Enterobacter

Rod Enterobacter pripada porodici Enterobacteriaceae i sastoji se od četiri vrste: E.aerogenes, E.cloacae, E.georgoviae i E.sakazaki.
Sve vrste Enterobactera su Gram negativni bacili koji su nepravilno raspoređeni u vidnom polju mikroskopskog preparata. Imaju peritrihijalno raspoređene flagele. Kapsulu sintetiše samo jedan deo sojeva Enterobactera. Pripadaju grupi fakultativno anaerobnih bakterija i lako se kultivišu in vitro (na jednostavnim hranljivim podlogama). Imaju somatski O - antigen i flagelarni H - antigen, a inkapsularni sojevi K  - antigen. Široko su rasprostranjeni u prirodi: u zemljištu, vodi i nekim namirnicama. Povremeno ili stalno kolonizuju digestivni trakt ljudi i životinja ulazeći u sastav fiziološke mikroflore.

Patološki (medicinski) značaj

Vrste iz roda Enterobacter izazivaju oportunističke infekcije u slučaju prolazne ili trajne imunodeficijencije domaćina, kolonizacije novih tkiva i porasta virulencije. Najčešće izazivaju infekcije urinarnog trakta, mada nisu retke ni primarne ili sekundarne infekcije respiratornog sistema. Poslednjih godina Enetrobacter postaje sve značajniji uzročnik intrahospitalnih infekcija naročito kod imunodeficijentnih pcijenata i na odeljenjima za lečenje opekotina.

Mikrobiološka dijagnostika

Bakterije iz roda Enetrobacter najčešće se izoluju iz fecesa, urina, sputuma i brisa rane. Materijal se zasejava na endo agar, krvni agar i jednu od podloga za obogaćivanje rasta. Zasejane hranljive podloge se inkubiraju, a zatim se ispituju mikroskopske, kulturelne, fiziološko-biohemijske i eventualno antigenske osobine izrasle bakterijske kulture.

Lečenje

Produkcija beta - laktamaza i razvoj nekih mehanizama za inaktivaciju antibiotika i hemioterapeutika ima za posledicu nastanak rezistencije kod određenog procenta sojeva Enterobactera. Zato je najbolje antibiotsku terapiju oboljenja izazvanih vrstama iz roda Eneterobacter uskladiti sa rezultatima antibiograma.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. slavica TREATY TRADER OR INVESTOR (E) jovic 28.08.2021

  beba 8 meseci ima entero bakteriju, puno, duze vreme, nekoliko meseci. Vise od 2 meseca pije cefaleksin i postala je imuna na njega a bakterija je jos tu. Da li postoji nesto, caj ili neki drugi lek. Hvala


 2. Ljiljana Dimitrijevic 19.07.2021

  Dijagnostikovana Candida species iz sputuma pila fluccnal 50 dala ponovo sputum rezultat mikrobioloski IEnterobakter species


 3. Biljana 21.06.2019

  Punih pet godina lekari bez uspeha pokusavaju da mi izlece candidu koja se nalazi u sputumu. Trenutno je izolovana u sputumu, a i bakterija enterobacter specijes u malom broju. Antibiogram od relativnog značaja, moguća kolonizacija.

  Od prirodnih preparata nema šta nisam koristila. Ne znam šta mi je ciniti. Presno se hranim i ne koristim šećer, belo brašno, so, pirinač, pšenicu...


 4. Selmina Kurtović 18.01.2017

  Imam 27 godina. Na brisu uretre pronađena mi je Enterobacter aerogenes i propisan mi je Nifuran, deset dana, od 100 mg. Ispila sam ga ali ne osećam olakšanje. Isto mi je kao i prije a antibiotik je prepisan po antibiogramu. Da li postoji neko drugo rešenje ili da li je korišćenje Nifurana dobro?


 5. Biljana 15.10.2015

  Lečim se od kandide već 2 godine, u isto vreme mi se poljavljuju razne vrste bakterijskih infekcija (citobakter species, enterobakter species, staphylococcus aureus, escherichia cooll), i to uvek u velikom broju. Naši lekari me "leče" gentamicin injekcijama jer sam insistirala (antibiotici hrane kandidu) . Nikada me niko nije od njih upitao da li imam probleme s bešikom. Imam učestalu potrebu da praznim bešiku i uvek sam vezana za prostor gde ima toaleta. Kad krenem od kuće ispraznim bešiku i ne pijem ništa dok se ne vratim kući. Danas sam opet dobila da primim, dva puta dnevno, gentamicim. Koliko se dugo leče te infekcije i da li se uopšte leče?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde