Enterobacter

Rod Enterobacter pripada porodici Enterobacteriaceae i sastoji se od četiri vrste: E.aerogenes, E.cloacae, E.georgoviae i E.sakazaki.
Sve vrste Enterobactera su Gram negativni bacili koji su nepravilno raspoređeni u vidnom polju mikroskopskog preparata. Imaju peritrihijalno raspoređene flagele. Kapsulu sintetiše samo jedan deo sojeva Enterobactera. Pripadaju grupi fakultativno anaerobnih bakterija i lako se kultivišu in vitro (na jednostavnim hranljivim podlogama). Imaju somatski O - antigen i flagelarni H - antigen, a inkapsularni sojevi K  - antigen. Široko su rasprostranjeni u prirodi: u zemljištu, vodi i nekim namirnicama. Povremeno ili stalno kolonizuju digestivni trakt ljudi i životinja ulazeći u sastav fiziološke mikroflore.

Patološki (medicinski) značaj

Vrste iz roda Enterobacter izazivaju oportunističke infekcije u slučaju prolazne ili trajne imunodeficijencije domaćina, kolonizacije novih tkiva i porasta virulencije. Najčešće izazivaju infekcije urinarnog trakta, mada nisu retke ni primarne ili sekundarne infekcije respiratornog sistema. Poslednjih godina Enetrobacter postaje sve značajniji uzročnik intrahospitalnih infekcija naročito kod imunodeficijentnih pcijenata i na odeljenjima za lečenje opekotina.

Mikrobiološka dijagnostika

Bakterije iz roda Enetrobacter najčešće se izoluju iz fecesa, urina, sputuma i brisa rane. Materijal se zasejava na endo agar, krvni agar i jednu od podloga za obogaćivanje rasta. Zasejane hranljive podloge se inkubiraju, a zatim se ispituju mikroskopske, kulturelne, fiziološko-biohemijske i eventualno antigenske osobine izrasle bakterijske kulture.

Lečenje

Produkcija beta - laktamaza i razvoj nekih mehanizama za inaktivaciju antibiotika i hemioterapeutika ima za posledicu nastanak rezistencije kod određenog procenta sojeva Enterobactera. Zato je najbolje antibiotsku terapiju oboljenja izazvanih vrstama iz roda Eneterobacter uskladiti sa rezultatima antibiograma.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Biljana 21.06.2019

  Punih pet godina lekari bez uspeha pokusavaju da mi izlece candidu koja se nalazi u sputumu. Trenutno je izolovana u sputumu, a i bakterija enterobacter specijes u malom broju. Antibiogram od relativnog značaja, moguća kolonizacija.

  Od prirodnih preparata nema šta nisam koristila. Ne znam šta mi je ciniti. Presno se hranim i ne koristim šećer, belo brašno, so, pirinač, pšenicu...


 2. Selmina Kurtović 18.01.2017

  Imam 27 godina. Na brisu uretre pronađena mi je Enterobacter aerogenes i propisan mi je Nifuran, deset dana, od 100 mg. Ispila sam ga ali ne osećam olakšanje. Isto mi je kao i prije a antibiotik je prepisan po antibiogramu. Da li postoji neko drugo rešenje ili da li je korišćenje Nifurana dobro?


 3. Biljana 15.10.2015

  Lečim se od kandide već 2 godine, u isto vreme mi se poljavljuju razne vrste bakterijskih infekcija (citobakter species, enterobakter species, staphylococcus aureus, escherichia cooll), i to uvek u velikom broju. Naši lekari me "leče" gentamicin injekcijama jer sam insistirala (antibiotici hrane kandidu) . Nikada me niko nije od njih upitao da li imam probleme s bešikom. Imam učestalu potrebu da praznim bešiku i uvek sam vezana za prostor gde ima toaleta. Kad krenem od kuće ispraznim bešiku i ne pijem ništa dok se ne vratim kući. Danas sam opet dobila da primim, dva puta dnevno, gentamicim. Koliko se dugo leče te infekcije i da li se uopšte leče?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde