Salmonella paratyphi

Salmonella su gram negativni bacili iz familije Enterobacteriaceae, veličine 2 - 4 mikrona, pokretne obavijene trepljama, asporogene, osetljive na hemijske i fizičke agense. Temperatura od 55°C ih ubija za 30 minuta, a otporne su na niske temperature. Poseduju dva somatska (O i Vi) i jedan flagelarni (H) antigen. Postoje tri vrste Salmonellae paratyphi – A, B i C. Nemaju kapsulu, kao ni sposobnost formiranja spora. Nisu probirači, rastu dobro na svim hranljivim podlogama, a prema potrebama za kiseonikom svrastavaju se u aerobe i fakultativne anaerobe.

Put prenošenja

Od salmoneloze, bolesti koju izaziva ova bakterija, oboleva samo čovek, te je on jedino i rezervoar. Izvor bolesti su sekreti i ekskreti obolelih. Bolest je tipična feko - oralna infekcija i može se preneti na druge direktno preko mokraće i stolice obolelog ili kliconoše i indirektno preko zaražene vode, ali i preko riba školjki, povrća u koje je dospela zaražena voda. A mogu da se kontaminiraju i životne namirnice (meso, mleko, žitarice)

Patološki (medicinski) značaj

Paratifus je akutno infektivno i kontagiozno oboljenje koje izaziva Salmonela paratyphi A, B i C i koje klinički liči na laki oblik tifusa. Inkubacija je 3 - 7 dana i bolest započinje iznenada visokom temperaturom, glavoboljom grozničavim stanjem i simptomima gastroenteritisa (stolice su učestale, 5 - 6 dnevno, žuto - zelene kao čorba od graška). 
Tifozno stanje (poremećeno stanje svesti, pri čemu je bolesnik u zanosu i bunca, između toga je pospan) je slabije izraženo, rozeola (ospa po trupu i trbuhu) je izraženija i obimnija. Redovno se sreće febrilini herpes. Trajanje bolesti je kratko.

Mikrobiološka dijagnostika

Mikrobiološkim isipitivanjem otkriva se uzročnik u hemokulturi, stolici, mokraći. Znatno ređe se salmonele mogu izolovati iz žuči, likvora, kostne srži. Hemokultura je pozitivna dok traje febrilnost. U stolici može da se izoluje bacil od početka inkubacije do ozdravljenja. Za serološku dijagnozu se koristi Widal - ova reakcija aglutinacije. Uzorke krvi za serološke reakcije treba uzimati najmanje dva puta u toku oboljenja: prvi put u toku prve nedelje bolesti, a zatim naokon 7-10 dana, kada nivo antitela dostiže maksimum.

Lečenje

Primenjuje se etiološka, dijetalna i simptomatska terapija. Kao kauzalni lek obično se preporučuje hloramfenikol. Dijetalna terapija je važna i preporučuje lako svarljivu, visoko - kaloričnu ishranu (pasirano povrće, supa, pirinač, mleko jaje) u manjim količinama i češće. Simptomatska terapija podrazumeva antipiretike, analgetike, antimikotike i vitamine.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde