Kontraceptivna pilula za jutro posle


Urgentna ( hitna) kontracepcija obuhvata nekoliko metoda namenjenih ženama koje su upražnjavale nezaštićen odnos, u slučaju neodgovarajuće primene nekog drugog kontraceptivnog metoda, u cilju sprečavanja nastanka trudnoće. Ovaj vid kontracepcije naziva se i postkoitalna kontracepcija, jer se primenjuje nakon seksualnog odnosa.
 
 Preparati za hitnu kontracepciju se popularno nazivaju " pilula za jutro posle" ili  "pilula za dan posle".

Urgentna kontracepcija ima tradiciju dugu preko 30 godina. I pored ovako relativno dugog perioda korišćenja smatra se da je primena urgentne kontracepcije, čak i u zemljama sa visoko razvijenim sistemom zdravstvenog prosvećivanja i informisanja, daleko ispod optimalnog nivoa.

Prema procenama američkih stručnjaka, širenje metoda kontracepcije može da spreči nastanak preko 1,7 miliona neželjenih trudnoća i 800 hiljada abortusa godišnje samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sigurno je to da šira i adekvatna primena metoda urgentne kontracepcije, odnosno "pilula za jutro posle" zahteva i poznavanje osnovnih informacija o mogućnostima i ograničenjima koje ova metoda nudi.


Za razliku od dosadašnjih tableta koje su se uzimale u dve doze (dva puta po jedna tableta), sa razmakom od 12 sati, na naše farmaceutsko tržište je stigla Escapelle – jedna tableta za jutro posle. Escapelle tableta sadrži levonorgestrel i to 1,5 mg.

Hitnu kontracepciju putem primene levonorgestrela Svetska zdravstvena organizacija je još 1998. godine označila kao zlatni standard u hormonskoj hitnoj kontracepciji.

Standardni režim primene Escapelle tablete podrazumeva primenu u roku od 72 sata nakon nezaštićenog odnosa. Ipak, što se kasnije uzme tableta, kontraceptivni efekat se smanjuje, odnosno raste rizik od nastanka trudnoće. Najbolje je uzeti Escapelle tabletu u prva 24 časa od nezaštićenog seksualnog odnosa.

Dejstvo levonorgestrela zavisi od momenta primene. Ukoliko se primeni pre ovulacije može da je spreči, dok davanje nakon ovulacije utiče na transport spermatozoida i jajne ćelije i ometa proces oplođenja i implantacije.

Kontraindikacije

Najčešće se ne navode nikakve kontraindikacije za primenu ovih tableta, dok neki navode da ih ne treba primeniti u slučaju postojanja ozbiljnih oboljenja jetre ili pri postojanju vaginalnog krvarenja nepoznatog porekla. Njih ne treba primenjivati kada postoji ustanovljena trudnoća, jer tada primena neće imati efekta.

Takođe, treba istaći da primena ovih hormonskih preparata nije zamena za redovnu, klasičnu, kontracepciju i ne može predstavljati metodu koja se često praktikuje. Eventualno, ona može predstavljati metod izbora kod žena koje imaju zaista vrlo retke seksualne odnose.

U preko 80 zemalja sveta registrovani su specijalizovani preparati za urgentnu kontracepciju koji sadrže sam levonorgestrel, i koji se dobijaju direktno od farmaceuta i bez lekarske konsultacije. U našoj zemlji se ovaj preparat nalazi u prodaji pod imenom Escapelle.

Istraživanja pokazuju ukoliko se u prvih 24 sata primeni Escapelle tableta rizik od nastanka trudnoće iznosi 0,4%. U slučaju da se primeni nakon 24 sata, rizik raste  na 2,7%. Treba znati da rizik od nastanka trudnoće nakon jednog nezaštićenog odnosa u periodu "nesigurnih" odnosno plodnih dana iznosi preko 30%.  Ipak, potrebno je napomenuti da ova vrsta kontracepcije štiti od odnosa koji su se desili pre uzimanja pilule ali ne i odnosa koji su se dogodili nakon njenog uzimanja.

Završavajući ovaj tekst treba napomenuti da je primena urgentne kontracepcije zaista neophodna jer može da se spreči neželjena trudnoća, tačnije, njihov veliki broj a samim tim i abortusa. Primena hormonskih preparata je veoma bezbedna, komforna i jednostavna metoda, praktično bez kontraindikacija i sa minimalnim i retkim neželjenim efektima.

Ipak, potrebno je istaći da primenu ovakvih hormonskih preparata treba ograničiti samo na zaista izuzetne slučajeve nezaštićenog odnosa u plodnim danima uz još jedno podsećanje da ova metoda nije zamena za redovnu kontracepciju koja nosi kontinuiranu, visoku kontraceptivnu efikasnost.

Takođe, treba istaći i to da ova metoda štiti samo od nastanka trudnoće bez ikakvog efekta na zaštitu od seksualno prenosivih bolesti.

   

Podeli tekst:

Prof. dr Artur Bjelica je ginekolog- akušer, supspecijalista endokrinologije u Novom Sadu. Ima više od 20 godina iskustva u lečenju steriliteta.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 15

 1. M@l€n@ 06.11.2014

  Cao, procitala sam uputstva escapella. . . Ali bojim se. . . Imala sam nezasticeni odnos sa stalnim partnerom, popila sam tabletu u roku do 12h, nisam jos uwek dobila, a proslo je 30dana od predhodne menstruacije. . . Da li sam trudna?: - (molim vas odgovorite. . . Bojim se. . . Ginekolog mi je na odsustwu, ne zelim ici drugom. . .


 2. Kristina 23.08.2013

  Tabletu sam popila 62h nakon odnosa. Nisam osetila mucninu, glavobolju, a nisam ni povracala. Proslo je 2 dana od kad sam popila. Sta da radim? Da li to znaci da nije delovala?? Hvala unapred: (


 3. Reni 18.10.2012

  Uzela sam tabletu posle 12 h od nezasticenog polnog odnosa. . . Posle dva dana sam pocela da krvarim, ovo je vec cetvrti dan. . . Dali treba da se obratim lekaru sa obzirom da mi jos nije termin za menstruaciju a krvatenje ne prestaje. . .


 4. Jelena 25.08.2012

  Zaista dobro napisan tekst! Kratko, jasno i razumljivo!


 5. Sanjulina 09.07.2012

  Ja sam pre 4 godine popila Postinor 2 i dan dva nakon toga prokrvarila. Tableta tako deluje, izaziva krvarenje i verovatno se tako organizam čisti. Juče sam imala odnos, pa je naravno puko kondom i sad sam popila Escapelle. Ja se stvarno nadam da deluje, jer ja nisam još uvek spremna, iako se "tata" raduje što ćemo možda imati bebu nakon 6 god veze. Javljam vam se za 2 meseca da kažem na čemu sam.


 6. Zvezda Danica 09.07.2012

  Poslednju menstruaciju sam imala 27. juna 2012. godine. Seksualni odnos sam imala 8 jula 2012. godine. Da li su mi tada plodni dani? Da li je moguće da ostanem u drugom stanju, jer se dvoumim da li da popijem tabletu, "dan posle"? Odgovorite što pre.
  Hvala unapred.


 7. Milica 09.06.2012

  Samo sam jednom uzela tabletu za dan posle i to pre 4 dana. Opet sam imala ''nesrećan slucaj'' pa da li smem opet danas da je popijem?


 8. Zivana 03.03.2012

  Imam 17 godina, ove godine punim 18. . . Spavala sam sa deckom i nije na vreme prestao. Kad smo shvatili sta nas je snaslo, odmah smo otisli u apoteku i kupili pilulu. Popila sam je nekih sat i po nakon odnosa. Nadam se da ce mi pomoci, jer se uzasno bojim i naucila sam lekciju, nikad vise necu imati nezasticeni seksualni odnos. Jedini simptom koji me prati dva dana je glavobolja. A menstruaciju ocekujem tek za nekih 20 dana. . . Nadam se samo da se nece poremetiti, jer bih umrla od straha. Nadam se da devojke shvataju koliko je sve to rizicno, i grozno je shvatiti tek posle greske: (


 9. marko 12.05.2011

  Imao sam odnos sa devojkom i puko je kondom, uzela je tablete nakon 9h od odnosa, kolika je mogucnost da da ne dodje do trudnoce?


 10. trudna 19.12.2010

  U mom slučaju escapelle nije delovao. Popila sam ga 10 sati nakon nezaštićenog odnosa i ipak sam ostala trudna.


 11. Sasa 06.10.2010

  Imali smo odnos sa devojkom i kondom je pukao, posle 12h je uzela tabletu escapelle, ali je tabletu uzela i pre 5 dana na isti nacin, da li je smela da uzme dve tablete u roku od 6 dana? Hvala unapred sasa


 12. Minky 30.09.2010

  Receno je da tableta ne stiti od odnosa koji su se desili posle uzimanja tablete, pa me zanima koliki je vremenski razmak izmedju uzimanja druge doze escapelle-a? Hvala


 13. melly 14.07.2010

  Sve u svemu, ok je to sto postoje takva sredstva koja zastite od nezeljenih trudnoca, medjutim ne mogu da verujem kako upravo slusam na tdi radiju reklamu za istoimenu tabletu, koja jako ruzno zvuci.  Izgleda kao da se uce danasnja "napredna"deca koja to koriste kao klasicnu kontracepciju. Nigde niste napisali koliko se puta ona godsnje sme uzeti i koliki je rizik od ceste upotrebe pilule. Mislim da nemaju svi bas doktorske i farmaceutske diplome da bi to mogli da znaju. . .


 14. miloveran 29.06.2010

  Poslednji dan ciklusa imali smo odnos, u kojem je kondom pukao? Da li postoji mogucnost za trudnocu? Uzela sam escapelle tabletu nakon 20 casova. .


 15. gandra 05.06.2010

  Devojka sa kojom sam bio, je popila tu tabletu nakon nekih 48. H. , i posle 5-6. Dana joj se pojavilo krvarenje, a menstrualni ciklus joj se zavrsio dan pre odnosa. . . . Sta to znaci, dali je tableta delovala?. . . . . Hvala unapred


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde