatura, vraća se san, apetit. Slezina se smanjuje, oporavak je spor.
  • Stadijum rekonvalescencije - može da traje do 2 meseca, bolesnici osećaju umor i brzo zamaranje.

Mikrobiološka dijagnostika

Mikrobiološkim isipitivanjem otkriva se uzročnik u hemokulturi, stolici, mokraći. Znatno ređe se salmonele mogu izolovati iz žuči, likvora, kostne srži. Hemokultura je pozitivna dok traje febrilnost. U stolici može da se izoluje bacil od početka inkubacije do ozdravljenja. Za serlošku dijagnozu se koristi Widal - ova reakcija aglutinacije. Uzorke krvi za serološke reakcije treba uzimati najmanje dva puta u toku oboljenja: prvi put u toku prve nedelje bolesti, a zatim naokon 7-10 dana, kada nivo antitela dostiže maksimum.

Lečenje

Primenjuje se etiološka, dijetalna i simptomatska terapija. Kao kauzalni lek obično se preporučuje hloramfenikol. Dijetalna terapija je važna i preporučuje lako svarljivu, visoko-kaloričnu ishranu (pasirano povrće, supa, pirinač, mleko jaje) u manjim količinama i češće. Simptomatska terapija podrazumeva antipiretike, analgetike, antimikotike i vitamine.

Ukoliko želite da zakažete pregled, molimo Vas da popunite kontakt formu u nastavku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Gordana 29.11.2023

    Dete već dva meseca ima salmonele u stolici. Koliko dugo to može biti? Pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde